Tüm altyapı tek merkezden izlenip yönetilmeli
Endüstri 4.0 ve nesnelerin interneti, büyük veri gibi trendlerden dolayı, bağlantı ve veriye ulaşmak her geçen gün daha kritik bir öneme sahip oluyor. Bundan dolayı veri merkezlerinin de kullanıcılara kesintisiz hizmet verebilmesi gerekiyor. Artan trafik ve veriden dolayı da işletmeye alınan veri merkezlerinin metrekare ve güç kapasitesi olarak her geçen gün daha da büyüdüğünü belirten Schneider Electric Data Center Segment Müdürü Alphan Erdem, “Veri merkezi kurulurken öncelikle yedeklilik, büyüme adımları, ilk yatırım ve operasyon maliyetleri ile enerji verimliliği başlıkları dikkate alınmalı. Enerji ve soğutma altyapısı için modüler ve ihtiyaç arttıkça ölçeklenebilir çözümler seçilmesi sayesinde yedeklilik ve kesintisiz hizmetten ödün verilmeden ilk yatırım maliyetlerinin düşük tutulabilmesi sağlanıyor. Bununla birlikte modüler topolojiler KGK ve soğutma çözümlerinin ilk günden son güne kadar optimum kapasitede çalışmasını sağlayarak enerji verimliliği ve operasyon maliyetlerine önemli katkı sağlamakta” dedi.
Veri merkezlerinin kesintisiz hizmet verebilmesi için elektrik ve mekanik altyapı ile haberleşme hatlarında yedekli topolojilerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Alphan Erdem, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Özellikle Uptime Institute, BICSI, TIA gibi kurulumların belirlediği TIER, Class gibi sınıflandırmalar ile veri merkezlerinin alt yapı tasarımları kesintisiz hizmet vermeye uygun şekilde gerçekleştirilebiliyor. Son yıllarda gerçekleştirilen projeleri ele alırsak veri merkezi operatörlerinin özellikle kesintisiz güç kaynağı ve soğutma sistemlerinde N+1 ve 2N yedekli konfigürasyonları tercih ettiğini görüyoruz.
Veri merkezlerindeki altyapı sistemlerini yöneten Bina Yönetim Sistemi (BMS) ve enerji izleme sistemleri (PMS) ile veri merkezi altyapısını oluşturan fiziksel sistemler izlenip yönetilip, arıza durumlarında hızlıca aksiyon alınması sağlanabiliyor. Bununla birlikte veri merkezi altyapı yönetim yazılımı (DCIM) BMS ve PMS sistemleri ile entegre olarak tüm altyapının ve veri merkezindeki BT ekipmanlarının tek bir platformdan izlenip yönetilmesine olanak tanıyor. DCIM ile birlikte veri merkezinin doluluk oranı, kapasite, yedeklilik ve verimlilik parametreleri net bir şekilde izlenebilmekte, altyapı da meydana gelebilecek bir problemin BT ekipmanları üzerinde oluşturacağı iş etki analizi yapılabilmekte. Bu sayede veri merkezlerindeki verim ve iş sürekliliği arttırılabilmekte.
Kesintisiz güç kaynağı, veri merkezindeki en önemli altyapı bileşenlerinden bir tanesi. Modüler KGK sistemleri veri merkezinin ilk gün ihtiyacı olan gücü karşılayacak kadar modül alınması ile ilk yatırım maliyeti optimize edilebiliyor. Bunun yanı sıra Modüler KGK teknoloji sayesinde iş sürekliliği arttırılıp yüksek verimlilik sağlanıyor. Soğutma teknolojilerinde ise özellikle dış ortamın soğukluğundan faydalanan Free cooling sistemlerin önem kazandığını söyleyebiliriz. Free cooling sistemler sayesinde özellikle Ankara ve İstanbul gibi uygun iklimlerde dış ortam sıcaklığı yeterli düzeye indiğinde sadece fan gücü kullanarak veri merkezlerini soğutmak mümkün hale geliyor. Veri merkezlerinde BT ekipmanları dışında en fazla enerjiyi soğutma gruplarının tükettiğini göz önünde bulursak, free cooling teknolojilerinin en fazla verimi sağladığını söyleyebiliriz.”