Ar-Ge ile büyüyenler
Bazı şirketler, kuruluşlarından itibaren ortaya koydukları anlayış ve Ar-Ge felsefesi ile doğru iş gücü kaynağını buluşturarak ilerliyorlar. Biz de bu felsefe ve anlayışla yol alan ve başarı kazanan şirket örneklerine göz atalım dedik.
Smartsoft
2001 yılında yazılım geliştirmek üzere kurulan SmartSoft, İTÜ Arıteknokent’te kartlı ödeme sistemleri ve yongalı kart teknolojisi yazılımları konusunda faaliyet gösteren Ar-Ge ile yol alan başarılı şirket örneklerinden biri. Ar-Ge gücüyle dünyada ulaşım alanında temassız banka kartlarının ulaşım sistemlerinde ticari model ve yüksek teknolojik yazılımlar ile çalışmasını sağlaması ve modellemesiyle öne çıkan şirket, EMVCo, VISA, MasterCard, EPCA ve MULTOS gibi küresel platformda EMV, ödeme sistemleri teknolojileri ve akıllı kart yazılım çalışması yapan birçok kuruluş tarafından onaylanarak ödüllendirilmiş bir kurum. 2006 EPCA En Yenilikçi Ödeme Yazılımı Ödülü ve 2010 MasterCard Türkiye’de En Yenilikçi PayPass Ürün Desteği Ödülü gibi pek çok ödülün de sahibi olan SmartSoft, EMV Chip Ar-Ge şirketi kimliğiyle sektörde ihtiyaç duyulan geniş bir ürün yelpazesinin teknik altyapısını oluşturarak ihtiyacı karşılayacak şekilde çözümler sunuyor. 2009 yılında gruba eklenen iki yeni şirketi, Credo ve Cordis’le donanım üretimi ve sadakat kartları konusunda da yeni bir yapılanmayla hizmet ağını genişleten şirket, yüzde yetmişini mühendislerin oluşturduğu 125 çalışan ve yerli ve yabancı 40’ın üstünde iş ortağı ile hizmet veriyor.
Banka ödeme sistemlerine 360 derece çözüm
İş ortakları ile bankacılık sektörüne hizmet veren şirket, dünyada çok az şirket tarafından sağlanabilen 360 derece bir bankanın ödeme sistemlerinde ihtiyaç duyacağı çözümleri yerel olarak üretebilme gücüne sahip. Bu güçle 2007-2010 yılları arasında dünyada ilk kez gerçekleşen 8 projeye imza atan şirket, sistem bütünleştiricisi oldukları bankalar, sertifika otoriteleri (MasterCard, Visa) ve sertifika otoritelerinin dünya çapında koydukları ödeme sistemleri kurallarının uyarlanmasını, yeni iş modelleri ve teknolojilerin gelişimi noktasında işbirliği içinde çalışıyor. MasterCard’ın dünyada sadece henüz beş şirkete hak tanıdığı “MasterCard Acreditation” programına da hak kazanan şirket, bu akreditasyon programı ile dünyada MasterCard ağında eğitim ve danışmanlık verebilecek standartlarda bir şirket olarak tanıtılıyor. Şirketin yazılım çözümleri de Hindistan, İsrail, Amerika, Kanada, İtalya, Mısır ve Suudi Arabistan’ın da aralarında olduğu 40’a yakın ülkeye yazılım ihraç ediliyor.
Argela
İTÜ Teknokent’te 2004 yılında kurulan Argela da, Ar-Ge ile yol alan başarı kazanan şirketlerden biri. 2007 yılında Türk Telekom’un şirketin hisselerinin yüzde 100’ünü satın almasıyla büyümeye devam eden şirket, şu anda 150 kişilik kadrosuyla faaliyetlerini sürdürüyor. Kadronun büyük bölümünü Ar-Ge mühendislerinin oluşturduğu şirketin bugüne kadar öne çıkan çözüm ve ürünleri arasında yakınsama, hedefli reklam platformu ADz-on, Web TV, IPTV ve femtocell bulunuyor. Bugün Türkiye’de dünyanın pek çok ülkesinde olmayan yakınsama (convergence) ürünlerinin altyapısını Argela sağlarken bu teknolojinin arkasında da, Argela’nın patentli ürünü “Yakınsama Ağ Geçidi (Convergence Gateway)” bulunuyor. Bu teknolojiyi kullanan ve Türk Telekom tarafından kullanıcılara sunulan Wirofon ürünü CommsMEA’nın “2009 En iyi yeni telekom servisi (New Telecom Service of the Year, 2009)” ödülünü almış durumda. Hedefli reklam platformu ADz-on adı verilen ürün ise operatörlerin reklam alarak kullanıcıya indirim veya bir ödül sağlayabilmesi prensibine dayanıyor. ADz-on’un en önemli faydalardan biri, reklamın kullanıcının profiline göre ayarlanması. Bu ürün de, 2008 yılında Oracle’ın “Avrupa, Ortadoğu ve Afrika İnovasyon Ödülü”nü alan çözümler arasında yer alıyor. Argela’nın tüm bu ürünleri, Hindistan, Güney Afrika, Özbekistan, Ukrayna, Kazakistan gibi ülkelerde kullanılıyor.
SmartSoft Genel Müdürü Murat Göksenin Güzel:
“Şirket içinde Ar-Ge için yenilikçi felsefe şart.”
SmartSoft olarak hedeflerinin Türkiye’yi Ar-Ge merkezi yapmak ve dünyaya açılmak olduğunu belirten SmartSoft Genel Müdürü Murat Göksenin Güzel, Temmuz ayında Amerika’da Kanada ve Latin Amerika ülkelerine de bağlantı kuracakları NewYork’da SmartGroup US’u açtıklarını belirtti. Önümüzdeki günlerde Makedonya’da şirket açmayı planladıklarını belirten Güzel, “Buradan da başta Doğu Avrupa olmak üzere Avrupa’yla bağlantıyı sağlayacağız. Hedefimiz Amerika, Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da etkin olmak, ayrıca sektöre nitelikli personel yetiştirmek amacıyla kurduğumuz “SMAC” Smart Akademi’yi de en kısa sürede hayata geçireceğiz. İhracat yaptığımız ülke sayısını da 100’e çıkartmayı hedefliyoruz. 2011 yılında dünyada ilk olacak 4 yeni ürün tanıtımı yapacağız. Master planımız bankacılık kartlı ödeme sistemlerindeki inovasyonlar, yeni nesil ön ödemeli kartlar, ticari mobil ödeme teknolojileri, internet tabanlı ödeme sistemleri, ID projeleri olarak sıralanabilir” diye konuştu. SmartSoft’ta Ar-Ge’nin en önemli yatırım ve hiç bitmeyen bir döngü olduğunu belirten Güzel, “Bugün Türkiye, özellikle kart teknolojilerinde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında. MasterCard ve Visa, kart teknolojilerinde Türkiye’yi en inovatif ülke olarak görüyor. Ar-Ge kapsamında kendi personelimizi yetiştirmek için özel eğitim programları hazırladık. İşimiz insana çok odaklı bir iş olduğu için bu konuya önem vermemiz başarıyı getirdi. Tek bir cümle ile Ar-Ge için önerimiz doğru insana doğru yatırımı yapıp Ar-Ge’sel yenilikçi felsefeyi şirket içinde karakteristik bir unsur haline getirmek.”
Argela’dan Ar-Ge Direktörü İsmail Bayraktar: ”Ar-Ge için katılımcılığı teşvik, sürekli öğrenme önem taşıyor.”
Bir ürünü hayata geçirmeye karar verirken dikkate aldığımız en önemli kriter yenilikçilik oluyor. Argela’da en alt seviyeden en üst seviyeye herkesin aklında sürekli olarak yeni neler yapılabileceğiyle ilgili sorular vardır. Bizim için uluslararası pazarlardaki varlığımızı artırmak ve Türkiye’nin teknolojide dışa bağımlılığını azaltırken dünyada da ülkemizin adını teknolojiyle birlikte anılır kılmak çok önemli. Öncelikle bu yaklaşımın şirketin ruhunda olması gerekiyor. Şirket çalışanlarının tüm seviyede bunu benimsemesi çok önemli. Şirketin de çalışmalarıyla bu ruhun yaşatması ve yeni katılanlara da bu vizyonu aşılayabilmesi için sürekli projeler geliştirmesi gerekiyor. Katılımcılığı ve farklı düşünmeyi teşvik etmek Ar-Ge personelinize sürekli bir öğrenme ve kendini geliştirme olanağı sunmak son derece önemli. Yenilikçi fikirlerin hayata geçmesi için ise kaliteli Ar-Ge personeli ve iyi işleyen Ar-Ge süreçleri de geliştirilmeli.