Suistimallere karşı denetim amaçlı veri analizi
Kurum ve şirketler kara para aklama, yolsuzluk, rüşvet ve suiistimallerin önüne veri analiz çözümleri ile geçiyor.
Günümüzde hızla artan verilerin okunması ve analizinde veri analiz sistemlerinin kullanılması kaçınılma bir hal alıyor. Bu analizlerin aynı zamanda denetim fonksiyonları ile entegre edilmesi kurum ve şirketlerde önemli verimlilik avantajları sağlıyor. MED YMM ve Bağımsız Denetim Şirketi bünyesinde faaliyet gösteren Med Idea, temsilciliğini yaptığı Kanada kökenli CaseWare Analytics ve Audicon firmalarının veri analizi ve denetim çözümleri sağlıyor. Kurum ve şirketler için kara para aklama, yolsuzluk, rüşvet ve suiistimalleri önleme çözümleri sunduklarını kaydeden Med Idea kurucuları Özgür Demirdöven ve Kaan Demirdöven sorularımızı yanıtladı:
Med Idea hakkında bilgi verebilir misiniz?
Med Idea, Kanadalı CaseWare Analytics firmasının temsilciliğini alarak iki yıl önce faaliyet geçti. Daha sonra CaseWare çözümlerinin SAP ile entegrasyonunu sağlayan Alman Audicon firmasının temsilciliğini aldık. CaseWare, dünyada 130 ülkede yaklaşık 500 bin kullanıcının veri analiz ihtiyaçlarına 16 dilde yanıt veriyor. Veri analiz kapasitesi ve devamlı veri izleme araçları ile alanında öncü çözümlerden biri olan CaseWare hem kamu hem de özel sektörde kullanılıyor. Gelir idaresi başkanlıkları, gümrük idareleri, iç ve dış denetim firmaları ile kurum ve şirketlerin iç denetim ve bütçeleme departmanlarında kullanılıyor. Veriyi bozmadan, mili saniyeler içinde analiz yapabiliyor. Hesap uzmanları, muhasebeciler, denetçiler, finans sektöründeki tüm yöneticiler için özellikle geliştirilmiş bir sistem. Veriyi işlerken aynı zamanda korunmasını da sağlıyor. Birçok farklı formattan veriyi okuyabiliyor. Ayrıca Oracle, SAP gibi çok farklı platformlar ile entegre olabiliyor. Görsel özellikleri ile kullanıcıların çok rahatlıkla analiz yapabilmelerine olanak sağlıyor.
Denetim amaçlı veri analizi ne tür faydalar sağlıyor?
Bu yazılımlar dünyada bilgisayar destekli denetim araçları olarak kullanılıyor. Şirket ve kurumlarda suiistimalleri önleme, kara para aklama, kredi kartları üzerinden yapılan suistimallerin önlenmesi, veri kalitesinin artması, bordroların denetimi, bütçe denetimi gibi birçok alanda fayda sağlıyor. Örneğin gelir idareleri, mükelleflerin beyannamelerindeki yanlışlıkları tespit etmek ve analizleri yapabilmek için kullanıyorlar. Çok büyük veri yığınlarındaki verilerin anlamlandırılması, analiz edilmesi oldukça emek ve zaman isteyen bir konu. Bu konuda yazılım, kullanıcıların iş süreçlerini hızlandırıyor. Büyük verilerin analizini içinde gömülü olan raporlama teknikleri ile gerçekleştiriyor.
Destek hizmetleri konusunda nasıl bir stratejiniz var?
Casware, yazılımlarına sürekli yatırım yapıyor. Geniş bir uzman kadrosunu bünyesinde barındırıyor, dünyada ise bu alanda bizim gibi uzman şirketlerle çalışıyorlar. Oluşabilecek sorunlara anında yanıt verebilecek bir yapıya sahibiz.
Kamu ve finans dışında hangi sektörlere yönelik çözümleriniz var?
Her sektöre hitap ediyoruz ve ayrıca sektörlere özel çözümlerimiz de var. İnşaat, lojistik. Sigorta, turizm gibi sektörlere farklı çözümlerle gidiyoruz. Monitoring yazılımımız, sürekli denetim fonksiyonuna sahip. Şirketler genelde mizanlar, bilançolar, raporlar çıktıktan sonra geriye bakarlar. Bu durum da arada bir aydan bir yıla kadar sürebilen boşluklar oluşturur. Herhangi bir olumsuz duruma karşı aksiyon alınması için bazen gecikilmiş olur. Suistimaller ise bazen iki yıllık bir süreçte tespit edilebilir. Sürekli denetim yapan bu Monitoring çözümü ile yöneticiler herhangi bir suiistimal durumunda anında uyarılıyor.
Hedefinizde hangi ölçekteki şirketler var?
Her ölçekteki şirketler bu yazılımı kullanabilir. Bir ölçek kıstası yok. Şirket ve kurumlar isterlerse bir kullanıcı ile başlayıp daha sonra bu sayıyı artırabilirler. Suistimallerin oluşma ihtimali olan her kurumun bu çözümlere ihtiyaçları var. Sonuçta şirketlerin, kurumların kaynaklarının israf edilmesinin önüne geçiliyor.