İK yönetiminde yol haritası ve araçlar değişiyor
Teknolojik gelişimlerin hızlanması ve bu hıza sağlanan uyumun niteliği İK’da başarının da temellerini oluşturuyor. İK sektörünün teknolojik gelişmelerden etkilendiğini ve iş yapış şekillerinin hızla değiştiğini vurgulayan Randstad Türkiye Şube Direktörü Sinan Pekşen, “Teknolojik gelişmeler şirketlerin hata ve gecikmeye yol açan birçok manuel görevini ortadan kaldırarak, farklı faaliyetler yaratmalarına olanak sağlıyor. İK’nın dijitalleşmesi de önemli. Çünkü var olan yeteneği elde tutmak, yeni yetenekler için cazibe ortamı yaratmak ve ihtiyaçlara cevap vermek dijitalleşme ile mümkün. 29 ülkeden yaklaşık 8 bin çalışanla gerçekleştirilen araştırma olan ‘Randstad 2017 Yılı Yetenek Trendleri Raporu’nda yüzde 39’luk kesim dijitalleşmenin gelecekte işlerine daha büyük etki edeceğini belirtiyor. Bugünün beklentileri; bulut hizmetiyle, entegre sistemlerle veri ve raporlara kolay erişim sağlanması yönünde. Analitik göstergeler organizasyonlara hız ve çeviklik katarken, yöneticiler açısından daha geniş perspektifte düşünme yetisi ve yeni anlayışların doğup benimsenmesini sağlıyor. Bu da verimliliğin sürekli artmasına, İK yönetiminin isabetli öngörülerde bulunmasına destek oluyor. Dijitalleşme entegre bir yetenek modeline doğru ilerlerken, İK’nın geleceği için de kritik öneme sahip” yorumunu yaptı. 2017 Yetenek Trendleri Raporu’na göre, dijitalleşmeyi daha etkili hale getirmenin yöntemleri şöyle sıralanıyor:
- Daha fazla verimlilik, daha az hata: Analog sistemlerin dönüşümü doğal olarak hataları azaltacak, sorulara yanıt verme sürelerine etki edecek.
- Daha duyarlı hizmet: Tek tuşla veri toplama ve daha geniş hizmet yelpazesi sunabilmek, daha mutlu iç müşteri demek.
- Entegrasyonu hızlandırın: Dijital sistemler farklı alanlardan olduklarında bile kendilerine gelen bilgileri ortak bir dijital platforma daha iyi işleyebiliyor. Verimi arttırmak için entegrasyon büyük önem taşıyor.
- Uzun vadeli bir maliyet oyunu: Dijitalleşme, işçilik ve hata maliyetlerini azaltırken, avantajlara karşı maliyeti ölçerken, zaman içinde yaratacağı etkiyi de göz önünde bulundurmak şart.
- Yeni neslin beklentileri: Y ve Z kuşağı tamamen dijital bir deneyimden daha azını istemeyecektir, süreç ve sistemler onları yavaşlattığında motivasyonları düşebilir. Bu da verimli çalışmayı engelleyebilir.