SAP, 2020 için Hedef Yükseltiyor!
Kurumsal uygulama ve yazılım alanında dünya lideri SAP SE (NYSE: SAP), 31 Aralık 2016’da sona eren yılın dördüncü çeyreğine ilişkin ve 12 aylık finansal sonuçlarını açıkladı. 2016’da yılın tamamı için belirlenen ve yıl içerisinde yükseltilen hedeflerine ulaşan SAP, 2020’ye ilişkin yüksek hedefler belirledi. 2016 yılında güçlü bir faaliyet nakit akışı sağlayan SAP, yılın dördüncü çeyreğinde yeni bulut aboneliklerinde %40’lık bir artış yakaladı.
2016 yılı finansal sonuçlarını değerlendiren SAP CEO’su Bill McDermott şöyle konuştu: “SAP’nin 2016 yılındaki başarılı performansı, yedi yılı aşkın süredir kesintisiz sürdürdüğümüz kârlı büyümenin bir parçası. Hedeflediğimiz pazarı büyüttük, alanının en iyisi olan satın almalar gerçekleştirdik, SAP S/4HANA ile yeni nesil kurumsal kaynak planlama çözümlerini geliştirdik ve inovasyonlara imza attık. Güçlü yazılım satışlarımız, buluttaki hızlı büyümemiz ve faaliyet gelirlerimizdeki artış sayesinde, kurumsal yazılım sektöründeki liderliğimizi sürdürüyoruz. İnovasyon ajandamızı oluşturan Öğrenen Makineler (Machine Learning), Nesnelerin İnterneti (Internet of Things – IoT) ve Blockchain alanlarında çalışmalarımız hızla devam ediyor. SAP’nin sürekli büyümesi ile, iddialı 2020 hedeflerimizi gerçekleştireceğimize inancımız tam.”
SAP CFO’su (SAP Finans Başkanı) Luka Mucic ise şirketin dördüncü çeyrek ve 2016 finansal sonuçlarıyla ilgili şu bilgileri paylaştı: “SAP olarak, 2016’da da vaatlerimizi yerine getirdik; yılın tamamı için belirlediğimiz ve yıl içinde yükselttiğimiz bütün hedeflerimize ulaştık. Buna ek olarak, faaliyet nakit akışımızda da 2016 yılında %27’lik bir artışla güçlü bir büyüme sağladık. Yeni bulut aboneliklerinde yılın dördüncü çeyreğinde %40’lık artışla olağanüstü bir büyüme yakaladık. Güçlü birikimimizin ve güçlü ürün portföyümüzün birleşmesi sayesinde, 2017’nin de bizim için karlı geçeceğini biliyor, 2020’ye dair hedeflerimizi daha da yükseltiyoruz.”
2016 Yılında Öne Çıkanlar
2016 yılının tamamında, IFRS bulut ve yazılım gelirleri %7, IFRS olmayan bulut ve yazılım gelirleri ise %8 (sabit kurda) arttı. Böylece SAP, Ekim ayında yükseltilen yıllık öngörülerin (sabit kurda IFRS olmayan %6,5-8,5 büyüme) ortalamasının üzerine çıkan bir sonuç elde etti. Bulut abonelikleri ve destek gelirleri 2,99 milyar Euro (IFRS) veya 3,01 milyar Euro (sabit kurda IFRS olmayan) olarak gerçekleşti; bu sonuçlar da Ekim ayında yükseltilen tüm yıla dair öngörüleri karşıladı (sabit kurda IFRS olmayan 3–3,05 milyar Euro). Buluttaki satış başarısının temel ölçütü olan yeni bulut abonelikleri 2016’da %31 artarak 1,15 milyar Euro’ya yükseldi. Bulut abonelikleri ve destek rezervleri %47 artarak yıl sonunda 5,4 milyar Euro’ya ulaştı. Yeni bulut abonelikleri ve bulut rezervleri, SAP’nin bulutta devam eden güçlü büyümesinin en önemli göstergelerini oluşturuyor.
Yılın tamamında faaliyet kârı 5,12 milyar Euro (IFRS) veya 6,60 milyar Euro (sabit kurda, IFRS olmayan) şeklinde gerçekleşti ve Ekim’de artırılan yıllık hedefe ulaştı (sabit kurda IFRS olmayan 6,5–6,7 milyar Euro). Hisse başına kazanç ise %18 artışla 3,03 Euro (IFRS) ve %3 artışla 3,89 Euro (IFRS olmayan) oldu.
SAP’nin bulut alanında yakaladığı hızlı büyüme ivmesi ve destek gelirlerindeki sağlam büyüme, daha öngörülebilir gelirlerin payını artırmakta önemli bir rol oynadı. Bulut abonelikleri ve destek gelirlerinin ve yazılım destek gelirlerinin toplamı, 2016 yılı toplam gelirinin %61’ini aştı. Bu oranda geçen yıla göre %2 artış sağlandı.
31 Aralık’ta sona eren on iki aylık dönemde işletme nakit akışı 4,63 milyar Euro (2015: 3,64 milyar Euro) oldu. Bu da, önceki yılın aynı dönemine oranla %27 artış anlamına geliyor. Serbest nakit akışı ise önceki yıla oranla %21 artarak 3,63 milyar Euro’ya ulaştı (2015: 3 milyar Euro).
2016 Dördüncü Çeyrek
Dördüncü çeyrekte SAP’nin bulut ve yazılım gelirleri, önceki yılın aynı dönemine oranla %7 (IFRS) veya %6 (sabit kurda IFRS olmayan) arttı. SAP, bulut ve yazılım geliri büyümesi anlamında en yakın rakibini önemli ölçüde geride bırakırken, şirketin bulut abonelikleri ve destek gelirleri önceki yılın aynı dönemine kıyasla %31 artarak 827 milyon Euro (IFRS) oldu; IFRS olmayan gelir ise %29 artış kaydetti (sabit kurda). Yeni bulut abonelikleri dördüncü çeyrekte %40 arttı ve 483 milyon Euro’ya ulaştı.
Dördüncü çeyrekte SAP’nin faaliyet kârı önceki yılın aynı dönemine oranla %14 arttı ve 1,94 milyar Euro (IFRS) oldu; IFRS olmayan artış %2 olarak gerçekleşti (sabit kurda). Hisse başı kazanç ise yine önceki yılın aynı dönemine oranla %18 artarak 1,26 Euro oldu. IFRS olmayan hisse başı kazanç ise %9 artışla 1,52 Euro oldu.
Yeni bulut siparişleri, bulut abonelikleri ve destek gelirleri olarak sınıflandırılması beklenen ve belirli bir dönemde yeni müşteri satın almalarından ve mevcut müşterilerin ek satın almalarından kaynaklanan sipariş girişlerinden oluşmaktadır. Mevcut sözleşmelerin yenilenmesine ilişkin siparişler dahil değildir. Sipariş tutarının taahhüt edilmiş olması gerekmektedir. Bu nedenle, kullanım başına ödeme yapılan ve minimum tüketim taahhüdü verilmeyen iş ağı işlem ücretleri bu tutara yansıtılmamaktadır (örn. SAP Ariba ve SAP Fieldglass işlem bazlı ücretleri). Dahil edilen tutarlar genellikle yıllık olarak hesaplanmaktadır.
Bulut abonelikleri ve bulut rezervleri, sözleşmeli ancak henüz faturalandırılmamış olan ve bu nedenle ertelenen gelirde kaydedilmeyen, gelecekteki olası bulut abonelikleri ve destek gelirleri anlamına gelmektedir.
SAP S/4HANA
Yeni dijital ekonomide, şirketler için iş süreçlerini sadeleştirilmiş bir mimaride gerçek-zamanlı yürütmek, giderek daha önemli bir ticari gereklilik haline geliyor. Bu doğrultuda, SAP S/4HANA kullanıcıları, önceki yılın aynı dönemine oranla iki kat artarak 5400 müşteriyi aşarken, dördüncü çeyrekte yaklaşık 1300 SAP S/4 HANA müşterisi kazanıldı. Bunların yaklaşık %30’u, yeni SAP müşterileriydi. Nike ve Ameco Beijing de dördüncü çeyrekte S/4HANA’yı kullanmayı seçtiler.
SAP Cloud Platform
SAP HANA Bulut Platformu (SAP HANA Cloud Platform) ile müşteriler hızlı geliştirme araçları ile kısa sürede yeni uygulamalar geliştirme, mevcut uygulamalara ek fonksiyonlar ekleme ve bunları diğer uygulamalar ile kolay bir şekilde entegre etme imkanına kavuşuyorlar. SAP Cloud Platformu, gittikçe artan sayıda akıllı cihaz ve makine ile insanlar ve süreçler arasında bağlantı sağlayarak iş dünyasına üstün sonuçlar sunuyor ve böylece Nesnelerin İnterneti (IoT) devriminde önemli bir rol oynuyor. Burger King Brezilya, satışlarını gerçek-zamanlı analiz ederek pazarlama stratejilerini iyileştirmek, mağaza performansını yönetmek ve Nesnelerin İnterneti (IoT), Oyunlaştırma ve mobilite aracılığıyla müşteri deneyimini iyileştirmek için SAP Cloud Platform kullanıyor.
İnsan Kaynakları Yönetimi
SAP, bulut tabanlı İnsan Kaynakları Yönetimi çözümleri ile dikkat çekmeye devam ediyor. SAP, dünya genelinde sürekli ve belirli süreli çalışanlar için kapsamlı iş gücü yönetimi çözümleri sunuyor. SAP, açık pozisyonlarla özgeçmişleri otomatik eşleştirme gibi işler için akıllı uygulamaları devreye sokarken makine öğrenmesi (Machine Learning) kullanarak çalışma ortamında önyargıya dayalı ayrımcılığı tespit ederek, kurum içinde çeşitliliği ve katılımcılığı destekliyor.
SAP’nin sunduğu İnsan Kaynakları Yönetimi çözümlerinin çekirdeğini oluşturan SAP SuccessFactors Çalışan Merkezi müşterilerinin sayısı dördüncü çeyrek sonu itibarıyla 1580’i aştı. Forrester kısa süre önce SAP SuccessFactors’ı, Öğrenim ve Performans Yönetimi’nin uzun soluklu global lideri olarak tanımladı. Mercedes-AMG ve Valentino gibi şirketler, dördüncü çeyrekte SAP’nin iş gücü yönetimi çözümlerini satın aldı.
Satış, Pazarlama ve Ticaret Çözümlerinde Büyüme Sürüyor
SAP, giderek büyüyen Omni-channel dünyası için müşteri etkileşimini ve ticareti eşsiz bir şekilde birleştiren satış, pazarlama ve ticaret çözümleri sunuyor. SAP’nin sunduğu hybris çözümleri perakende, telekomünikasyon, finansal hizmetler, kamu ve üretim sektörü gibi geniş bir yelpazede, hem B2C hem de B2B alanlarında faaliyet gösteren şirketlere hizmet veriyor. SAP aynı zamanda, işletmelerin ön ve arka ofislerini gerçek-zamanlı olarak birbirine bağlayarak ‘uçtan uca’ değer zinciri içinde e-ticaret yapılmasını sağlayan benzersiz çözümler sunuyor.
Dördüncü çeyrekte Satış, Pazarlama ve Ticaret Çözümleri yeni bulut abonelikleri, bulut abonelikleri ve destek gelirlerinde, önceki yılın aynı dönemine oranla çift haneli büyüme kaydedildi. Brooks Brothers, dördüncü çeyrekte SAP’nin satış, pazarlama ve ticaret çözümlerini tercih etti.
İş Ağları
SAP, giderek daha da birbirine bağlı hale gelen dünyada her ölçekten müşterisine destek sağlıyor. SAP’nin ağları çözümleri; müşteriler, tedarikçiler ve iş ortaklarından oluşan geniş bir ekosistemi birbirine bağlıyor. Ariba, Fieldglass, Concur gibi bu iş ağları çözümleri, SAP’nin diğer çözümleriyle uyumlu bir şekilde ve sürekli gelişen bir sinerji içinde çalışıyor. SAP İş Ağları segmentindeki bulut abonelikleri ve destek gelirleri, 2016’da sabit kurda %19 artış gösterdi.
Son 12 ayda, birbirine bağlı yaklaşık 2,5 milyon şirket, Ariba ağı üzerinde 885 milyar ABD dolarını aşan tutarda ticaret yaptı; böylece Ariba üzerindeki ticaret hacmi önceki yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık %20 artış gösterdi. 45 milyondan fazla son kullanıcı Concur ile seyahat ve harcama işlemlerini kolaylıkla tamamladı. SAP müşterileri SAP Fieldglass platformu ile yaklaşık 135 ülkede 3,1 milyondan fazla esnek zamanlı çalışanın işlemlerini yönetti.
2016 Yılı Dördüncü Çeyrekte Bölgelere Göre Gelir Performansı
SAP, EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) bölgesinde güçlü bir performans gösterdi; IFRS bulut ve yazılım gelirlerini % 9, IFRS olmayan bulut ve yazılım gelirlerini ise %10 (sabit kurda) oranında artırdı. IFRS bulut abonelikleri ve destek gelirleri %35, IFRS olmayan bulut abonelikleri ve destek gelirleri ise %37 (sabit kurda) yükseldi. SAP, EMEA bölgesinde Almanya ve İngiltere’deki yazılım lisansı gelirlerinde çift haneli büyüme sağladı.
Amerika bölgesinde SAP, IFRS bulut ve yazılım gelirlerini %5, IFRS olmayan bulut ve yazılım gelirlerini ise sabit kurda %2 artırdı. Şirket ayrıca, IFRS bulut aboneliklerini ve destek gelirlerini %27, IFRS olmayan bulut aboneliklerini ve destek gelirlerini de sabit kurda %24oranlarında artırdı. Latin Amerika’da, Meksika’da yazılım lisansı gelirlerinde güçlü bir çift haneli büyüme sergilendi.
Asya-Pasifik-Japonya bölgesinde ise IFRS bulut ve yazılım gelirleri %9 artış gösterirken, IFRS olmayan bulut ve yazılım gelirleri %5 (sabit kurda) arttı. IFRS bulut abonelikleri ve destek geliri %54, IFRS olmayan bulut abonelikleri ve destek geliri %48 (sabit kurda) yükseldi. Bölgede Çin, Hindistan ve Japonya’da yazılım lisansı gelirlerinde çift haneli büyüme kaydedildi.
SAP’nin 2017 öngörüleri;
SAP, 2017 yılı için aşağıdaki gelişmeleri öngörüyor:
SAP, bulut alanında sürekli artan ivmeye dayanarak, 2017’nin tamamında IFRS olmayan bulut abonelikleri ve destek gelirlerinin sabit kurda 3,8-4 milyar Euro aralığında (2016: 2,99 milyar Euro) olmasını hedefliyor. Bu hedef, 2016 yılı başında belirlenen 2017 hedefiyle uyum gösteriyor. Bu aralığın üst sınırı, sabit kurda %34 büyüme oranı anlamına geliyor.
SAP, 2017 yılının tamamında IFRS olmayan bulut ve yazılım gelirlerinde sabit kurda %6-8 artış (2016: 18,43 milyar Euro) bekliyor.
Şirketin IFRS olmayan 2017 toplam gelirinin sabit kurda 23,2 milyar ile 23,6 milyar Euro aralığında olması bekleniyor (2016: 22,07 milyar Euro). Bu beklenti, 2016 yılı başında belirlenen 2017 hedefini aşıyor.
SAP, 2017 yılı tamamında IFRS olmayan faaliyet kârının sabit kurda 6,8 milyar ile 7 milyar Euro aralığında olmasını bekliyor (2016: 6,63 milyar Euro). Bu beklenti, 2016 yılı başında belirlenen 2017 hedefinin üzerinde yer alıyor.
Şirketin 2017 öngörülerinin sabit kur üzerinden hesaplanmasına karşın, güncel rakamlar ile hazırlanacak sonuçların yıl içindeki döviz kurlarındaki dalgalanmalardan etkileneceği tahmin ediliyor. Sabit kur tabanlı 2017 öngörüleri; daha önce açıklanan mevcut kurlara dayalı 2017 hedeflerinin yerini alıyor.
2020 Hedefi
2017’nin de ötesine bakıldığında SAP, şirketin buluttaki tutarlı ve hızlı büyümesi, güçlü yazılım ivmesi, faaliyet kârındaki genişleme ile birlikte döviz kurlarındaki gelişmeleri de değerlendirerek 2020 için hedef yükseltiyor. Döviz kurlarında 2016’ya benzer bir ortamın oluşacağını düşünen SAP, 2020’de şu hedeflere ulaşmayı amaçlıyor:
IFRS olmayan bulut abonelikleri ve destek gelirlerinde 8−8,5 milyar Euro artış (önceki hedef 7,5−8 milyar Euro)
IFRS olmayan toplam gelirler 28−29 milyar Euro (önceki hedef 26−28 milyar Euro)
IFRS olmayan faaliyet kârı 8,5−9 milyar Euro (önceki hedef 8−9 milyar Euro)
SAP, daha öngörülebilir gelirlerinin (bulut abonelikleri ve destek gelirleri ile yazılım destek gelirlerinin toplamı) oranının 2020’de %70-75’e ulaşacağı beklentisini sürdürüyor.
SAP, şirketin uzun vadeli büyüme hedeflerinin temellerini, 9 Şubat 2017’de New York’ta düzenleyeceği Sermaye Piyasaları Günü’nde ele alacak.