Gençler ulusal güvenlik için işbaşında
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) merkez binada düzenlenen Siber Yıldız Ödül Töreni’ne Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, BTK Kurul Üyeleri Celalettin Dinçer, Figen Kılıç, Siber Yıldız yarışmasının kazananları ile sektörden birçok temsilci katıldı. Törende Siber Yıldız yarışmasını kazanan ilk 15 gruba ödüllerini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan ve protokol üyeleri verdi.
Çözüm üretenlere kapımız açık
Siber güvenlik çalışmalarının gündelik önlemlerle ve operasyonlarla ele alınamayacak kadar dinamik bir alan olduğunun, bu alanda hem uzun vadeli planlamalar hem de gündelik operasyonları bir arada yürütmenin zorunluluk olduğunun altını çizen Sayan, “Kamu-özel sektör işbirliği içinde teknolojiyi, güncel tehditleri ve önlemleri hep birlikte değerlendirerek hızlı reaksiyon almak durumundayız. Bu anlamda haberleşme sektörünün düzenleyici kurumu olarak biz teknoloji sektörünün lokomotifi olan operatörlerimiz ile en yakın şekilde çalışıyoruz. Siber güvenlik alanında da çözüm üreten, proje üreten tüm paydaşlara kapımız açık. En üst düzey iletişimi sağlayarak zamana ayak uydurmak ve hatta ötesine geçmek zorunda olduğumuzun altını çizmek istiyorum. Eğer siber alanda, en zayıf halka kadar güçlüysek, hep birlikte güçlenmemiz gerekiyor demek” ifadelerini kullandı.
Bu yarışmalar devam edecek
Gençlerin potansiyelini açığa çıkararak uzman ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini vurgulayan Sayan, “Bu nedenle mezuniyet şartı aranmaksızın teknoloji ve siber güvenlik alanında ülkemizin siber savunmasına sanal ortamda destek verecek, bu alanda eğitim ve kamp gibi etkinliklere gençlerimize bir çağrıda bulunduk. Bu çağrımıza başvuru sayısı 27 bini geçti. Sadece Türkiye’den değil, dünyanın dört bir yanındaki vatandaşlarımızdan, adeta 7’den 70’e birçok kesimden talepler aldık. Bu başvurular sonrası düzenlemiş olduğumuz Siber Yıldız “bayrağı yakala” yarışmasında da yoğun bir ilgi ile karşılaştık” bilgisini verdi. Sayan, sözlerine şöyle devam etti:
“Vazifemiz, siber alandaki gençlerimizi en iyi şekilde yetiştirmek, desteklemek, konumlandırmak ve bu işin bir parçası haline getirmek. Bu doğrultuda, yarışmamıza katılan, dereceye giren ve başarı gösteren arkadaşlarımızla ilgili mülakatlarımıza başladığımızı ve bu arkadaşlardan hâlihazırda işe başlattıklarımızın da olduğunun müjdesini vermek istiyorum. Benzer nitelikte yarışmalarımızın devam edeceğini ve gençlerimizin siber güvenlik alanına olan ilgisini her daim diri tutma gayreti içinde olduğumuzun da altını çizmek istiyorum.”
Güvenlik için detaylı program işliyor
Siber güvenliğin sağlanmasında gündelik tedbirler yerine, çalışmaları belirli program ve süreçler dahilinde yürütmek durumunda olduklarını ifade eden Ömer Fatih Sayan, bu anlamda 4 ana program dahilinde yürüttükleri faaliyetleri şöyle sıraladı:
1-Kapasite İnşası Programı (İK ve Eğitim)
2-Hızlı tespit – erken müdahale programı (teknolojik önlemler)
3-Siber tehdit istihbaratı edinimi ve paylaşımı programı (işbirliği ve iletişim)
4-Kritik altyapıların ve verilerin korunması programı.
Sayan, “Siber kapasite inşasının iki bileşeninden birincisi kurumumuz bünyesinde, USOM’daki üst düzey siber güvenlik uzman sayısının artırılması, ikincisi ise kritik kurum ve kuruluşlar başka olmak üzere sektörel ve kurumsal Siber Olaylara Müdahale Ekiplerinin (SOME’ler) insan kaynağının sayı ve nitelik olarak geliştirilmesidir” dedi.