İstihdam piyasası kendini yeniden tanımlıyor
Profesyoneller ve şirketler açısından verimli ve kalıcı bir çalışma modeli halini alan “esnek işgücü” yapısı, Endüstri 4.0’ın İK dünyasındaki yansıması niteliğinde. Expertera, bu gelişim ile küresel çalışmalara imza atıyor.
Expertera, şirketleri ve şirketlerin ihtiyaç duydukları konulardaki uzmanları bir araya getiren bir platform. Hedef ise dünyadaki bilgi, tecrübe ve uzmanlığın, uzmanlığa ihtiyaç duyan şirketlerle çok daha verimli ve seri bir şekilde bir araya gelmesi. Profesyoneller artık daha özgür ve esnek çalışmayı tercih ediyor, ilgilendikleri ve uzmanlık alanlarına uygun projelerde yer almak istiyorlar. “Teknolojik gelişmeler sayesinde artık ofis dışında çalışma imkanları mevcut” hatırlatmasını yapan Expertera CEO’su Alp Sezginsoy’un paylaştığı bilgilere göre, bu konuda en hızlı gelişen ABD’deki bağımsız çalışan oranı yüzde 40’a yaklaşıyor ve bağımsız çalışanların neredeyse yüzde 80’i bu modeli geleneksel istihdam modellerine tercih ediyor. Bir tarafta da şirketlerin neredeyse yüzde 80’ i kısa dönemli, proje-bazlı çalışan sayılarını arttırmayı planlıyor. Expertera olarak, esnek çalışma modellerinin küresel bazda benimsenmesi ışığında yurtdışına açıldıklarını söyleyen Alp Sezginsoy, İTÜ GATE Uluslararası Hızlandırma Programı’na seçildiklerini, Amerika ve Orta Doğu’daki müşteri sayılarını da artırtmayı hedeflediklerini vurguladı. Alp Sezginsoy, istihdam piyasasındaki değişimle ilgili sorularımızı yanıtladı:
Expertera’nın kuruluş amacı ve hedefleri hakkında bilgi verir misiniz?
Expertera ile geleceğin iş modeli olan esnek işgücü devrimini hayata geçiriyoruz. 2013 yılından bu yana şirketlerin ihtiyaçları doğrultusunda, belli süreler ve belli bütçeler çerçevesinde talep edilen uzmanlığa hızlı erişim sağlayan global bir uzmanlık platformu olarak faaliyet gösteriyoruz. Bu alanda inovasyon yaratan bir kuruluş olarak Türkiye’de faaliyet gösteren ilk ve tek kuruluşuz. Tüm EMEA coğrafyasında, Avrupa- Ortadoğu ve Afrika pazarında bir rakibimiz yok.
Expertera her sektörden firmanın en üst düzey uzmanlık ve bilgi birikimine erişmesini, bu uzmanları ihtiyacı kadar kendi işgücü olarak olarak değerlendirmesini sağlıyor. Böylelikle firmaların en iyi iş kararlarını almalarını ve en iyi şekilde sonuçlandırmalarını sağlıyoruz. Burada anahtar kelime ‘ihtiyaç kadar’dır. Firmaların kendi alanlarında en iyi uzmanlarla sürekli olarak tam zamanlı çalışmasına ihtiyaç da yok, olanak da yok. Müşterilerimiz, platformumuza esnek sürelerde ve bütçelerde projeler oluşturuyor, biz de saatlik, günlük, haftalık, aylık ya da proje bazlı uzmanlı erişimi sağlıyoruz.
Expertera’nın müşterilerini dünyanın önde gelen kurumsal şirketleri, yatırım fonları, danışmanlık firmaları ve hızla büyüyen KOBİ’ler oluşturuyor. Expertera’nın uzmanlık platformunda tüm sektörlerden ve coğrafyalardan neredeyse 15.000 uzman bulunuyor. Buna ilaveten farklı işbirliklerimiz sayesinde yurtdışında 50.000 seçilmiş üst düzey uzmana da erişim sağlıyoruz. Uzman platformumuzun yaklaşık yarısı yabancı uzmanlardan oluşuyor. Hedefimiz, şirketlerin ihtiyaçları doğrultusunda dünyanın en iyi uzmanlığına erişim sağlamak ve bu sayede ulaşmak istedikleri hedefe daha hızlı varmalarını sağlamak. Müşterilerimize talep ettikleri uzmanlığa oldukça hızlı – 4 ila 72 saat içerisinde – erişim sağlarken, madalyonun diğer yüzünde uzmanlarımız da seçtikleri projelerde yer alma, kendi istekleri ölçüsünde özgür çalışma, networking fırsatları yakalama ve tabii uzmanlıklarını gelire dönüştürme imkanı buluyor.
Esnek işgücü çalışma modeli nedir? Mevzuat bazında gerek işverene gerek çalışana ve iş arayana ne gibi faydalar sunuyor? Misal, freelance çalışmadan ne gibi farkları var?
Esnek işgücü modelini; daha genel bir ifadeyle ‘talep üzerine’ olarak ifade edebileceğimiz ‘on demand’ devrimin iş dünyasına geçişi olarak düşünebilirsiniz. Bilgi paylaşımın demokratikleştiği, firmaların dışarıda bulunan uzmanlık kaynaklarına ihtiyacı kadar eriştiği, uzmanların daha esnek bir şekilde çalışabildiği ve kendi kariyerlerini kendilerinin inşa edebildiği bir çalışma modeli. Önümüzdeki 20 yıla nasıl ki Endüstri 4.0 devriminin damgasını vurmasını bekliyorsak, bu yapısal dönüşümün ayrılmaz bir parçası da tüm uzmanlık alanlarında esnek işgücü olacak. Bunu ‘İş 3.0’ ya da yurtdışında bilinen tanımıyla ‘future of work’ olarak tanımlamak da mümkün.
Esnek işgücü modeli firmalara ve uzmanlara fayda sağlıyor. Firmalar talep ettikleri proje bazlı uzmanlığa hızlı erişim imkanı sağlıyor, kendi bünyelerinde sürekli bulunduramayacağı en iyi uzmanlıktan yararlanıyor, maliyet avantajı sağlıyor ve zamandan kazanıyorlar. Uzmanlar ise yeni bağlantılar oluşturma, tecrübelerini gelire dönüştürme ve sektörlere katkı sağlamanın yanı sıra, büyük ve önemli projelerin mimarı olma fırsatını yakalıyor. Uzmanlar çok farklı projelerde çalışma ve networking fırsatlarından yararlanabiliyor. Kariyerlerine diledikleri gibi yön verebilen uzmanlar, zamanlarını da kendi istedikleri gibi değerlendirebiliyor.
Hangi sektörlere, hangi başlıklarda hizmet veriyorsunuz?
Tüm sektörlerde çalışıyoruz. Fakat son dönemde en çok öne çıkan perakende, teknoloji, telekomünikasyon ve endüstriyel ürünler sektörleri. Bu şirketlere esnek, proje-bazlı birlikte çalışabilecekleri uzmanlar sağlıyoruz. Projeler şirketlerin ihtiyacına göre saatlik, günlük, haftalık, aylık veya proje bazlı olabiliyor. Deneyimli operasyon ekibimiz sayesinde uzmanlık ihtiyacını kısa sürede çözüme kavuşturuyoruz. Bugüne değin 150’yi aşkın sektörde bini aşkın uzman eşleştirmesi gerçekleştirdik. Sunduğumuz hizmetlerden tekrar yararlanan şirket oranı ise yüzde 90’ın üzerinde. Türkiye, Amerika, Avrupa ve Orta Doğu’dan müşterilerimizin yüzde 90’ı bizi tekrar kullanıyor. Projelerde müşterilerden aldığımız ortalama memnuniyet notu ise 10 üzerinden 9.2
Size kayıt olan uzmanlarda aradığınız özellikler neler oluyor?
Uzmanların profilleri, faaliyet gösterdikleri alana bağlı değişkenlik gösteriyor. Expertera’nın havuzunda yer alan sektör uzmanlarının ortalama iş tecrübeleri 15 yıl. Danışmanlık, pazarlama, insan kaynakları gibi fonksiyonel uzmalıklarda ise bu oldukça farklılık gösteriyor. Bizim için en önemli kriter; ihtiyaç duyulan uzmanlık alanında uzmanın “top-talent” denilen, en kaliteli, nitelikli işgücünün içinde olması. Bu kriter, sektör uzmanları için 10 yıl ve üstü deneyim ile başlarken, fonksiyonel uzmanlar için 5-6 senelik deneyim olabiliyor. İş deneyimi kadar uzmanın eğitimi, sektörü, pozisyonu ve fonksiyonu da önem taşıyor.
Proje bazında uygun uzmanı seçmek için nelere dikkat ediyorsunuz? Süreç nasıl işliyor?
Şirketler Expertera’ya platform üzerinden ya da e-posta ve telefonla ulaşıyor. Sadece bazı beta müşterilerimizin kullandığı online platformumuzu ise yakında tüm müşterilerimize açacağız ve uzman taleplerini oradan girebilecekler. Operasyon ekibimiz doğru uzmanları bulmak için algoritmalar içeren veritabamızı tarıyor, gerekirse ek araştırma yapıyor. Potansiyel uzman adayları detaylı ön incelemeden geçiriliyor ve sadece projeye uygun olduğu belirlenen uzmanlar ilgili şirkete sunuluyor. Sunulan şirket hangi uzmanla çalışmak istediğini belirttikten sonra ekibimiz süreci organize ediyor. Teknik altyapımız ve operasyon ekibimiz sayesinde bu süreç çok hızlı ilerliyor. Projelerin yüzde 80’inde 72 saat içerisinde doğru uzmanları sağlayabiliyoruz. Proje sonrasında hem şirketten hem de uzmandan geri bildirim notu alıyoruz. Bugüne değin bini aşkın uzman eşleştirmesi sonrasında aldığımız memnuniyet notu 10 üzerinden 9.2.
En çok aranan, ihtiyaç duyulan uzman profilleri neler?
Müşterilerimiz ağırlıklı olarak Türkiye ve yurtdışındaki önde gelen kurumsal şirketler. Aralarında holdingler, yerel ve küresel şirketler, özel sermaye fonları, danışmanlık şirketleri, orta ölçekli şirketler ve KOBİ’ler var. Dolayısıyla iş dünyasının tamamımı kapsayan bir yelpazeye hizmet sunuyoruz. İhtiyaç duyulan uzmanlık profillerine baktığımız zaman, belli bir ağırlıktan ziyade iş dünyasının temposuna ve trendlerine uygun biçimde hızlı değişkenlik görüyoruz. Birkaç ay önce talep edilen ağırlıklı uzmanlık profilleri, belli bir zaman sonrasında bambaşka alanlara kayabiliyor. Örneğin şu sıralar yurtdışında iş geliştirme, küresel pazara açılma konusunda ve teknik uzmanlıklar için yoğun talep alıyoruz. KOBİ’lerin finansal sistemlerini yönetme konusunda da şu sıralar aldığımız talepler yoğun.
Hedef ve planlarınız neler?
2016 yılında iki misli bir büyüme kaydettik ve Garanti Partners ile İTÜ Gate gibi önde gelen hızlandırma programlarına seçildik. 2017’de daha da güçlü bir büyüme hedefimiz var. 2017 yılında yurtdışına açılmayı planlıyor, farklı pazarları değerlendiriyoruz. Satış ve pazarlama faaliyetlerimizi hızlandırmak da hedeflerimiz arasında. Doğrudan satış, dijital pazarlama ve içerik pazarlamayı daha da öne çıkaracağız. Teknolojik altyapımızı zenginleştirmeyi hedefliyoruz. Öneri motorları ve makine öğrenimi sistemleri ile hem uzman eşleştirmesini hızlandıracağız, hem müşteri deneyimini geliştireceğiz. Farklı işbirliklerini geliştirmek de planlarımız arasında. Sektörel kurumlar, üniversiteler ve profesyonel ağlarla işbirliklerimizi geliştirmek istiyoruz.