e-Devlete herkes katılımcı olmalı
Bilgi toplumuna dönüşümün anahtarı olan e-Devlet uygulamalarının birlikte çalışabilirlik, e-Devlet uygulamalarının başarı oranlarının artırılması için yapılması gerekenlerin, bölge ülkelerle e-devlet çalışmalarında nasıl işbirliği yapılabileceği ve konu ile ilgili güncel gelişmelerin ele alındığı e-Devlet Konferansı Bilişim Zirvesi’10 kapsamında 5 Ekim’de gerçekleştirildi.
Etkinliğin açılış konuşmalarını Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Bilgi Toplumu Dairesi Başkanı Emin Sadık Aydın, Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanı Celal Mert Aslan ve İnterpromedya Yönetim Kurulu Üyesi Şafak Alpay yaptı.
DPT Bilgi Toplumu Dairesi Başkanı Emin Sadık Aydın konuşmasında, kamudaki dönüşümün; kurumların kendi içlerinde, birbirleriyle bütünleşik şekilde ve vatandaş ile dönüşümünü kapsadığını ifade etti. Kamunun kendi içinde yapması gerekenleri ve vatandaşa yönelik sunduğu hizmetler konusunda neler yapması gerektiği konusuna kafa yorulması gerektiğine dikkat çeken Aydın sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kamudaki dönüşümün de amacı iktisadi ve sosyal gelişimin sağlanmasıdır. Son 10 yılda kamudaki e-Devlet çalışmaları olgunlaştı. Artık kurumlar arası köprülerin atılması gerekiyor. Bütünleşmenin ve birlikte çalışabilirliğin artırılması gerekli.”
Aydın konuşmasında ayrıca e-Devlet projelerine herkesin katkı sağlaması gerektiğini ve yapılacak bütün katkılara açık olduklarını vurguladı.
Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanı Celal Mert Aslan konuşmasında, Başbakanlık tarafından e-Devlet projelerinin hızlandırılmasına yönelik yapılan mevzuat çalışmaları hakkında bilgi verdi. Aslan, e-Devlet Torba Yasası’nın da hazırlıklarının tamamlandığını ve TBMM’de değerlendirilmek üzere beklediğini de hatırlattı.
Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen “Türkiye’de e-Devlet Vizyonu ve Gelecek On Yıl Hedefleri” konulu oturumda konuşan Başbakanlık e-Devlet Danışma Grubu Başkanı Ramazan Altınok, günümüzde bilginin saniyelik üretiminin eskiden bir ansiklopedinin içindeki tüm bilgiler boyutunda hızlı bir şekilde üretildiğini ifade etti. Altınok, böyle bir yarışın olduğu yerde 1900’lü hatta 1800’lü yıllardan kalma örgüt yapılarıyla başarılı bir dönüşüm gerçekleştirilmesinin mümkün olmayacağını dile getirdi.
Havelsan Programlar Grup Müdürü Mustafa Erçin ise sunumunda Havelsan’ın geçmişten günümüze ülkemizde gerçekleştirdiği e-Devlet projeleri hakkında bilgi verdi. Havelsan’ın bu konudaki yaklaşımlarına da değinen Erçin, yabancı konuklara da işbirliği için örnek projeleri aktardı.
Oturum ve açılış konuşmalarının ardından ise başkanlığını Havelsan Genel Müdürü Faruk Ağa Yarman’ın yaptığı “Bölge Ülkelerinin e-Devlet Politikaları ve Uygulamaları, Hedefleri Ülkelerarası e-Devlet Projelerinin Paylaşımı ve İşbirliği Olanakları” paneli gerçekleştirildi. Panelde, Suudi Arabistan Jeddah Büyükşehir Belediyesi, Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Arwa Yousef al Aama, UNDP Bilişim Politikaları Projesi, Kapasite Geliştirme Müdürü Bokhodir Ayupov ve Özbekistan Bilgi ve İletişim Kurumu, Bilgi Kaynakları ve Sistemleri Bölüm Başkanı Sherzodkhoja Khabibullakhoja konuşmacı olarak yer aldı.