Dijital devrimi kaçırma lüksümüz yok
Cisco Türkiye tarafından gerçekleştirilen Cisco’nun ülkedeki en büyük teknoloji etkinliği olan Cisco Connect Türkiye 2017 etkinliği bilişim dünyasının önde gelen isimlerini buluşturdu.
Yaklaşık bin karar vericinin katıldığı etkinlikte dijital devrimin tüm sektörleri etkisi altına alacağını vurgulayan Cisco Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım, güçlü sektörlerin dijitalleşmesini hızlıca hep beraber planlamak ve harekete geçmek gerektiğine işaret ederek, “Ne ülke ne de özel sektör olarak bu fırsatı kaçırma lüksümüz yok” diye konuştu. Etkinliğe katılan TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik ise “Ezber bozan bir dünyaya doğru girdik ve hızlıca yol alıyoruz. Bu süreçte sanayinin ihtiyaç duyduğu değişimlere cevap verilmesinde dijitalleşme öncü rol oynayacak” dedi.
Cisco’nun Türkiye’deki en büyük bilişim etkinliği Cisco Connect 2017’de konuşan TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik: “Kamuda bilişim sektörünü yönlendirecek özel sektör ve STK katkısı sağlayacak bir kurul olmasını çok önemli görüyoruz. TÜSİAD olarak bu işte elimizi taşın altına koymaya hazırız.”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Cenk Kıvılcım, ekonominin dijitalleşen dünyaya uyum sağlamak zorunda olduğuna dikkat çekerek, bu düzende şirketlerin yeni iş modellerini tanımlamaları gerektiğini dile getirdi. Konuşmasında Cisco’nun bu alanda yaptığı araştırmalara da değinen Kıvılcım, “Her bir sektördeki köklü şirketlerin yüzde 40’ının dijital dönüşüm sonucunda pozisyonlarını 5 yıl içinde kaybedeceğini ön görüyoruz. En çok etkilenecek sektörlerin başında elbette teknoloji geliyor ancak medya, perakende ve finansı da üst sıralarda görebiliriz. Dijitalleşmenin seviyesi arttıkça sektörler ayrışıyor ve yeniden birleşiyor. Öyle ki artık “farklı sektörler” tanımı ortadan kalkabilir” dedi.
Harekete geçme zamanı geldi
Geçen yıl global olarak özel sektörün potansiyel değerinin sadece yüzde 20’sini gerçekleştirdiğini belirten Kıvılcım, 2015- 2024 yılları arasında yaratılacak değerin tüm dünyada 23.8 trilyon dolar olacağını söyledi. Kıvılcım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu değer daha önce 2013’te tahmin edilen dijital değerden yüzde 65 daha fazla… Bu değerin sadece yüzde 0.5’i Türkiye’ye ait olarak görünüyor. Bu bizim için yeterli olmamalı… Güçlü olduğumuz sektörlerin dijitalleşmesini hızlıca hep beraber planlamalı ve harekete geçmeliyiz. Ne ülke ne de özel sektör olarak bu fırsatı kaçırma lüksümüz yok.”
Sektörler dönüşüm geçirecek
Cisco’nun ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte “kendisini evinde hissettiğini” ifade ederek konuşmasına başlayan TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, dünya gündeminde de gittikçe daha çok yer bulan teknoloji ve dijitalleşme konularının TÜSİAD için de çok önemli olduğunu vurguladı. Gelecekte sağlıktan finansa enerjiden gıdaya tüm iş yapma şekillerinin değişeceğini belirten Bilecik, şunları söyledi: “Endüstriler neredeyse baştan aşağı yeniden tanımlanacak. Dünya Ekonomik Forumuna göre nesnelerin interneti, 3D baskı teknolojileri, yeni enerji kaynakları iş yapış şekillerindeki dönüşüme etki etmeye başladı. Yapay zeka, bioteknoloji, robot teknolojileri de önümüzdeki yıllarda bizi etkileyecek gibi görünüyor. Ezber bozan bir dünyaya doğru girdik ve hızlıca yol alıyoruz. Bu süreçte sanayinin ihtiyaç duyduğu değişimlere cevap verilmesinde dijitalleşme öncü rol oynayacak.”
TÜSİAD elini taşın altına koymaya hazır…
Şirketlerin güçlü ve kapsayıcı bir dijital strateji oluşturmasının kritik öneme sahip olduğunu kaydeden
Kıvılcım, yeni doğacak meslekler ve yeni talepler için insan kaynağının önemine değindi. Bilecik, yeni kuşaklara katma değeri yüksek beceriler kazandırılmasının çok önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Yeni nesilde daha çok fen matematik okuyan daha çok mühendis yetiştirilecek bir sistem dijitalleşmemize büyük katkı sağlayacaktır. 2023 hedeflerine ulaşmanın en önemli parametresi bilişim alanında yapılacak yatırımlar olacak Bu hedefler doğrultusunda BT sektörüne biçilen değer 160 milyar dolar civarında. Yani 7- 8 kat büyümesi gerekir. Yabancı yatırımların çekilmesi ve Türkiye’nin bir üs haline gelmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunların daha iyi yapılması için bir siyasi otorite içerisinde liderlik mekanizmasının da oluşturulması gerekir. Bilişim sektörüne daha iyi yön verebilecek bir yapıya ihtiyaç var. Kamuda bir koordinasyon kurulu kurulması, özel sektör ve STK katkısı sağlayacak bir kurul olmasını çok önemli görüyoruz. TÜSİAD olarak bu işte elimizi taşın altına koymaya hazırız.”