Enerji Verimliliğinde Birincilik Ödülü Arçelik A.Ş.’nin
‘Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın’ vizyonu doğrultusunda, kaynakların verimliliğine odaklanan; üretimde, ürünlerinde ve tüm iş süreçlerinde enerji verimliliğini esas alan Arçelik A.Ş., Enerji Verimliliği Haftası kapsamında bu yıl da ödüle layık görüldü. Arçelik Bolu Pişirici Cihazlar İşletmesi’nin Isı Pompası Projesi, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından verilen Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması Projeleri (SEVAP) kategorisinde birincilik ödülünü aldı.
Ürünlerinde, üretimde ve tüm faaliyetlerinde enerji verimliliğine öncelik veren, doğanın ve ekolojik sistemin korunması için projeler geliştiren Arçelik A.Ş., 11-12 Ocak 2016 tarihlerinde WOW Convention Center’da bu yıl 8.’si düzenlenen Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı’na enerji verimli ürünleri ile tam destek verdi.
Arçelik A.Ş.’ye Enerji Verimliliğinde Birincilik Ödülü
Enerji Verimliliği Haftası kapsamında, Arçelik A.Ş. 2016 yılında hayata geçirdiği üretimde enerji verimliliği projeleriyle Arçelik Pişirici Cihazlar İşletmesi Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması Projeleri (SEVAP) kategorisinde birincilik ödülünü aldı. T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez tarafından verilen ödülü, Arçelik A.Ş. adına Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cemal Şeref Oğuzhan Öztürk aldı.
Arçelik Pişirici Cihazlar İşletmesi’ne ödülü getiren ‘Isı Pompası Projesi’ atık ısının, üretim süreçlerinde ihtiyaç duyulan sıcak suyun ısıtılmasında kullanılması ile verimlilik sağlıyor. Bu projeyle soğutma sistemlerindeki enerji çıkışının değerlendirilerek ısıtma sistemlerine verilmesi amaçlanıyor. Böylelikle hem enerji tasarrufu sağlanmış hem de sera gazı salınımı azaltılmış oluyor.
‘Platin Sertifika’lı işletme
‘Isı Pompası Projesi’ ile ödüle layık görülen Bolu Pişirici Cihazlar İşletmesi 2012 yılından bu yana ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Standardı uyarınca faaliyetlerini sürdürüyor. Enerji yönetimi, kullanılan enerjinin ölçülmesinden, izlenmesine, değerlendirilmesinden yönetilmesine kadar geniş bir süreci kapsıyor. Arçelik Pişirici Cihazlar İşletmesi’nin 2002 yılından beri sürdürdüğü TPM çalışmaları da enerji verimliliğine büyük katkıda bulunuyor. İşletme, enerji verimli endüstriyel tesisler derecelendirmesinde de en yüksek seviye olan “Platin Sertifika” seviyesinde yer alıyor.
“Kaynakların verimli kullanımına büyük önem veriyoruz”
“Dünyanın artan nüfusuyla orantılı olarak artan enerji ihtiyacı karşısında hassasiyetimizi tasarladığımız enerji ve su verimli ürünlerle ortaya koyuyoruz” diyen Arçelik A.Ş. Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cemal Şeref Oğuzhan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyaya Saygılı Dünyada Saygın vizyonumuz çerçevesinde kaynakların verimli ve sürdürülebilir kullanımına büyük önem veriyoruz. Bu konuyla ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor ve iş süreçlerimize uyguluyoruz. Aldığımız bu ödüller yaptığımız işin doğruluğu bir kez daha kanıtlar nitelikte. Önümüzdeki dönemde de bu alanda yeni projeler ve ürünler geliştirmeye devam edeceğiz.”
Arçelik A.Ş., 7 ülkedeki 18 üretim tesisinde enerji verimliliği çalışmalarını sürdürüyor
Arçelik A.Ş. 2016 yılında Türkiye’deki 8 üretim tesisinde ve Rusya, Romanya, Çin, Güney Afrika, Tayland ve Pakistan’da olmak üzere yurt dışındaki 10 üretim tesisinde; 265 adet enerji verimliliği projesi gerçekleştirerek, enerji verimliliği sağlamak ve sera gazı salınımı azaltmak üzere çalışmalarına devam ediyor. Arçelik, enerji verimliliği çalışmalarıyla 24 MW gücünde bir güneş santralinin sağladığı 37 milyon kwh eşdeğeri tasarruf elde etti. 2016 yılında, enerji verimliliği çalışmaları kapsamında faaliyete geçen çeşitli projelerle yıllık 133.217 GJ enerji tasarrufu ve 11.594 ton CO2e emisyon azalımı sağladı.
Ortaya çıkan tasarruf miktarı 12 bin 500 hanenin 1 yıllık toplam elektrik tüketimine karşılık geliyor. 2012 yılında ilk defa hayata geçirilen yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilmiş elektrik temini uygulaması devam ediyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilmiş elektrik temin oranı 2016 yılında %80’i aştı. Su verimliliğine yönelik faaliyetleri kapsamında ise, 2011-2015 yılları arasında Arçelik işletmelerinde tasarruf edilen, geri dönüştürülen, geri kazanılan ve yeniden kullanılan su miktarı yaklaşık 870.000 m3 oldu. Bu miktar yaklaşık 1.100.000 hanenin günlük su tüketimine eşdeğer.