Bilişim ve operasyonel teknolojiler arasındaki köprü
Schneider Electric tarafından düzenlenen İnovasyon Zirvesi’nin bu yılki teması nesnelerin interneti oldu.
1986 yılında ilkini, 2000’de de sonuncusunu gerçekleştirdiğim Dubai’ye geçtiğimiz hafta tekrar bir seyahat gerçekleştirdiğimde, bir şehrin kısa sürede nasıl büyüdüğünü, büyürken nasıl düzenli olabileceğini ve sonuç olarak çağdaş şehirleşmeyi de görmüş oldum. Bir çölden bu kadar muntazam bir şehrin ortaya çıkarılması sanki bir mucize.
Çöl demişken Dubai’nin havasından bahsetmeden olmaz. Nisan başında 40 dereceye varan sıcaklıktan kaçıp otel gibi kapalı mekanların insan donduran klima soğukluklarına pek alışık değiliz. Hasta olmamak elde değil.
Bu düzenli ve modern şehrin en büyük ve görkemli mekanlarından Atlantis The Palm Hotel’de etkinlik düzenleyen Schneider Electric, ülkemiz dahil Ortadoğu ve Afrika’dan çok sayıda katılımcıya ev sahipliğinde bulundu. 11-12 Nisan günlerinde gerçekleştirilen İnovasyon Zirvesi (Innovation Summit) bu yıl beşinci kez gerçekleştirildi. Ana salonun yanı sıra paralel salonlarda da oturumların yer aldığı zirvede, tanıtım alanlarını yoğun kullanan Schneider iş ortakları, kurdukları standları ile de bu etkinliğe renk kattılar.
Enerji yönetimi ve otomasyon alanında dünya çapında uzman olan Schneider Electric tarafından gerçekleştirilen etkinlikte bu yıl odaklanılan konu nesnelerin interneti (IoT) oldu. Bu alanda düzenlenen en geniş kapsamlı etkinlik olan zirveye Ortadoğu ve Afrika'daki üst düzey endüstri liderleri de dahil olmak üzere 2500'den fazla ziyaretçi katılım gösterdi. Schneider Electric’in küresel çapta en önemli etkinliklerinden olan İnovasyon Zirvesi ile evler, veri merkezleri, oteller, sağlık hizmetleri, işletmeler, kamu hizmetleri, analitik ve gerçek zamanlı veri yönetimi becerileri sağlayan en yeni teknolojileri sergilendi.
Etkinliğin, nesnelerin İnterneti teknolojileri başta olmak üzere enerji ve otomasyon alanında gelişime yön vereceğini belirten Schneider Electric Orta Doğu ve Afrika Başkanı Caspar Herzberg; “İnovasyon Zirvesi, Schneider Electric'in, geleceğin şehirlerini bölgesel hedefler doğrultusunda oluşturma konusundaki kararlılığının bir yansımasıdır. Bugün akıllı şehir çözümlerimiz, entegre ve pürüzsüz bir şekilde çalışarak enerji ve su tüketiminde önemli bir verimlilik sağlıyor. Aynı zamanda müşterilerimiz günümüzün nesnelerin interneti özellikli dijital dünyasından faydalanmanın optimum yollarını arıyor. Biz de verileri gerçek zamanlı olarak ve sorunsuz bir şekilde bağlamak, toplamak, analiz etmek ve harekete geçirmek için IT/OT (Bilişim Teknolojisi / Operasyonel Teknoloji) arasında köprü kuran EcoStruxure platformumuzla maksimum farklılaşma, güvenlik, verimlilik, güvenilirlik ve sürdürülebilirlik sağlamak için hazırız” şeklinde konuştu. Herzberg, kendisinden Türkiye ve referandum sonuçları hakkında değerlendirme istediğimde, “Bizim her siyasi ortamda ve özellikle de bu coğrafyada köklü ve güçlü deneyimlerimiz var, çalışmalarımız ve yatırımlarımız aynı hızla devam edecek” dedi.
Daha iyi şehirler, endüstriler ve toplumsal yapılar için uzmanlığını kullanan Schneider Electric, bina, şebeke, endüstri ve veri merkezi müşterileri için ölçek çapında nesnelerin interneti özellikli çözümler sunmak amacıyla kısa süre önce yeni nesil EcoStruxure mimarisi ve platformunu hizmete sundu. Açık, ölçeklenebilir ve entegre çalışabilen bu platform, bağlantılı ürünlerden cihaz kontrolüne, uygulamalara, analitiklere ve hizmetlere kadar Schneider Electric’in teknoloji portföyünün üç ana katmanını birbirine bağlıyor.
100’den fazla ülkede faaliyet gösteren, 245 fabrikası ve 177 bin çalışanı bulunan Schneider, bizim de içinde olduğumuz Ortadoğu ve Afrika bölgesinde de yoğun faaliyet gösteriyor. Bölge genelinde ise 8 binden fazla çalışanı, 11 üretim merkezi, 8 dağıtım ve de 8 yönetim merkezi bulunuyor. Keyifli ve başarılı bir etkinlikte Schneider yapısını, büyüklüğünü ve yaptıklarını görmek ve detaylı öğrenmek adına “BThaber iyi ki oradaydı” demek mümkün.
Yazıyı Schneider’a ait bir cümle ile sonuçlandıralım: “Enerjiye erişim, insanlığın temel haklarındandır.”