Türk gençlerinin imrendiren başarıları
Yeni haftadan merhaba,
Bu haftaya da kamu spotu niteliğinde, ortak bir derdimizle başlıyorum: Telefon, tablet ve bilgisayar karşısında geçirdiğimiz zaman arttıkça bu tür ekranların kullanımına bağlı sağlık problemleri de gelişiyor. Okan Üniversitesi Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Başak Bostancı, “Parmaklarda uyuşma, ense ve boyun ağrıları gibi kas ve eklem problemlerinin yanı sıra, göz ve görme ile ilgili sıkıntılar da dijital araçların uzun süre kullanımına bağlı gelişebilecek problemler” şeklinde acı gerçeği ortaya koyarken, dijital göz yorgunluğu sendromunu da tanımlamış: Bilgisayar, telefon ve tablet kullanımı esnasında veya kullanımının ardından ortaya çıkan bir dizi oküler yüzey sıkıntısı ve görme problemi. Temel sıkıntılar arasında gözlerde yorgunluk, kaşıntı, kızarıklık, kuruluk, yanma, sulanma, bulanık veya çift görme, yavaş odaklanma, renklerin algılanmasında bozulma ve baş ağrısı var. Bu belirtiler bize hiç de yabancı değil, haksız mıyım? İşte deva önerileri: Çevresel faktörlerin değiştirilmesi, örneğin ortam ışıklandırması ve ekran parlaklığının uyumu, dijital ekranların gözlerden yaklaşık 90 cm uzaklıkta olması, ekranın orta noktasının göz seviyesinin yaklaşık 15 cm altında konumlanması, gün içinde uygun miktarda sıvı alımı, uyku düzenlerinin korunması, ortam ısıtmasının ayarlanması gibi adımlar.
Sırada çevre haberlerim var. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Enerji ve Çevre Araştırma ve Uygulama Merkezi (EÇAM), doğayı koruyan, enerjinin verimli ve sağlıklı üretimini sağlayan yenilenebilir enerji kaynakları hakkında toplum bilincini artırmak için “Yeşil Enerji” başlıklı bir fotoğraf yarışması düzenliyormuş. EÇAM Direktörü Doç. Dr. Sevil Acar da rüzgar enerjisinin yanında dünyada ve Türkiye’de güneş enerjisi maliyetleri hızla düşerken, verimi de yüksek güneş enerjisinin doğa dostu olduğunu belirtmiş ve önerisini yapmış: Güneşi bol bir ülke olarak, örneğin Van Gölü’nün kapladığı alan kadar kurulacak bir güneş enerjisi platformuyla Türkiye’nin tüm enerji ihtiyacı karşılanabilir. Üniversitenin Instagram hesabı üzerinden yürütülen kampanya ile yenilenebilir enerji kullanımında farkındalık yaratarak yaygınlaştırılması hedefleniyor. Yarışmaya katılmak isteyenler Instagram’dan kemerburgazuni hesabını beğenerek, çektikleri fotoğrafları #yeşilenerji ve #ikbu hashtag’leriyle 9 Nisan’a kadar gönderebilecek.
Tüm dünyada yüzlerce kentte milyonlarca insan ve anıtsal yapı, iklim değişikliğine dikkat çekmek için 25 Mart saat 20.30-21.30 arasında ışıklarını kapattı. Tüm dünyada 10’uncu kez hayata geçirilen etkinliğe Türkiye’den de tarihi yapılar, belediyeler, üniversiteler ve spor kulüpleri destek verdi. WWF-Türkiye’nin düzenlediği Dünya Saati bu yıl iklim değişikliğinin tehdit ettiği Akdeniz ormanlarını da gündeme taşıdı. Akdeniz ormanlarının iklim değişikliğine uyumu için bir proje yürüten WWF-Türkiye, Haluk Levent’in yeniden yorumladığı ‘Akdeniz Akşamları’ şarkısıyla herkesi projeye destek olmaya çağırdı.
Arçelik ise ürünleri ve üretim süreçlerindeki su verimliliği çalışmalarıyla 22 Mart Dünya Su Günü’nde su tasarrufunun önemine dikkat çekmiş. Tüm hanelerdeki çamaşır ve bulaşık makineleri en verimli Arçelik ürünleri ile değiştirildiğinde elde edilecek su tasarrufu yıllık yaklaşık 150 milyon m3’e ulaşacak. Hatta üstüne bir de elde bulaşık yıkama yerine Arçelik ürünlerinin kullanılması ile bu rakam yılda 500 milyon m3’ü buluyormuş. Bu arada Arçelik, Türkiye Futbol Federasyonu Milli Takımlar Ana Sponsorluğu’nu da üstlenmiş.
Spordan devam o vakit… Bildiğin gibi, Türkiye Drone Ligi, drone ve drone sporunu geniş kitlelere yayma misyonu ile yola çıktı. Hedef sadece drone yarışçılarını değil, tüm drone sevenlerin bir araya gelebileceği platformlar yaratmak. Türkiye Drone Ligi, drone teknolojisinin gelişimine katkı sağlamak için Türkiye’nin prestijli üniversitelerinden biri ile işbirliği yaparak öncelikle TDL yarış drone’ları üretimine başlıyor. Drone’lar ile ilgili Ar-Ge çalışmalarının yanı sıra drone pilotluğu ile ilgili eğitimlere de başlanacak.
Başarı haberimizde sıra: Zorlu Holding’in desteklediği İzmir Güzelbahçe Bahçeşehir Fen Lisesi 10. sınıf öğrencilerinden oluşan 13 kişilik ‘4th Dimension 6429’ takımı, 16-19 Mart’ta ABD’de yapılan FIRST Robotics Competition San Francisco Regional’de En İyi Çaylak Takımı (Rookie All Star) ödülünün sahibi olmuş. Böylece 4th Dimension 6429’ takımı 19-22 Nisan tarihleri arasında Houston'da düzenlenecek World Championship'e katılmaya hak kazanmış. Ekip tarafından 6 haftada üretilen robot, daha önce 2. Turkish Robotics Off Season yarışması kapsamında “Mühendislikte Mükemmellik” ödülüne de layık görülmüştü. Dilerim bu sayfalarda yeni başarı haberlerini de paylaşırım seninle.
Türk gençlerinin yaratıcılığı, başarıyı da getiriyor. Al sana bir örnek daha: Dört Türk mühendis tarafından kurulan, iki yılda Türkiye ve globalde 200’den fazla müşteriye ulaşan web tabanlı mobil müşteri deneyimi yönetim platformu Pisano, Londra ve Dubai’de ofis açmış. Hedef; bölgedeki müşteri ihtiyaçlarına çok daha hızlı cevap verebilmek.
Bu arada, inşaat mühendisliği öğrencilerine depreme dayanıklı yüksek bina tasarımı, analizi ve model yapımı aşamalarında çalışma fırsatı sunmak ve depreme dayanıklı bina bilincini artırmak için Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nın bu yıl üçüncüsü için rekor başvuru gelmiş. Yarışmaya 43 üniversiteden 85 takım kayıt yaptırırken, ön elemeden geçen 28 takım 7-9 Mayıs’ta İstanbul Osmanlı Arşivleri’nde düzenlenecek büyük finalde yarışacakmış.
Türkiye Vodafone Vakfı’nın 9 yıl önce Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) işbirliğiyle hayata geçirdiği “Düşler Akademisi” projesi kapsamında kurulan Düşler Mutfağı’nın marifetli öğrencileri, 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü’nde Vodafone Maslak Plaza’ya konuk olmuş, Vodafone çalışanlarıyla bir araya gelmiş, ürettikleri kurabiyeleri satmışlar. Ellerine emeklerine sağlık.
Türkiye’nin ilk kadın filmleri festivali Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali için geri sayım başladı. 20-23 Mayıs tarihleri arasında sinemaseverlere kapılarını açacak olan festivalin 20’inci yaşını 20 ilde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde aynı gün yapacağı film gösterimleriyle kutlaması da söz konusu.
Bu haftaya noktayı, farklı bir sergi haberi ile koyuyorum. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) ortaklığı ile dünyanın en önemli bilimsel etkinliklerinden “CERN Bilimi Hızlandırıyoruz” sergisini ilk kez İstanbul’a getirmiş. 23 Mart’ta santralistanbul Kampüsü’nde açılan sergi, başlangıcından bugüne evrenin 13,7 milyar yıllık öyküsünü etkileyici bir sunumla ziyaretçilerle buluşturuyor. 2009 yılından beri 12 farklı ülkede ve 14 farklı şehirde 500 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayan “CERN Bilimi Hızlandırıyoruz” sergisi, ziyaretçilerine evrenin sırlarına ilişkin heyecan verici bir deneyim yaşatacak. Her yaştan ziyaretçinin ücretsiz gezebileceği sergi, 23 Temmuz’a kadar santralistanbul Kampüsü Çağdaş Sanatlar Müzesi Binası’nda bizi bekliyor. Detaylar için https://cernexhibition2017.bilgi.edu.tr/ sitesine de bakabilirsin.
Bu hafta da bu kadar, haftaya yine zengin bir gündemle buluşmak dileğiyle,