AGT, dijital dönüşüm yolculuğuna başladı
Mobilya bileşenleri alanında faaliyet gösteren AGT, dünya markası olma vizyonu kapsamında dijital dönüşüm çalışmalarına başladı. Bu yoldaki ilk hedef ise operasyonel verimliliği artırmak.
Gelişen teknoloji ile ahşabın kişiye ve kurumlara özel işlenip geliştirilebileceği hayali ile 1984 yılında Antalya’da çalışmalarına başlayan AGT (Ağaç Sanayinde Gelişmiş Teknoloji), bugün mobilya bileşenleri sektöründe dünyanın önde gelen şirketlerinden biri olarak faaliyet gösteriyor. 2015’te gerçekleştirdiği 700 milyon TL’yi aşkın ciro, yüzde 40’lık ihracat ve yaklaşık bin kişilik istihdamı ile Türkiye’nin bir yaşam alanının ihtiyacı olan tüm ahşap malzemeyi tek başına üretebilen AGT, başta Doğu Avrupa, Balkanlar, İran, Orta Doğu ve Rusya olmak üzere 62 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Dünya markası vizyonu ile yoluna devam eden AGT, müşteri talep ve ihtiyaçlarına daha etkin çözümler üretmek için dijital dönüşüm projesine başladı. Üretimden finansa, tedarik zincirinden satış pazarlamaya kadar tüm departmanlar için yol haritasını oluşturan AGT’nin hedefi ise operasyonel verimliliği arttırmak. AGT’nin dijital dönüşüm çalışmaları konusunda AGT Genel Müdürü Şirzat Subaşı, sorularımızı yanıtladı:
• Bir yönetici olarak dijital dönüşüm ya da diğer adıyla Endüstri 4.0 konusundaki görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?
Üçüncü devrim sayılan dijital devrime, bugün siber altyapı, yapay zeka ve akıllı robotların katılması, tüm bunların bir arada hareket edeceği 4. Endüstri Devrimi’ni işaret ediyor. 4. sanayi devrimi olarak da anılan Endüstri 4.0, çağımız teknolojisinin, üretim ve pazarlama organizasyonlarına evrileceği aşama olarak dikkat çekiyor.
Endüstri 4.0 ile birbirinden kopuk olarak kendi kapalı devrelerinde çalışan tüm fonksiyonlar, birbirleri ile iletişim halinde çalışacak. Yani çok yakın bir gelecekte bir işletme, üretim ve dağıtım süreçlerinde çalışacak akıllı robotlardan, ar-ge, satış-pazarlama ve yönetim süreçlerinde kullanılacak yapay zeka sistemleri ile bunların dış dünyayla bilgi alışverişlerini sağlayacak. Bu sistemi hayata geçirebilen şirketler, rekabette sıçrama, verimlilikte ise zirve yapabilecekler. “Türkiye Endüstri 4.0 Platformunu”nu partner şirket olarak destekleyen bir marka olarak süreci hayli önemsiyor, uzun vadeli yatırım planlarımızı yeni gerçekleşecek sanayi devrimi ekseninde kurguluyoruz.
• Dijital dönüşümün şirketinize sağlayacağı katkıların neler olacağını düşünüyorsunuz?
Ahşabı tutku ve teknoloji ile şekillendiren, hayata değer katan bir dünya markası olma vizyonuyla, dijital dönüşüm sürecimizi geçtiğimiz günlerde resmi olarak başlattık. Üretimden finansa, tedarik zincirinden satış pazarlamaya kadar tüm departmanlar için alternatif uygulama önerileri belirlerken, dönüşüm kapsamında proje ekipleri meydana getirdik. Ürünlerde, süreçte ve üretimde dijital dönüşüme odaklanarak, mevcut vizyon ve misyonumuz doğrultusunda gelecek stratejilerimize uygun sürdürebilir bir büyüme elde etmeyi hedefliyoruz
Diğer yandan teknolojinin gücüne sonuna kadar inanan bir şirket olarak Ar-Ge, en önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Tüm dünyada teknolojik evrimin geldiği son noktayı, içinde bulunduğumuz sektörün lider markalarından biri olarak yakından takip etmenin ve uygulamanın önemine inanıyoruz. Türkiye orman ürünleri sektöründeki ilk Ar-Ge merkezini geçtiğimiz 2016 yılı sonlarında faaliyete alarak bu yöndeki iddiamızı ortaya koymaktayız.
• Bu kapsamda şirketinizin dijital dönüşüm yaklaşımları ve stratejileri neler?
Dijitalleşme süreci kapsamında sürdürülebilir büyüme stratejisi, operasyonel verimlilik ve kurumsallaşma stratejilerine odaklanacağız. Sürdürülebilir büyüme stratejisi ile; yurt içinde ve yurt dışı hedef pazarlarda marka algı ve bilinirliğimizi arttırarak, katma değeri yüksek, etkin iş gücümüzle yenilikçi ürün ve hizmetleri ile, sağlam ve güçlü sermaye alt yapımızı güçlendirmeyi hedefliyoruz. Uluslararası normlarda sürdürülebilir bir şirket haline gelerek, çalışan memnuniyetini ve firma bağlılığını arttırıp çevre ve topluma karşı sorumluluk sahibi bir firma olmayı amaçlıyoruz.
• Şirket bünyesinde yer alan farklı birim yönetici ve çalışanlarının yeni dönüşüm sürecine uyumları konusunda ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Organizasyonların evrimleşmesi, gelişmelere cevap verebilmesi ve güncel kalabilmesi için iş modellerini yeniden tasarlıyoruz. Proje ekiplerimizin dijital olgunluk seviyesini belirleyerek uyum hızını öngöreceğiz, ardından oluşturacağımız stratejiler doğrultusunda da dijital ve inovatif çözümleri ortaya çıkartıp yol haritamızı oluşturacağız. Kurumsal yetkinlikler etkinleştirilip, var olan operasyonların geliştirilmesinin ardından adım adım gerçekleşecek iyileştirmelerle süreci tamamlamayacağız.