Ödüller açısından zengin bir hafta
Yeni bir bahar haftasından merhaba,
Ne kadar dikkat etsek de besin etiketi okuma konusunda eksik kaldığımız bazı başlıklar var. Madem böyle, işte Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Diyetisyeni Alev Erkan’dan etiketleri doğru okuma ipuçları. Üç adımda hangi gıdadan uzak kalmamız gerektiğini anlamamız pek de mümkün. Besin etiketleri üzerinde yazan “100 gramda…”, “1 porsiyon (Örn: 30 g)”, “1 paket yaklaşık 2 porsiyon içerir” gibi ibareler önemli. Alınan ürünün kaç porsiyon olduğunu bilmek ve ona göre tüketmek için ilk iki ibareyi iyi anlamak gerek. Yani besin etiketinde verilen miktar ile tükettiğin miktarı eşlemek, etiketi doğru yorumlamak şart. İkinci adım, kalori kontrolü, bunu yaparken de tüketilen miktar ile eşleme yapmak. Örneğin; 100 kalorilik bir mini kekten 3 adet yendiğinde bir akşam yemeğine eş kalori alınıyor, ki bizim zafiyet noktamız da bu hesapsızlık zaten. Ayrıca “light” ibaresi olan gıdaların ‘nasılsa az kalorili’ diyerek fazla tüketilmesi de zararlı. Üçüncü adım, besin etiketinde yazan içeriklerin yorumlanmasını, “azaltma – artırma ve dengeleme” hesabına dayanıyor. Bu dengelemede azaltmamız gerekenler doymuş yağ ve trans yağ, kolesterol miktarı, tuz, tuzun bileşeni sodyum ve şeker. Dengelememiz gerekenler ise karbonhidrat, protein ve yağ. Artırmamız gerekenler de lif ve vitaminlerle mineraller. Etiketlerde şu üç ibareye de dikkat edelim: Genellikle ‘%Günlük Değer’, ‘%GD’, ‘%RDA’, ‘% Daily Value’ veya sadece ‘%’ olarak yer alan yüzde işareti, satın aldığınız bir üründeki değerin günlük ortalama ihtiyacın ne kadarını karşıladığını gösteriyor. İkincisi; buğdaydaki bir protein türü glüten, başta çölyak olmak üzere, bazı kişilerde hassasiyete yol açarak, sindirim ve emilim problemine neden olabiliyor. Üçüncüsü ise süt ve süt ürünlerinde olan bir karbonhidrat laktoz, bazı kişilerde rahatsızlıklara yol açtığı için kişilerin etiketteki bu ibareye dikkat etmesi şart. Yiyelim ama hem afiyetle hem de dikkatli…
Kamu spotu misali haberlerime devam ediyorum: Otizm sendromlu çocuklara ücretsiz eğitsel oyunlar sunan mobil platform Otsimo, uygulama içindeki 18 oyunla çocukların gelişimine katkı sağlıyor. Otsimo’nun en etkili oyunu ise konuşma yetisi olmayan kişilerin semboller yardımıyla iletişim kurmasını sağlayan Otsimo AAC (Augmentative Alternative Communication). Otsimo AAC; konuşma yetisi olmayan kişilerin semboller yardımıyla iletişim kurmasını sağlıyor ve bu uygulama ile bugüne kadar toplam 266 bin kelime konuşulmuş. AAC Panoları, hazırlandıkları dilde en çok kullanılan 500 kelimeye yer verecek şekilde hazırlanıyor, bu pano ile kullanıcı, zorlanmadan karşısındakine kendini anlatabiliyor.
Gelelim çevresel gündeme… Dünya Su Günü nedeniyle su kaynaklarının etkin kullanımının önemini hatırlatan Siemens Ev Aletleri, su tasarruf performansını sürekli geliştirdiği ürünleri ile dikkat çekiyor. Enerji ve su tasarrufu sağlayan bulaşık makinesi SN257I01MT, enerji ve tasarruf dostu iDos çamaşır makineleri ile yılda yaklaşık 7 bin 62 litre su tasarrufu ile su ve deterjan tüketimi kontrol altında.
Bu hafta seninle paylaşacağım çok ödül haberim var, başlayalım o vakit. VMware, Inc., Great Place to Work ve Fortune’un yayınladığı “Fortune 2017’de Çalışılacak En İyi 100 Şirket” listesine üst üste üçüncü kez girmiş. Kablosuz cihaz sektörü şirketi Brightstar, 52 sektör ve 19 ülkeden 124 şirketi temsil eden “2017’nin En Etik Şirketleri” listesinde, telekomünikasyon sektörünün en etik üç temsilcisinden biri olmuş.
Az değil, 1953’ten bu yana uluslararası alanda mükemmel tasarım için bir etiket haline gelen, dünyanın en prestijli ödüllerinden iF Tasarım Ödülleri 2017’nin kazananlarından biri de Epson’un geniş mekan 4K destekli lazer projektör modeli EB-L25000U olmuş. Epson EB-L25000U’nun ödüle layık görülmesindeki öne çıkan özellikler arasında; 360 derece dönüş özelliği, istenilen her açıya göre eğilebilme, her yüzeye kusursuz görüntü yansıtma, tasarımındaki ergonomi, kurulum kolaylığı, dumanlı ortamlarda bile keskin görüntü özellikleri var. Araç kiralama sektörü şirketi Hertz, World Tourism Awards kapsamında yılın ‘En İyi Araç Kiralama Şirketi’ seçilmiş. Arçelik de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen 20. Geleneksel Tüketici Ödülleri’nde ‘Tüketici Memnuniyetini İlke Edinen Firma’ kategorisinde birincilik ödülüne layık bulunmuş, ki sonuna kadar hakkıdır.
SocialBrands’ın 1-28 Şubat arasında sosyal medyada en yüksek performansı gösteren markaları belirlediği araştırmasında Türkiye sosyal medya marka endeksi sıralamasına göre, Samsung Electronics, teknoloji kategorisinde “Sosyal Medyayı En İyi Kullanan Marka” olmuş.
HP de geleneksel Kanal Toplantısı’nda en iyi 15 iş ortağı ödüllerini açıklamış. Sıralamam şöyle: En Yüksek Ciro ve Ciro Büyümesi Gösteren Dağıtıcı Arena Bilgisayar, En Yüksek Yaygın Kanal Cirosu Yapan Dağıtıcı Penta Teknoloji, Kanal Ağını En Çok Büyüten Dağıtıcı Avnet Technology Solutions, En Yüksek Ciro Yapan Platinum İş Ortağı Ekspa Bilgisayar, En Yüksek Ciro Yapan Gold İş Ortağı Plato Bilgisayar, En Yüksek Ciro Yapan Silver İş Ortağı Bilgi Birikim Sistemleri, En Yüksek Büyüme Gösteren Platinum İş Ortağı Artek Grup Bilişim, En Yüksek Büyüme Gösteren Gold İş Ortağı Govtek Teknoloji, En Yüksek Büyüme Gösteren Silver İş Ortağı Marmara Bilgisayar, En Yüksek Ciro Yapan Ara Dağıtıcı Denge Bilgisayar, En Yüksek Büyüme Gösteren Ara Dağıtıcı Denge Bilgisayar, En Yüksek Sarf Cirosu Yapan İş Ortağı Kadıoğlu Kırtasiye, En Yüksek Sarf Ciro Büyümesi Gösteren İş Ortağı Nasa Bilgi İşlem, En Yüksek İş İstasyonu Cirosu Yapan İş Ortağı Plato Bilgisayar, En Yüksek DesignJet Cirosu Yapan İş Ortağı Gür Sistem Bilişim, En Yüksek Yönetilebilir Baskı Cirosu Yapan İş Ortağı Artı ve Artı Teknoloji Hizmetleri, En Yüksek Perakende POS Cirosu Yapan İş Ortağı Viva Bilgi Teknolojileri, En Yüksek İnce İstemci Cirosu Yapan İş Ortağı Artı ve Artı Teknoloji Hizmetleri.
Bu arada Özyeğin Üniversitesi, Türkiye’nin en önemli buluş fuarlarından İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı ISIF’17’ye katılmış. Hatta fuara Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ‘buluşçu’ olarak davet edilen Özyeğin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü’nün akademisyenleri Gül Bahar Başım-Doğan, Özkan Bebek ve Doktora Adayı Zeynep Özdemir Güler, “Çok Boyutlu Objelerin Yüzeylerinin Nano Teknoloji ile İşlenmesi Yönteminde Kullanılan Robotik Kol” buluşları ile “Silver Medal” ödülüne layık bulunmuş. Bu buluş, aynı zamanda ISIF’17’de Türkiye adına sunulan tüm buluşlar içerisinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 29 Mart- 2 Nisan arasında gerçekleşecek Cenevre Buluş Fuarında sergilenmek üzere seçilen üç buluştan da biri.
Bu yıl 10. yıldönümünü kutlayan Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri final listesinde 4 Türk fotoğrafçı, kendi kategorisinde ilk 50 arasında yer almış. Kazananların tümü 20 Nisan’da açıklanacak. Kazanan ve finale kalan fotoğraflar 21 Nisan – 7 Mayıs arasında Londra’da sergilenecek. Finale kalan tüm fotoğraflar www.worldphoto.org adresinde. Finale kalan Türk fotoğrafçılar ise Profesyonel Güncel Gelişme & Haberler kategorisinde Paşa İmrek, Açık yarışma-Hareket kategorisinde Oktay Subaşı, Açık yarışma-Hareket kategorisinde Gül Yıldız, Açık yarışma-Kültür kategorisinde Emrah Karakoç.
Haftaya yine kitapla nokta koyuyorum. ‘Hey Gidi Karadeniz’, Refik Baskın’ın uzun yıllar üzerinde çalıştığı bir Karadeniz kitabı, resmen yaşayan bir hayat ansiklopedisi. Bu kitapla Karadeniz, dünden bugüne tarihteki yerini ve önemini bir kez daha kanıtlıyor. Yitik Ülke Yayınları’nca yayımlanan kitapta Karadeniz’e dair az bilinen birçok bilgiye yer veriliyor.
Yeni ve zengin bir gündemde yine buluşalım,