Ar-Ge için buluşma noktaları
Huawei Ar-Ge Merkezi Direktör Yardımcısı M.Kemal Şahin, Huawei Türkiye Ar-Ge merkezinde, 350’den fazla Türk Ar-Ge mühendis ekibinin istihdam edilmesi ve toplam 50 milyon doların üzerinde yatırım yapmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Bu yatırımla, Türkiye ekonomisine ve Türk toplumuna önemli katkılarda bulunacaklarını düşündüklerini ifade eden Şahin, “Merkezimizde Türk mühendisliği ve zekâsı, Avrupa’nın kavram ve tasarımlarının yanı sıra Asya’nın platform ve iş süreçleriyle de birleşiyor. Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi’nde şu an, neredeyse tamamı mühendis olmak üzere 200’ün üzerinde Türk çalışan bulunuyor. Ar-Ge Merkezi’mizin sayısal olarak büyümesindeki önemli unsurlardan birini merkezlerimizin satın almalarla değil tamamen organik şekilde büyümesi oluşturuyor” şeklinde konuştu.
Ar-Ge Merkezi’nde yerel ve uluslararası pazarların telekomünikasyon ihtiyaçlarına yönelik, ileri teknolojiye sahip ürün ve hizmetlerin geliştirilmesini amaçladıklarını belirten Şahin, çalışmalarla ilgili olarak da şöyle konuştu: “Bu doğrultuda; Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi olarak, sadece Türkiye’nin değil tüm Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT)’nin yazılım geliştirme sorumluluğunu üstlenmiş durumdayız. Hedeflerimiz arasında katma değerli servisler, ücretlendirme ve faturalandırma, çağrı merkezi ve müşteri ilişkileri yönetimi gibi ürün ve hizmetler yer alıyor. Ayrıca, yazılım ürünleri, kablosuz teknolojiler ve ALL-IP; sabit mobil yakınsama, yeni nesil şebekeler alanlarında analiz ve araştırmalar; ürün planlama, optimizasyon, performans iyileştirme ve pazar uyumu gibi uygulamaların yürütülmesi de bulunuyor.Yalnızca Türkiye operasyonları ile sınırlı kalmayan Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi, Avrupa ve BDT ülkelerine yakın olması nedeniyle, bu bölgelerdeki müşterilerin ihtiyaç ve taleplerini karşılama açısından önemli bir üs oluşturuyor. Türkiye üzerinden Rusya, Kazakistan, İspanya, Fransa, İrlanda, Almanya ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelere yazılım geliştirme desteği vermektedir. Avrupa ve BDT’yi kapsayan Bölgesel Ar-Ge Müdürlüğü olarak çalışan Huawei Türkiye Ar-Ge merkezinin diğer ülkelerle işbirlikleri her geçen gün artmaktadır. Hatta öylesine ki uzmanlık alanımızdaki konularda sorumlu olduğumuz bölge dışındaki Filipinler ve Güney Afrika gibi ülkelerdeki projelere de destek oluyoruz. Oldukça geniş bir ürün portföyüne sahip olan Huawei yazılım grubu, Ar-Ge projelerinin de temelini oluşturmaktadır. Yeni Nesil Akıllı Ağlar, Mobil Ofis, Müşteri ilişkileri Yönetimi, İş Zekası, Kampanya Yönetim Sistemleri, Gelişmiş Sosyal Ağlar bu projelerden bazılarıdır.”
İki şehirde ve iki merkezde toplanan Türk Telekom Ar-Ge organizasyonu da, Türkiye’deki önemli Ar-Ge noktalarından birini oluşturuyor. 2009 yılı Aralık ayında kurulan ve Ar-Ge faaliyetlerini biri İstanbul’da İTÜ Arı Teknokent, diğeri Ankara ODTÜ Teknokent’te olmak üzere iki merkezde sürdüren Türk Telekom Grup Ar-Ge organizasyonunda 700’ün üzerinde mühendis ve araştırmacı görev yapıyor.
Ar-Ge çalışmalarının Türk Telekom Grubu’nun tüm faaliyetleri içinde ağırlıklı bir yere sahip olduğunu belirten Türk Telekom Ar-Ge Grup Direktörü Enis Erkel, Ar-Ge bölümünde mühendis ve araştırmacılardan oluşan bir kadro ile çalıştıklarını belirtti.
Ar-Ge üç farklı çalışma alanından oluşuyor
Ar-Ge faaliyetlerinin üç farklı çalışma alanında bir sacayağından oluştuğunu belirten Erkel, “İlk olarak ekosistemimizdeki ortaklarımız ile kısa ve orta vadede ürüne yönelik çalışmalar yürütüyoruz. İkincisi, üniversitelerle birlikte geliştirdiğimiz, ürüne dönüştürülme potansiyeli görece daha düşük olan projelere odaklanıyoruz. Ar-Ge faaliyetlerimizin üçüncü ayağını ise kendi bünyemizde yürüttüğümüz çalışmalar oluşturuyor” diye konuştu. Bunlara ek olarak üniversitelerimiz ve/ veya ortaklarımızla birlikte katıldıkları Avrupa Birliği projeleri vasıtasıyla gelecek nesil teknolojilerin geliştirilmesinde aktif rol alırken Türk Telekom grubununun da uluslararası arenada da tanıtıldığını belirten Erkel, Ar-Ge çalışmalarında ele alınan konuları da şöyle özetledi: “Ar-Ge kapsamında ele aldığımız konular Türk Telekom grubunun ihtiyaçlarının yanı sıra bizim için stratejik önem taşıyan alanları da içeriyor. Halen çalıştığımız proje konuları arasında kablolu ve kablosuz telekom teknolojileri, teletıp (telemedicine), akıllı enerji sistemleri (smart-grids), akıllı taşıma sistemleri (intelligent transportation systems), ağ güvenliği, mobil iletişim sistemleri (OS), cep telefonu uygulamaları, görselleştirme (visualization) ve zenginleştirilmiş gerçeklik (augmented reality) yer alıyor.”
Ericsson Türkiye Ar-Ge Merkezi
Türkiye’de faaliyet gösteren Ar-Ge merkezlerinden biri de 10 Nisan 2010’da faaliyete geçen Ericsson Ar-Ge Merkezi. 195 Ar-Ge mühendisi ile hizmet vermeye başlayan merkez, iki farklı yerde, üç farklı ofis alanında faaliyet gösteriyor. Ericsson, İTÜ Arı2 Teknopark yerleşkesinde yüzde 100 iştiraki Bizitek şirketi ile iş destek sistemleri odağında yeni yazılım araştırma ve geliştirme faaliyetleri üzerinde yoğunlaşırken, yine aynı yerleşkede bulunan ve yüzde 50 Ericsson iştiraki ST-Ericsson şirketi ise mobil platformlar için yonga dizaynı üzerinde araştırma, geliştirme faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Ericsson İstanbul, Maslak yerleşkesindeki Ar-Ge laboratuvarlarında ise IP ortamında çalışan küçük bir operatörün çekirdek şebeke ihtiyacını karşılayacak ekipman; IPTV ve Mobil TV çalışmalarına ilişkin altyapı ve en yeni IMS çekirdek şebekesi bulunuyor. Laboratuvar, Türkiye’deki tüm operatörlerin, akademik birimlerin ve yerel yazılım geliştiricilerin kullanımına açık olan Ericsson’un dünyadaki 3. IMS Merkezi’ni de içeriyor. Uygulama geliştiricilere IMS tabanlı çözümlerini gerçek şebeke üzerinde test etme fırsatı sunan IMS Merkezi, yerel yazılımcıların ihtiyaç duyduğu teknik platformu sunması itibariyle de önem kazanıyor.