İşgücü, teknolojiye sonuna kadar inanıyor
Accenture Strategy tarafından, Türkiye dahil toplam 10 ülkenin katılımıyla yapılan ve Dünya Ekonomi Forumu kapsamında Davos’ta açıklanan “Geleceğin İş Gücünü Yaratmak” raporuna göre, Türkiye’de çalışanların yüzde 94’ü teknolojinin işlerine getireceği etkiye hazır. Rapor, çocukların gelecekte çalışacağı işlerin yüzde 65’inin şu an tanımlanmış bile olmadığına işaret ederken, Türkiye’deki çalışanların yüzde 80’inin teknolojik gelişmelerin çocuklarının iş yaşamlarında fırsatlar yaratacağına dikkat çekiyor. Almanya, Amerika, Avustralya, Brezilya, Fransa, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya ve Türkiye’den 10 bin 527 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen rapor, CEO'ların da teknoloji ve dijital dönüşüm başlıklarında çalışanlarını geliştirmeleri gerektiğini gösteriyor.
Türkiye’de teknolojideki gelişimin işlerine etkisinin çok hızlı olacağını düşünenlerin oranı yüzde 85 ve Türkiye, bu oranla diğer dokuz ülke arasında ilk sırada. Teknolojideki değişimin gelecek 5 yıl içinde işlerine etkisini heyecan verici bulan çalışanlar, yüzde 80’lik bir oranla yine bu değişimin çocuklarının iş yaşamlarına fırsatlar sunacağı kanısında. Türkiye’deki çalışanlar, gelecek 5 yıl içinde mevcut işlerini devam ettirebilmek adına yüzde 45’i teknik becerilerini, yüzde 38’i yaratıcılığını, yüzde 34’ü de insan yönetimi becerilerini geliştirmesi gerektiği inancında. Türkiye’deki çalışanların yüzde 94’ü de mevcut işlerini devam ettirebilmek için gelecek 6 ayı yeni beceriler kazanmak için ayırmaya hazır. Kendi işinde veya serbest çalışmaya sıcak bakanların oranı yüzde 88 de girişimcilik alanında Türkiye’nin potansiyelini gösteriyor.
CEO’lar çalışanlarına destek sunmalı
Türkiye’de araştırmaya katılanların yüzde 84’ü dijital gelişmelerin iş yapış yöntemlerine olumlu etkisi olduğuna inanıyor. 3’te 2’si robotlar, veri analitikleri ve yapay zekâ gibi teknolojilerin daha verimli olmalarına, yeni beceriler geliştirmelerine ve iş yapış biçimlerinin kalitesini yükseltmeye yardımcı olacağı görüşünde. Accenture Türkiye Genel Müdürü Dilnişin Bayel, raporla ilgili şu yorumları paylaştı:
“Rapor, geleceğin işgücü için CEO’lara büyük sorumluluk düştüğünü gösteriyor. Çalışanları stratejik önemde gören, onların değişime uyum sağlamalarını önceliklendirenler geleceğin liderleri olacak diyebiliriz. Araştırmada teknolojik gelişmelerin yansımalarına en iyimser yaklaşan ülke olan Türkiye’de çalışanların robotların, veri analitiğinin, yapay zekanın, bağlantılı cihazların ve giyilebilir teknolojilerin sunduğu fırsatların kullanımına yönelik yetişmesi, Türkiye’nin gelecek vizyonu açısından önemli.”
Öte yandan, önümüzdeki 5 yıl içinde dijital gelişmelere ayak uydurmak ve iş dünyasında kalıcı olmak için gereken öncelikli yetkinlikler ise teknik yetkinlikler, değişime ayak uydurma ve öğrenmeye açık olma ve son olarak, karmaşık problem çözme yetkinliği olarak sıralanıyor.