ENDÜSTRİ 4.0’IN TEKNOLOJİK OMURGASI ENDÜSTRİYEL NESNELERİN İNTERNETİDİR
Slogan olarak ve magazinsel yaklaşanlar için, Endüstri 4.0 akıllı sistemler, robotlar, insansız fabrika gibi teknolojileri hatırlatır. Oysa, McKinsey uzmanlarının da vurguladığı gibi (http://bit.ly/2nb8447), Endüstri 4.0 denilen teknolojik gelişmelerin tetikleyicisi ve olmazsa olmazı, endüstriyel nesnelerin internetidir (ENİ). ENİ sayesinde imalat sektörü önünde önemli fırsatlara dikkat çeken Accentura raporuna (https://accntu.re/2n4iMZW) göre, bu konuda en önemli iki sorun siber güvenlik ve ilgili mevzuattır.
Kendi ürününü satmak isteyen firmaların önerileri arasındaki fark nedeniyle, cihazdan cihaza ve sürecin farklı yerlerinde farklı yaklaşımlar ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla, spesifik ENİ ihtiyaçları için, ürün ve hizmet satan firmalardan bağımsız bir kuruluş tarafından geliştirecek bir standart gerekliydi.
Geçtiğimiz ay, Industrial Internet Consortium (IIC, http://bit.ly/2nB1ogJ) yayımladığı “Industrial Internet Security Framework Technical Report” (Endüstriyel İnternet Güvenlik Çerçevesi Teknik Raporu) başlıklı raporla (http://bit.ly/2mG0pqD) siber güvenlik konusunda genel standartları, bir çerçeve olarak ortaya koydu. Uluslararası teknoloji firmalarından ve üniversitelerden oluşan 25 kuruluşun hazırladığı raporu Automation World özetlemiş (http://bit.ly/2mG0pqD).
Bu vesileyle dikkatimi çekti: Intel firmasından Çin’deki üniversiteye, Yunanistan’daki bir teknoloji derneğine kadar çok sayıda kurumsal üyesi olan IIC’ye Türkiye’den tek bir firma, kuruluş, üniversite üye olmamış.