Bilişim teknolojileri, ‘iş’in neresinde?
Son zamanlarda bilişim alanında bir “İş Teknolojileri – IT Business” kavramı sıkça konuşuluyor. Aslında kelime anlamı olarak “Business” iş, faaliyet, alım satım ticareti vb. gibi birçok anlama geliyor. Türkçede ise en çok iş veya ticaret anlamında kullanıyoruz. Yeni dünyada trend olarak şirketler iiş planlarını veya stratejilerini ortaya koyarak bu plan veya stratejiler üzerine gidiyorlar.
Peki, bilişim teknolojileri bu işin neresinde?
Aslında tam ortasında çünkü bu iş planları, stratejileri , faaliyetleri gerçekleştirmek için bilişim teknolojileri gerekli araçları, gerekli raporları, gerekli geliştirmeleri yapmak zorunda. Bu durumu Türkiye de ne şirket yöneticileri ne de şirket BT ekipleri halen anlamış değil.
Aslında yapılacak yatırımın yapılandan çok alınacağını halen göstermiş değiliz. Orta düzey şirket sahibi bir arkadaşım bana laf arasında dert yanarken mevcut çalıştığı bir müşterisinin bu seneki ihalesini kaybettiğini söyledi. Ben de nedenini şaşırarak sordum. Çünkü gün sonunda yıllardır çalıştığı bir müşteriydi ve cevap beni daha da şaşırttı. Çünkü eski usulle yaptığı kullandığı malzemelerin modelini ve ne kadar gittiğini doğru hesaplayamadığıydı ve buna uygun bir BT altyapısının olmamasıydı. Türkiye’deki şirketlerin halen yaklaşık yüzde 60’nın küçük veya büyük ERP kullanmadığı düşünülürse aslında çok da şaşırmamak gerekiyor.
Peki, kullananlar ne kadar iş ya da businnes’ın içinde?
Çok ciddi BT ekipleri olan firmalar mevcut, diğer yandan bu firmalara çok ciddi bütçeler ayrılıyor. Şu zor zamanda sistemleri olduğu bakımını ve geliştirmeleri yapmaları haricinde işin neresindeler. Hiçbir yerindeler örneğin şu dönemde şirketler tahsilat sıkıntısı ve nakit akışı sıkıntıları yaşıyorlar. Burada BT olarak bu sıkıntıya dâhil olup ve reaksiyon gösterip tahsilat ekibini rahatlatıcı geliştirmeler veya raporlar yapıp hızlı aksiyon alınması sağlanıyor mu? Bence bütünüyle hayır! Çünkü BT ekipleri zaten çok yoğun zaten verilen geliştirmeler veya iyileştirmeler çok fazla vakitlerini alıyor. Ama günün sonunda şirkete katkıları sadece yaptıkları geliştirmeler ve iyileştirmeler kadar oluyor. İyi bir BT yöneticisi işte tüm bu işin ortasında olup şirketinin faaliyet, alım satım, ticaret gibi konularında hızlı reaksiyon göstermeli, böylelikle sadece yıllık hedefler doğrultusunda değil, şirketin geçtiği tümseklerde de sarsıntıyı en az hissedirici amortisör görevini de üstlenmelidir.
Bunun için en akılcı yöntemlerden biri diğer yöneticilerle yapılan sohbetlerde ortaya çıkar. Sohbetler sırasında sohbet iş konuşmaya geldiğinde, BT yöneticisi kritik bir durum olduğunu öğrendiğinde bunu kendi ekibiyle paylaşarak o haftanın gündemi yaparak iş birimlerine bu konuda yol gösterici veya fayda sağlayıcı olabilir.
BT yöneticilerinin en önemli işi tasarruf yapmaktır. Aslında bu gerçekte de büyük ve önemli bir faaliyettir şirketi için. İyi yapılan bir tasarruf sonrası, satış ekipleri bile bu kadar karlı işler yapmayabilir. Biz BT yöneticileri her ne kadar bununla gurur duysak da patronlar tarafında bu yapılması gerekli hatta kendilerinin zorla yaptırdığı bir iş olarak görülür. Ancak gün sonunda ben iki yıllık tasarrufu 1 milyon TL bulan BT yöneticileri bile gördüm. Diğer taraftan uluslararası şirketlerde bunun etkisi de daha farklı oluyor.
Aslında mesele şu, “Olmak veya olmamak”. Hep dost meclislerinde BT’ye gerekli önemin verilmediğini şikayet ediyorsak burada biz de işin neresinde olduğunu kendimize sormamız gerektiğini inanıyorum. Evet sistemin sürekliliğini sağlıyoruz, projeler yapıyoruz, geliştirmeler iyileştirmeler yapıyoruz ancak şirketimizi dönemeçlerini de unutmamak gerekiyor.
*Sürat Kargo IT Direktörü Bahadır Kumrallar