Her şey çocuklar için…
Yeni bir haftadan merhaba,
Geride kaldı sanmayalım, hep gündemimizde kadınlar var. Türkiye’deki operasyonlarını İstanbul ile yeni başlatan, Körfez ülkelerinin önde gelen uygulama tabanlı, şoförlü araç çağırma hizmeti Careem, Dünya Kadınlar Günü’nde 2017’de işyerinde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayı önceliklerinden biri olarak belirlediğini duyurmuş. Careem, şirkette toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda açık olduğunu kabul ediyor ve kadınlara STEM branşlarındaki mesleklerde daha adil temsil için katılım çağrısında bulunarak, bunu aşmayı taahhüt ediyormuş. Dünya Kadınlar Günü’nde, ayrıca bölgedeki ofislerinde cinsiyet çeşitliliğini güçlendirmeye yönelik birçok girişimin ilk örneği olarak şirket, CWEEN yani “Careem Kadınları Güçlendirme ve Etkileşim Ağı” (Careem Women Empowerment and Engagement Network) programını duyurmuş. Tam da günüde, 8 Mart’ta lanse edilen program, kadın yetenek havuzu için eşit iş olanaklarına, esneklik ve şeffaflık sağlanmasına odaklanacak ve şirketin yıl sonuna kadar cinsiyet ayrımcılığını sıfıra indirme çabalarına katkıda bulunacakmış. Careem, 2017 sonuna kadar daha yüksek oranda kadın mühendis istihdam etmeyi hedefliyormuş, budur değil mi?
Dünyadaki önemli anıtsal yapıların iklim değişikliğine dikkat çekmek için ışıklarını bir saatliğine kapattığı Dünya Saati etkinliği bu yıl 25 Mart’ta gerçekleştirilecek. Etkinliğe Türkiye’den Topkapı Sarayı, İzmir Saat Kulesi, Uçhisar Kalesi, Dolmabahçe Sarayı, Kurşunlu Külliyesi, Süleymaniye Cami ve İstanbul Boğazı’ndaki köprüler gibi önemli anıtsal yapılar katılacak, aynı saatte önemli binaların dekoratif aydınlatmaları da kapatılacak. Aralarında İstanbul Bilgi, Bilkent, Galatasaray, Gazi, Yeditepe ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin de bulunduğu çok sayıda üniversite de bu yıl Dünya Saati’ne katılarak tüm dünyayla aynı anda binalarını aydınlatan ışıklarını kapatarak, iklim değişikliğini durdurmak için herkesi harekete geçmeye çağırmış.
ECE Türkiye tarafından yönetilen Espark AVM, Tepebaşı Belediyesi ve Philips Aydınlatma tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen projeyle, Eskişehir’in simgesi tarihi bacalar ilk kez aydınlanıyormuş. Proje, Tepebaşı Belediyesi tarafından “Avrupa Birliği Horizon 2020 – Araştırma ve İnovasyon Çerçeve Programı” kapsamında geliştirilmiş. Espark AVM giriş kapılarında yer alan, şehrin en önemli simgelerinden eski tuğla fabrikasına ait tarihi bacaların ışıklandırılması da projenin başlangıç noktası olarak seçilmiş.
Çevresel detaylara devam o vakit. Vodafone ve TABİT işbirliğiyle aile çiftçilerinin verimliliklerini dijital teknolojilerle artırmak için hayata geçirilen Vodafone Akıllı Köy’de kadınların ekonomik ve sosyal hayata eşit katılımına destek olma hedefiyle başlatılan “Kadın Çiftçi Girişimcilik Projesi”nde ilk hasat toplanmış. Girişimcilik ve seracılık eğitimleri alan 10 kadın çiftçi, kendilerine tahsis edilen eğitim seralarında 30 bin marul üreterek, yaklaşık 25 bin TL’lik ek gelir elde etmiş. Projeyle daha fazla sayıda kadın çiftçiye ulaşılması ve kadın çiftçilerin kendi seralarını kurabilmesi hedefleniyormuş. Sonuçta dijital teknolojiler kadın çiftçilerin hizmetinde.
Bu arada, Birleşmiş Milletler’in büyük veri ile ilgili inovasyon inisiyatifi BM Global Pulse ve veri depolama teknolojileri ile çözümleri alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden Western Digital Corporation, “Data for Climate Action – İklim Hareketi için Veri” yarışmasının başladığını duyurmuş. Bu, iklim değişikliği ile mücadele için katılımcıların, özel sektörün veri bilimini ve topladığı büyük veriyi kullanmalarına imkan veren açık inovasyon yarışması. Dünyanın dört bir yanından veri bilimcilerin, araştırmacılar ve inovasyon yapanların yarışmaya katılmak için 10 Nisan’a kadar DataForClimateAction.org adresi üzerinden önerilerini göndermeleri gerekiyor.
Ödüller bölümüne geçelim o zaman. Türkiye’nin en köklü okullarından İzmir Amerikan Koleji’nin (ACI) öğrencileri, First Lego League (FLL) Ulusal Yarışması’nda ödülleri toplamış. En İyi Robot Performans Ödülü ve Mekanik Tasarım Ödülü'nü kazanan öğrenciler, robot performansta tüm turnuvalarda alınan en yüksek puanı alıp önemli bir başarının sahibi olmuş. ACI Power Supply Takımı, bu sonuçla İngiltere'de yapılacak uluslararası turnuvada Türkiye’yi temsil etmeye de hak kazanmış.
Güvenli şehirler kuran ve çok sayıda uluslararası ödüle sahip Ekin Teknoloji’ye bir ödül de İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı ISIF’17’den gelmiş. Ulusal ve uluslararası markaların Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını buluşturan ISIF’17’de Ekin’in, tamamı Türk mühendislerce geliştirilen, güvenli şehir teknolojileri alanında ‘mobil devriye’ yöntemine yeni boyut kazandıran Ekin Bike Patrol’ü ‘Gümüş’ ödülün sahibi olmuş.
Bosch marka buzdolapları ise dünyanın en saygın tasarım ödüllerinden IF Awards 2017’de 14 tasarım ödülü almış. Ödül alan 14 buzdolabı, Bosch’un kullanıcı dostu tasarım anlayışının yanı sıra verimliliğe olan bağlılığını ve tasarım yetkinliğini bir kez daha vurgulamış.
TP-Link de 2017 IF! Tasarım Ödülleri’nde iki ürünü ile ödül kazanmış. Üç bantlı, MU-MIMO teknolojisine sahip olan Archer C5400 kablosuz yönlendirici (router) ile gece ve gündüz HD çekim yapabilen yeni bulut kamera modeli KC100 IF! 2017’de onur ödülüne layık bulunmuş.
Gelelim kitap gündemime… D&R, Kadınlar Günü dolayısıyla Türkiye’deki kadın alışkanlıklarını incelemiş. D&R’ın 28 şehirdeki 153 mağazasının verilerine göre, kitapların yüzde 64’ü kadınlar tarafından satın alınıyor. Kadınların tercih ettiği kitapların ise yüzde 65’i macera türünde. En çok kitabı Bursa, İstanbul ve Antalyalı kadınlar okuyormuş.
Kitapla giriş yaptık, devam edelim o vakit… ‘Grinin Elli Tonu’ ve ‘Trendeki Kız’ okurlarının tercihi olacak “Önceki Kız”, hayatında bir dönüm noktasında tercihleri benzer iki kadının, Emma ve Jane’nin gizemli hikâyelerini konu alıyormuş. Bu arada, zeki kurgusuyla “Önceki Kız”ın hikâyesi 2017 Ekim’inde Akademi Ödüllü yönetmen Ron Howard kamerasıyla beyazperdeye de yansıyacakmış. Önce okuyalım, sonra da zamanı gelince izleyelim.
Tohum Otizm Vakfı, otizm ve diğer gelişimsel yetersizliği olan çocukların dil ve konuşma becerisi öğretimine yönelik hazırladığı ‘Sözel Davranış Yaklaşımı’ kitabını bilim dünyasına kazandırmış, ki bence haftanın en güzel haberi. Tohum Otizm Vakfı Eğitim Direktörü Prof. Dr. Binyamin Birkan’ın editörlüğünü üstlendiği kitap, alanda uzman ve otizmli bir çocuk annesi Dr. Mary Lynch Barbera ve yakın arkadaşı Tracy Rasmussen tarafından kaleme alınmış ve yine otizmli bir çocuk annesi İlksen Dinçer Baş tarafından Türkçe çevirisi yapılmış. Aura Yayınları tarafından yayınlanan kitap satışa sunulmuş, alalım, çevremizi de bilgilendirelim.
Bu hafta da bu kadar, dahası haftaya,