Felaket geliyorum demez!
Felaket kurtarma ve iş sürekliliği şirketi Clonera Bilişim Hizmetleri tarafından yürütülen araştırmaya göre; Türkiye’de her 3 şirketten biri son 1 yıl içinde en az bir dijital felaket yaşamasına rağmen, felaketlere karşı hazırlıklı değil. Çalışmaya katılan, ortalama 50 sunucuya sahip yaklaşık 200 şirketin yarısından fazlası, BT sistemlerini son 6 ay içinde test etmemiş. Yarısının da felaket kurtarma ve iş sürekliliği çözümü yok.
Clonera, www.felaketlerolur.com adresinde “Türkiye’deki BT sistemleri felaketlere hazır mı?” başlıklı bir anket düzenledi. Farklı sektörlerden BT yöneticilerinin verdiği yanıtlar da şirketlerin dijital felaketlere karşı hazırlık seviyesi konusunda önemli detaylar içeriyor. Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlerde görev yapan toplam 430 BT yöneticisinin yanıtlarından derlenen rapora göre, son 1 yılda her 3 şirketten biri dijital felaket yaşarken, her 2 şirketten birinin felaket kurtarma çözümü ve felaket senaryosu yok. Rapor, her 4 şirketten birinin felaket kurtarma testi yapmadığını ve çözümlerinin etkili olup olmadığını bilmediğini de gösteriyor. Her 3 şirketten ikisi ise mevcut sisteminin kendilerini felaketlerden koruyacağına inanmadığı kanısında. Hizmetlerinin kesintiye uğramaması için bir çözüm kullanmayanların yüzde 65’i felaket kurtarma çözümlerinin maliyetinin yüksek olduğu yanılgısına sahip. Sonuçlar, dijital felaket yaşayan şirketlerin yüzde 65’inin sistemlerini yedekten geri döndürebilse bile uygulamalarını sürdüremediğini, yüzde 8’inin sistemlerini hiç geri getiremediğini, her 4 şirketten birinin de sisteminin en az yüzde 10’unu kaybettiğini gösteriyor. Rapordaki bir önemli sonuç da son 1 yıl içinde dijital felaket yaşayan şirketlerin yalnızca yüzde 3’ünün iş süreçlerinin doğal afetler nedeniyle kesintiye uğramış olması. Buna karşılık, iş kesintilerinin büyük bir çoğunluğu kullanıcı hatası, sistem arızası, siber saldırı ya da güç kesintisi sebebiyle oluşuyor. Clonera Genel Müdürü Evren Ballı, araştırma sonuçlarını şu sözlerle değerlendirdi:
“Rapor gösteriyor ki, kurumlar felaket kurtarma ve iş sürekliliği konusunda gerekli önlemleri almıyor. Küresel araştırmalara göre, son 5 yılda dünyadaki her 3 şirketten biri dijital felaket yaşadı. Bu şirketlerin yüzde 93’ü 5 yıl içinde yok oldu. Felaketler nedeniyle şirketlerin yaşadığı operasyonel kesintilerin maliyeti 3,5 milyon doların üstünde. Dijitalleşen dünyada felaket kurtarma ve iş sürekliliği çözümleri ise şirketler için hayati önem taşıyor.”