A’dan Z’ye girişimciliğin detayları
2014 yılında 4 bilgisayar mühendisi tarafından kurulan Pisano, ‘1 Genç 1 Girişim’ projesini hayata geçirdi. Lise öğrencilerine yönelik proje, 6 hafta boyunca ücretsiz olarak, Türkiye’nin farklı noktalarındaki başarılı öğrencileri hedefledi. Pisano Zorlu Ofisi’nde verilen eğitimler sonunda proje sunumları arasından seçilen en başarılı 3 öğrenci ise yarıyıl tatilinde Pisano’da staj imkanı kazandı. Eğitim programında gençler; iyi bir girişimci olmanın gerekliliklerini ve temel bilgilerini öğrenirken, şirket kurulumundan ürünün pazarlanmasına kadarki tüm aşamaları, uygulamalı projelerle deneyimleme imkanı buldular. Lise öğrencileri arasında yapılan anket ise öğrencilerin sektör bazlı beklentilerini yansıttı:
Perakende: Gençler mağazaların Türkiye’nin her iline eşit dağılmadığını düşünüyor, çözüm olarak ise çevrimiçi mağazacılığın geliştirilmesini istiyorlar. Gelecekte ise perakende sektöründen Türkiye ile sınırlı olmayan bir ürün stoğu bekliyorlar.
Restoran: En çok içecek fiyatlarının yüksekliğinden yakınan gençler, gelecekte restoranlardan dijital menü gibi teknolojik çözümler bekliyor.
Otelcilik: Gençler otelcilik sektöründen doğayla iç içe bir deneyim, misafirlerine farklı kültürel ve eğlenceli aktiviteler sunmalarını istiyorlar.
Akaryakıt sektörü: Anket sonuçlarına göre gençler akaryakıt sektörünü hem benzin hem market hizmeti olarak çok pahalı buluyor, ama bu pahalılığın neden kaynaklandığını da biliyor. Çözüm ise alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek.
Alışveriş merkezleri: Alışveriş merkezlerini oldukça işlevsel bulan gençlerin isteği ise fazla dar alana hapsedilen mağazaların daha geniş ve havadar alana yayılması, yapay ışık yerine gün ışığının içeriye girebildiği yapılar.
Sağlık sektörü: Gençlerin öncelikli isteği, parası olan olmayan herkesin eşit şekilde tedavi olabilmesi.
Marketler: Tüketiciler için her yerden ulaşılabilir olmaları market sektörünün en sevilen özelliği. Gelecekte ise uzun kasa kuyruklarına çözüm olacak teknoloji bekleniyor.
İnşaat sektörü: İnşaat sektöründen yana temel beklentiler doğaya zarar vermeden şehir planlamasına uygun yapıların yapılması, fiyatların daha uygun olması ve dayanıklı yapıların sayısının çoğalması.
Ulaşım: Fiyatlardan ve kalabalıktan şikayet eden gençler, çözüm olarak toplu taşımaya yönelmeyi ve hava taşımacılığının geliştirilmesi, sektörün mobil uygulamalar konusunda kendini geliştirmesi gerektiğini söylüyorlar.
Bankacılık: Gençler için yapılan kampanyaların arttırılmasını ve bu kampanyaların daha geniş kanallarda duyurulması gerektiğini düşünüyorlar. Geleceğin bankacılığından ise öncelik daha güvenli çevrimiçi alışveriş deneyimi ve daha kullanışlı mobil bankacılık.