İzmir’in yeni köprüsü Inhabitat’ta
İzmir’in kuzey kıyısında Bostanlı semtinde kıyıda yapılan Günbatımı Platformu ve Yaya Köprüsü, uluslararası tasarım yayını Inhabitat’ta 30 görselle “göz kamaştırıcı” olarak tanıtıldı. İzmirli Stüdyo Evren Başbuğ (steb) ekibinin bu ahşap ürünü, güneşin denize battığı bir açıdan körfeze bakıyor. Bostanlı deresinin denize çıktığı yerde, kıyı yürüyüş alanını 46 metrelik bir köprüyle derenin üzerinden geçiriyor. Çok estetik, örnekleri “ancak” bilgi toplumu ülkelerinde görülebilecek bir tasarım zerafetiyle yapılan sakin bir ahşap enstalasyon (konumlandırma) gibi. Proje çerçevesinde İzmir Belediyesi 37 bin metrekare alanda çevre düzenlemesi de yaptı.
İşlevsiz kalan eski sanayi binalarını “yıkmadan,” onlara yeni işlevler kazandırmak, bilgi toplumlarına özgü korumacı bir içgüdü. Örneğin, New York’un turistik olmayan, “manzarasız” Batı Kıyısı’ndaki tren hattı, zamanla işlemez hale gelmiş ve öylece kalmıştı. Aydınlar koruyalım derken, belediye yıkalım dedi. Sonuçta, “yeniden tanımlayalım” diyenler galip geldi. Hat, 2.3 km uzunlukta ahşap bir yürüyüş parkına dönüştürüldü. O kadar cazip oldu ki turistler görmeye gelmeye başladılar. Burası, Paris’teki 5 km’lik metruk viyadükten yaratılan yürüyüş parkının (Coulée verte René-Dumont veya kısaca Promenade plantée) New Yorkçası oldu.
Bu hat 1859-1969 döneminde kullanılıp terk edilmişti. 1993’te yürüyüş parkı olarak düzenlendi. Yine Paris’te 1852-1934 döneminde kullanılıp terk edilen 32 km bir tren hattı daha var (Chemin de fer de Petite Ceinture). Burasını da yürüyüş parkına dönüştürmek istiyorlar ama maliyet yüksek. Hattaki boş istasyon binalarını yıkmadılar, kültür mirası olarak koruyorlar.