Yetkin İK’nın buluşma noktası
İTÜ ARI Teknokent bünyesindeki firmaların başlattığı inisiyatifle önümüzdeki dönemde tüm Türkiye’ye yayılması hedefi ile oluşturulan ATİK (Ar-Ge ve Teknoloji İnsan Kaynakları Grubu) Grubu, 19 Ocak’ta Swissotel’de Tech Human Zirvesi’ni düzenleyecek. İTÜ ARI Teknokent COO’su ve ATİK Grubu Kurucusu Gökçe Tabak, teknolojinin günümüz firmalarının başarılarını etkileyen en önemli faktör haline geldiğini belirerek, bunun sonucunda insanın ve yeteneğin de kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. “Etki” temalı Tech Human Zirvesi ile Ar-Ge ve teknoloji alanındaki insan kaynakları yöneticilerinin buluşmasının sektörün gelişimi için önemine işaret eden Tabak, şunları söyledi:
“İTÜ ARI Teknokent olarak, ATİK inisiyatifini hayata geçirdik ve önemli teknoloji şirketlerinin insan kaynakları direktörlerini bir araya getiriyoruz. Temel hedefimiz teknoloji alanında yetenek yönetimi açsından kilit role sahip olan insan kaynakları uzmanlarının yetkinliğini artırmak ve bilgi temelli yapıcı politika önerileri getirerek, genç nüfusumuzun teknoloji endüstrisine verimli ve yetkin şekilde kanalize edilmesini sağlamak. Bu amaçla araştırma bazlı raporlar üretmenin yanında eğitim, konferans ve çalıştaylar düzenleyerek, tüm sektörün kapasitesinin artırılmasına katkı sağlamak istiyoruz.”
Üniversite-sanayi işbirliği daha da gelişmeli
Tech Human öncesi İTÜ ARI Teknokent bünyesinde bulunan firmalarla yaptığı araştırma sonuçlarını da açıklayan ATİK, Ar-Ge ve teknoloji alanında istihdam üzerine insan kaynağının haritasını çıkarıyor. Buna göre, bilgisayar mühendisliği lisans derecesine sahip deneyimli çalışanların şirketler tarafından daha fazla tercih edilmesi dikkat çekerken, bu tercihlerde kurumsal önceliklerin farklı üniversiteler ve fakülteler boyutuyla gelişmesi gerektiği görülüyor. Giriş seviyesi işler için akademik birimlere başvuran kurum oranı yüzde 63 olurken, firmalar öncelikle fakülteler ya da bölümlerden öğrenciler hakkında bilgi topluyor. Firmalar, mezun olan öğrencilere ait özgeçmişlerin kendileriyle düzenli olarak paylaşılmasını talep ediyor. ATİK araştırmasında şirketlerin yüzde 85’i öğrencilerin derslerine katkıda bulunabileceğini belirtiyor, yüzde 96 oranında firma İTÜ’lü öğrencileri ofislerinde ağırlayarak potansiyel iş gücünü yakından tanımak istiyor. Yüzde 70 oranında firma ise İTÜ’lü öğrencilere mentorluk yapabileceğini belirtiyor.