Arçelik, geleceğin ürünlerini üretecek
Arçelik; Çayırova’da kurduğu Garage, Atölye 4.0 ve TECH PRO Akademi’yi Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Öztürk ve Arçelik Ar-Ge Direktörü Cem Kural ve yöneticiler eşliğinde basın mensuplarına tanıttı. Teknolojinin baş döndüren bir hızla ilerlediğini belirten Oğuzhan Öztürk, “Dijitalleşme ile gelen yeni ürünlerin ve hizmet modellerinin sektörümüzde de fırsat oluşturabileceğine inanıyoruz. Bugün 20 milyar cihaz internete bağlı. 2020’de bu rakamın 50 milyara ulaşması bekleniyor. Güvenlikten ev enerji tüketimine, hava kalitesinden akıllı ev eşyalarına kadar uzaktan izlenebilir ve müşteriyi yönlendirebilir bir ekosistem yaratacak” dedi. Geleceği şekillendirmek için öncü adımlar attıklarını belirten Öztürk, “Ar-Ge ve inovasyon yetkinliklerimizin, bize dünyada her kapıyı açan anahtar olduğunu biliyoruz. Bu sayede küresel kimliğimizi geliştirmemizde de itici güç haline geliyor” yorumunu yaptı.
Öncelikler net
Öztürk, tüketicilerin kişiselleşmiş ürünler, sosyal medya kullanımı ve online alışveriş alışkanlıkları gibi değişen ihtiyaçlarından yola çıkarak hazırlanacak ürünlerin, hayatı kolaylaştıracağını belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:
“Garage’ı yeni bir Rönenans dönemi olarak tanımlıyoruz. Bu alanı, fikri olan herkesin hayallerini kısa sürede ürüne dönüştürebileceği bir ortam yaratmak için kurduk. Garage’ı, dijital ileri imalat teknolojileri sunan, ortak çalışmayı teşvik eden, müşteri geri beslemesinin alınabileceği bir fikir üretim üssü olarak tasarladık. Buradan çıkan fikirlerle geleceğin ürünleri şimdiden üreteceğiz. Garage’da bir yıl içinde 20 bin fikri değerlendirilip, 200 prototip ile geleceğin ürünlerini şimdiden üretmeyi hedefliyoruz. Garage içinde şirket içi ve dışından konuşmacıların katılımıyla Garage Talks etkinlikleri düzenliyoruz. Böylece çalışanlarımızın farklı görüşleri duyması ve yeni fikir geliştirmede çeşitlilik sağlanmasının yolunu açıyoruz. Dijital dönüşümle Türkiye’deki öncü rolümüzü dünyaya taşımak ve bunu sürdürülebilir kılmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu süreçte, farklı disiplinlerden, farklı danışmanlık kurumlarının ve enstitülerin uzmanlıklarından yararlanıyoruz. Bu dönüşüm yolculuğuna yüksek otomasyon, veri madenciliği ve analitiği, yüksek verimlilik ve kalite odaklı çevik üretim sistemleri alanlarında yaptığımız pilot projeler ile başladık. Arttırılmış ve sanal gerçeklik gibi görsel teknolojileri, insan-robot etkileşimli iş istasyonlarını ve karar verebilen akıllı otomasyon sistemlerini süreçlerimizle bütünleştirmek üzerine yoğunlaşıyoruz. Çalışanların dijital dönüşümün getirdiği yeni teknolojilere adaptasyonu ve dijital okur yazarlık seviyesinin artırılabilmesi için TECH PRO Akademi’yi kurduk. Akademinin bazı modülleri Koç Üniversitesi işbirliği ile yürütülüyor. Uzun soluklu bir programa sahip olan akademide, geleceğin dünyasının yetkinlik ihtiyaç analizleri yapılıyor. TECH PRO Akademi yeni nesil eğitim programları ile çalışanların yetkinlikleri yeniden şekillendiriliyor.”