Vatikan, bilimci oldu
Papa’nın astronomu, geçen ay, “Uzaylılar dünyaya gelirse, onları vaftiz edebiliriz” diyerek, popüler bilim haberlerinde öne çıktı. Astronom, Amerikalı bir uzay bilimci: Guy Consolmagno. Lisans ve yüksek lisans, MIT. Doktora, Arizona Üniversitesi. Harvard ve MIT’de doktora sonrası eğitim. Üniversite hocalığı ardından 1991’de papaz olmaya karar vermiş.
Tam, Vatikan’ın aradığı adam: Akıcı İngilizcesiyle bütün dünyaya laf anlatır. Bilimciliği, din-bilim arasındaki itişmeyi tatlı dil güler yüzle yumuşatır. Zaten sıkı bir iletişimci.
Geçen ay, Papa’nın İngiltere’ye yaptığı olaylı gezi sırasında Guy da Birmingham Bilim Festivali’ne konuşmacı olarak davetliydi. Ne tesadüf! Kendisine “Uzaylılar dünyaya gelirse ne olur” diye soruldu. Hiç duraksamadan, “Onlar da Tanrının çocuklarıdır” diye yanıtladı. Papa’nın ziyaretiyle eş zamanlı olarak BBC’nin Vatikan hakkında hazırladığı (çekimi bir yıl süren) belgeselde Galile’nin mahkeme zabıtları da ilk kez dünyaya gösterildi. Bazı sayfalarının kenarları erimiş zabıtlarda Galile’nin “Bütün iddialarım yalandı. Hataydı” dedikten sonra attığı imzası görülüyor.
Bu iletişim faaliyeti İngiltere’de şöyle yorumlandı: Vatikan’ın itibarı, özellikle Dan Brown’un Da Vinci Şifresi romanı ve filmiyle milyonlar tarafından sorgulandı. Çünkü Vatikan “komplo odağı” olarak algılandı. Roman elbette kurmacaydı. Ama, Dan Brown, kitabının girişinde, “Gerçekler” başlıklı sayfada romana “bilimsellik” havası vermişti. Roman, dünyada 80 milyon sattı. Filmi 760 milyon dolar kazandı. Yazar ve film şirketi çok memnun oldu. Vatikan ise yaratılan olumsuz algıdan rahatsızlığını saklamadı. Ardından, aynı yazarın (daha eski) Melekler ve Şeytanlar romanı, ilk filmin devamı gibi çekildi. Burada ise Vatikan, komploya uğramış bir mağdurdu. Roman 40 milyon sattı. Film 110 milyon dolar kazandırdı. Bu kez Vatikan, yazar ve film şirketi topluca memnun oldular.
Film 2009’da vizyona girdiğinde Galile’nin 1609’da ayı teleskopla gözlemeye başlamasının 400. yıldönümü anılıyordu. Galile’ye ettiklerinden ötürü Vatikan yeniden “hatırlandı.”
Galile, dünya evrenin merkezi değildir dediği için Engizisyon tarafından “küfür”le suçlanmıştı. Ama güçlü “dayısı” Mediciler sayesinde hayatı kurtuldu. Yaşam boyu evine hapsettiler. 1642’de ölünce, Vatikan’ı kızdırmamak için “geçici bir mezara” gizlice gömüldü. Cenaze töreni ancak 90 yıl sonra 1737’de yapılabildi. Vatikan’ın, “Hata etmişiz” demesi, Papa Jean Paul’e 1992’de nasip oldu. Vatikan, hala itibarını onarmakla meşgul. Guy yardım ediyor.