Mobil ödemede Türkiye ön sırada
Visa'nın Eylül ayında 19 Avrupa ülkesinde 36 binden fazla tüketici ile online yaptığı “2016 Dijital Ödemeler Araştırması”, tüketicilerin dijital ödemelere ilişkin alışkanlıklarının bir yıl içindeki değişimini ortaya koydu. Buna göre, Avrupa’da ödemelerini düzenli olarak mobil cihazlarla yapan tüketicilerin sayısı son bir yılda 3 kat arttı ve yüzde 18’den yüzde 54’e yükseldi. Mobil cihaz üzerinden hiç ödeme yapmadığını belirten kişilerin oranı ise son bir yılda yüzde 38’den yüzde 12’ye indi.
Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye mobil ödeme kullanımında yüzde 91 ile Avrupa’da ilk sırada. Türkiye’den araştırmaya katılanların yüzde 91’i parasını yönetmek ve ödeme yapmak için bir mobil cihaz kullandığını belirtti. Türkiye’yi yüzde 89 ile Danimarka, yüzde 87 ile de Norveç izledi. Türklerin yüzde 74’ü ise ödemelerini düzenli olarak mobil cihazlar üzerinden yaptığını ifade etti. Türkiye, bu oranla yüzde 54 olan Avrupa ortalamasının oldukça üzerinde. Türkiye’de araştırmaya katılanların yüzde 79’u elektrik, su ve doğalgaz gibi fatura ödemeleri, yüzde 68’i seyahat, mobilya gibi harcamaları, yüzde 71’i yemek siparişi, yüzde 47’si ise film, müzik veya televizyon programı satın almak için mobil ödemeleri tercih ettiğini ifade etti. Araştırma, mobil ödeme kullanıcılarının yüzde 77’sinin de arkadaşlarına veya ailelerine mobil cihazlar üzerinden para gönderdiğini gösteriyor. Akıllı telefon ve tabletlerin ödemelerde tercih edilmesinde de Türkiye öne çıkıyor. Türkiye’de akıllı telefonu olan mobil ödeme kullanıcılarının yüzde 51’i, akıllı telefonunu haftada birden fazla kez mobil ödemelerde kullandığını belirtiyor.
Temassız ödemelerin yükselişi!
Araştırmaya Türkiye’den katılan kullanıcıların yüzde 60’ı, mobil cüzdanlarına en az bir kart kaydettiklerini belirtiyor. Kaydedilen kart tipi yaşa göre farklılık gösteriyor. Gençler kredi kartının yanı sıra banka kartını da tercih ederken, yaş aralığı arttıkça daha ağırlıklı kredi kartı tercihi ortaya çıkıyor. 18-24 yaş aralığının yüzde 33’ü banka kartını cüzdanına kaydederken, bu oran 45-64 yaş aralığında yüzde 14’e geriliyor.
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Visa Europe Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel, şu bilgileri verdi:
“Mobil ödemelerin Avrupa genelinde yaygınlaşması ve kullananların sayısının bir yılda 3 kat artması, bu alanda çalışmaların ve yatırımların sonucu. Dünyanın önde gelen dev markalarıyla işbirlikleri Avrupa’da ve tüm dünyada mobil ödemelerdeki ivmeyi artırıyor, yaygınlaşmayı sağlıyor. Türkiye’nin 19 Avrupa ülkesi arasında birinci sırada yer almasında ise genç nüfus ve ödemelerde inovasyon için yatırım yapan bankalarımızın rolü büyük. Geçtiğimiz yıl mobil ödemeler alanında bankalarımız ile birlikte pek çok projeyi hayata geçirdik. Artık Visa kart sahipleri cüzdanlarını çıkarmadan cep telefonlarıyla dünyada olduğu gibi Türkiye’de de temassız Visa kabulünün olduğu tüm işyerlerinde ödeme yapabiliyorlar. Mobil ödemeler için gerek altyapı ve teknoloji gerekse terminal yatırımları ile güçlü bir temel var. Dijital ödemeler bankacılık sistemi dışındaki kesimin de finansal hizmetlerden faydalanmasını mümkün kılıyor. Araştırmaya katılan Türklerin yüzde 82’si dijital ödemelerin finansal erişimi artıracağına inanıyor.”
Araştırma; temassız teknolojisini kullananların yeni ödeme yöntemlerini kullanmaya daha yatkın olduğunu da gösteriyor. Temassız kart kullanıcılarının yüzde 52’si bir mağazada ödeme yöntemi olarak mobil cihaz kullanmayı düşünürken, temassız kart kullanıcısı ‘olmayanların’ sadece yüzde 32’si bu konuda istekli.