Kombi ve klimalarda enerji tasarrufu hayal değil
Isıtma ve soğutma başlığında akıllı ve konfor sağlayan kontrol yapısını sunan Cosa, Avrupa pazarındaki gücünü artıracağı gibi, yatırımcı ağını da genişletecek.
Özellikle kış aylarında artan doğalgaz ve elektrik faturaları aslında ülke olarak genel bir problem. “Ortağım Cem’in (Gül) evinin merkeze uzak olması, konforsuz ısınma ve yüksek doğalgaz faturaları, birlikte kendi işimizi yapma motivasyonumuz Cosa’yı Türkiye’nin ilk enerji temalı teknokenti olan İTÜ Enerji Teknokenti’nde geliştirmemize vesile oldu” bilgisini veren Cosa Kurucu Ortağı Dr. Emre Erkin’in de dikkat çektiği gibi, Cosa akıllı bir oda termostatından öte, evin enerjisini cep telefonundan yönetip takip etme imkanı veren, kişiyi ve evi tanıyan, hatta ileride farklı cihazları da yönetme altyapısı olan yeni nesil bir teknoloji. Cosa’nın tüketiciye sunduğu en net fayda tasarruf. Ancak, Dr. Emre Erkin’in de belirttiği gibi, kombiyi uzaktan yönetebilmenin birçok faydası ve konfor getirisi var. Örneğin Cosa, evleri, ayarlanan sıcaklıkta tutacak kadar kombinin çalışmasına izin veriyor. ‘Ev’, ‘uyku’ ve ‘dışarıda’ seçenekleri ile genelde kullanımı zor olan termostatları düşündüğümüzde, kolay kullanılabilir arayüz sunuluyor. Bunun üzerine, akıllı birçok özelliği ile konfor koşulları geliştirilebiliyor. “Artık kombi üzerinden herhangi ayar yapmamıza gerek kalmadığı için kombiye müdahale etmemiz gereken zamanlarda cep telefonunuzdan müdahale edebiliyoruz” örneğini veren Dr. Emre Erkin’in verdiği bilgiye göre Cosa, aç/kapa (on/off) kontrollü oda termostatı girişi olan tüm kombilerle uyumlu. Ayrıca Cosa, Open-Therm (otomatik kontrol sistemi) sayesinde, ısıtma-soğutma sistemleri ile ilgili bakım, arıza ve onarım ihtiyaçlarından önceden haberdar olarak hızlı çözüm de sunuyor. Kış geride kaldı ama önümüzde klima ile serinleyeceğimiz günler yakın. Cosa’da yaz ve kış fırsatlarını Dr. Emre Erkin ile konuştuk:
Bu inovasyona ilk yatırım Revo Capital’den geldi, değil mi?
Evet. Cosa’yı piyasaya sürene kadar geçirdiğimiz Ar-Ge sürecinde TÜBİTAK desteği kullanmıştık. Aslında ilk yatırımımızı, ürünü piyasaya sürdüğümüz dönemde melek yatırımcı olarak Turkcell’in eski CMO’su, şu an Yıldız Holding’in Pazarlama Başkanı Lale Saral Develioğlu’ndan aldık ve ilk dijital pazarlama faaliyetleri için kullandık. Hemen ardından Revo Capital’den aldığımız yatırımı ise daha çok insan kaynağımızı genişletmekte ve pazarlama, satış faaliyetlerinde kullanmış olduk.
Yerli ve yabancı yatırımcı ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Cosa’yı piyasaya sürdüğümüz dönemde, akıllı termostat piyasasında Türkiye’de ilk, dünyada da belki de ilk beş firmadan biriydik. Hem Türkiye’de ilk olmamızdan hem de Cosa’nın özellikle Türkiye’deki kombiler ve evler için tasarlanmasından dolayı öncelikle yerli yatırımcılar bu gelişen sektörle ilgiliydi. Revo, Cosa henüz Ar-Ge sürecinde iken ilgilenmiş ve ürün piyasaya çıktıktan hemen sonra yatırım kararı almış oldu. Şu an yakın zamanda yeni bir yatırım turu olacak ve yurtdışına açılmamız ile birlikte aramıza yabancı yatırımcılar da katılacak. Bunun hazırlıklarını yapıyoruz.
Türkiye’de kombi kullanım alışkanlıkları ışığında, nasıl bir pazarlama stratejiniz var?
Türkiye’de kombi ve klimaların yanlış kullanımından oluşan tasarruf potansiyeli, pazarlama stratejimizin odağında oldu. Cosa ile evlerimiz kış aylarında istediğimiz sıcaklıkta sabit kalırken, yazın da klimaları cep telefonundan yöneterek serin bir eve gelme konforunu yaşamış olduk. Başta tasarruf ve beraberinde konfor ekseninde pazarlama faaliyetlerimizi kurguladık. Bunun için online-offline birçok mecra kullandık, dijital pazarlama dünyasında öğrendiklerimiz ile optimizasyonlar yaptık, halen daha yapıyoruz.
2016-2017 kış döneminde çözümünüze yönelik ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Cosa’nın kombi paketi kış sezonuna hitap ettiği için kombi kullanıcıları ilk yüklü fatura gelince çare bulmaya çalışıyorlar. 2015-2016 kışı için kullanıcı verimiz ile yaptığımız hesaplara göre hane başına geçen kış ortalama yüzde 31 oranında tasarruf edildi. Kullanıcılarımız ile yaptığımız anket çalışmaları ile de kullanıcılarımızın yüzde 80’den fazlasının tasarruf ettiğini görüyoruz. Ama bir kısım kullanıcımız Cosa’nın daha fazla tasarruf ettiren akıllı özelliklerini kullanmıyor. Onlara da hem uygulamamız hem müşteri hizmetlerimiz aracılığı ile ulaşarak Cosa’yı daha etkin kullanmalarını sağlamaya çalışıyoruz.
Yaz sıcağında kurtuluş Klima Paketi’nde
“Geçen yaz çıkarmış olduğumuz Cosa Akıllı Klima Paketi; klimalarımızın cep telefonundan yönetilmesini ve akıllı özellikleri ile hem klimaların doğru işletilmesini hem de soğutma için özellikle yaz aylarında yoğun olarak harcanan elektrik enerjisinden tasarruf edilmesini sağlayan ürünümüz. Aslında Cosa akıllı oda termostatını yeni bir Ar-Ge sürecinden geçirerek, hem donanımsal hem yazılımsal olarak uzaktan kumanda özelliği kazandırmış olduk. Sanırım bu, hem klimayı hem de kombiyi aynı cihazdan yönetebildiğiniz dünyadaki ilk örnek idi. Böylelikle kışın Cosa Kombi Paketi almış kullanıcımız, yaz döneminde Klima Paketi’ni de aktive ederek klimasını cep telefonundan yöneterek akıllı özellikleri ile eve gelmeden evi serinletebiliyor ve oda sıcaklığınıza göre kontrol ederek evinizi ihtiyacınız olduğu kadar soğutup elektrik tüketiminde tasarruf sağlayabiliyor. Klima paketi; uzaktan kumanda ile kumanda edilebilen tüm klimalarda kullanılabiliyor. Bu altyapı sayesinde aslında uzaktan kumanda edilebilen tüm cihazlar Cosa ile yönetilebilir olacak.”
Avrupa’daki altyapı ile uyum daha da gelişecek
“Firmamız dünyada daha yeni şekillenmeye başlayan, Türkiye’de ise bizim öncülüğümüzde oluşan akıllı termostat ve akıllı ev ürünleri sektöründe kendi alanında dünyadaki ilk firmalardan. Yurtdışında ülkeden ülkeye değişen kontrol yöntemleri var. Örneğin Nest Türkiye’deki kombiler ile uyumsuz. Almanya’daki Tado firmasının kontrol protokolü de Türkiye'dekinden farklı. Türkiye’ye satılan ve uyumlu protokolü olan ürünler de genel olarak mevcut termostatınızı duvardan söküp, yerine kendi ürünlerini takmayı öneriyor. Cosa hem Türkiye hem benzer altyapıyı kullanan tüm ülkelerle uyumlu ve yakın zamanda Avrupa’daki altyapı ile de uyumlu olacak. Şu an uyumlu olduğumuz İspanya, İtalya, Belçika, Kazakistan, İran ve Azerbaycan gibi ülkelerde pilot çalışmalarımız başladı. Ürünsel testlerimizin ve çözüm ortaklıkları çalışmalarımızın tamamlanması ile ihracata başlamayı hedefliyoruz.”