KOBİ’lerin “Bulut”a taşınması için 5 Neden
Önceleri güvenlik altyapısı sorgulanan bulut bilişim, dijital dönüşüm çağında hızla yayılıyor. Özellikle KOBİ’ler için “bulut bilişim” artık oyunun olmazsa olmazı! Neden mi? İşte KOBİ’lerin buluta taşınmasının 5 nedeni…
Türkiye gibi ekonomisinin büyük çoğunluğu KOBİ’lerden oluşan ülkeler, bulut bilişim çözümlerine eskisi gibi soğuk bakmıyor. Özellikle patron şirketlerini devralmaya hazırlanan teknolojiyi bilen iyi eğitimli genç nesil bulut bilişimin işlerine katacağı değerin farkında.
Deutsche Telekom’un kurumsal markası T-Systems, belirlenen stratejiler doğrultusunda kurumsal alandaki müşterilerine, dünyanın her yerinde olduğu gibi, Türkiye’de de üstün kalite ve esneklikle hizmet sağlamaya devam ediyor. Uzun yıllara dayanan sektör tecrübesiyle şirket, bulut bilişim alanında sunduğu hizmetlerle KOBİ’lere de rekabet gücü sunuyor.
EKONOMİLERİN BEL KEMİĞİ KOBİ’LER
Türkiye’de olduğu gibi Almanya’da da ekonominin lokomotifi küçük ve orta boy işletmeler olarak ön plana çıkıyor. Köln Ekonomik Araştırma Enstitüsü tarafından 2016 yılında yapılan araştırmaya göre Almanya’da faaliyet gösteren 3.62 milyon KOBİ ölçeğinde işletme var ki bunlar tüm Alman şirketlerinin yüzde 99.6 gibi çok büyük bir kısmını oluşturuyor. Türkiye’de KOBİ tarafında benzer rakamlar olduğu biliniyor. Ancak ülkemizde bulut teknolojilerinin yaygınlaşması ve ekonominin daha hızlı büyümesi için bu işletmelerin dijital dönüşüme daha fazla önem vermesi gerekiyor.
Alman bilişim STK’sı Bitkom, tarafından yapılan araştırmaya göre günümüzde işletmelerin yüzde 60’ı bulut bilişimin 2017 yılındaki en önemli trend olacağını düşünüyor. Bitkom’un Araştırma Bölümü Yönetici Direktörü Dr. Axel Pols, “Bundan iki yıl önce küçük ve orta boy işletmelerin yüzde 50’nin altında bir bulut bilişim kullandıklarını görüyorduk. Bugün bu oran 3’te iki seviyesine gelmiş durumda. İşletmeler bulutu kullanarak dijital dönüşümü daha kolay gerçekleştirerek ekonomik olarak da büyüyeceklerini fark etmiş durumda” dedi.
Bulut T-Systems’a ödül getirdi
İşletmeler pazarda rekabet için bulut bilişimin önemini keşfetmiş durumda. Bulut projeleriyle öne çıkan T-Systems, bağımsız danışmanlık şirketlerinden Frost &Sullivan tarafından verilen Avrupa Bulut Hizmetleri Rekabet Stratejileri, Inovasyon ve Liderlik Ödülü’nü aldı. Ödülle ilgili konuşan Frost &Sullivan Yöneticilerinden Alexander Michael, “T-Systems buluta olan olumlu yaklaşımı ve projeleriyle bu kategorideki rakiplerinin açık ara önüne geçmeyi başardı. Kategoride on üzerinden dokuz puan alan T-Systems, ‘mükemmel’ derecesiyle bu ödüle hak kazandı. Analistlerimiz hazırladıkları nihai raporda T-Systems’ın kısa vadeli başarıya neden olan şirket stratejisi karşısında etkilendiklerini belirtti. Şirketin aynı zamanda, tutarlı bir uzun vadeli ticari vizyona odaklanması da bu ödülü getiren bir başka etken oldu. Son olarak, T-Systems ürün ve çözümlerinin KOBİ’lerin erişebileceği en uygun fiyat aralığında olması da şirketi öne çıkaran önemli etkenlerden bir tanesi oldu” şeklinde görüş belirtti.
Bulut hizmetlerinin benzersiz özellikleri
T-Systems Telekomünikasyon Türkiye Genel Müdürü Sinan Kılıçoğlu, artık bulut bilişim çözümleri olmadan KOBİ’lerin de rekabette öne geçmesinin mümkün olmayacağı kanısında. Neden mi? İşte küçük ve orta ölçekli şirketleri buluta taşıyarak dijital dönüşüme ilk adımı atmalarına yardımcı olacak 5 temel neden…
1. Maliyetlerin Kontrol Altında Tutulması
KOBİ’lerin bulut bilişim çözümlerini tercih etmelerinin öncelikli sebebi maliyetlerin kısılması ve kontrol altında tutulabilmesi. KOBİ’ler tarafındaki yeni nesil patronlar özellikle iyi eğitimle ve teknolojiye yatkın profesyonellerden oluşuyor. Şirkete bir tane daha araç almak yerine, altyapının buluta taşınmasının daha faydalı olduğunu düşünen bu nesil ülke ekonomimiz için de geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor.
Özellikle KOBİ tarafında dünya genelinde KOBİ’lerden gelen ekonomik katkı ortalama yüzde 55 seviyelerinde. KOBİ konusundaki lider ekonomilerden bir tanesi de Almanya. Bu ülke ekonomisi küçük ve orta ölçekli işletmelerin dijital dönüşüme önem vererek birer dijital şirkete dönüşmesi sayesinde ekonomisini güçlü tutarak geleceğe güvenle bakıyor.
2. Daha Verimli IT Departmanları
Bulut bilişimin KOBİ’ler tarafından tercih edilmesindeki bir başka önemli sebep IT departmanları tarafında yaşanan verimlilik artışı. Biraz sonra sayacağımız ve bulut bilişim tarafından sunulan esneklik, yedeklilik, ölçeklenebilirlik ve kolay erişim gibi başkaca nedenlerle şirketin bir ya da iki personelle tüm altyapısını kolayca ve güvenle yönetebilmesi mümkün hale geliyor.
3. Ölçeklenebilir Sistem
Bulut bilişim KOBİ’ler için en büyük getirilerinden bir tanesi de esnek ve ölçeklenebilir bir altyapının kullanılabilmesi. Dijital dönüşüm kavramını bu denli yoğun olarak kullandığımız bu günlerde KOBİ’lerin BT alanında ihtiyaç duyduğu tek şey ölçeklenebilir ve kolay yönetilebilir güvenli altyapılar. Bunun için de en ideal çözümü bulut bilişim sunuyor.
4. Her Yerden ve Her zaman Kolay Ulaşım
Az önce de bahsettiğimiz üzere KOBİ’ler 7×24 güvenle kullanıp tek tuşla istedikleri zaman istedikleri yerden yönetebilecekleri altyapıları tercih ediyor. Bu hem maliyet anlamında işleri kolaylaştırırken olası güvenlik sorunlarını da en aza indiriyor.
5. Yedekli Altyapı
Büyük veri kavramıyla birlikte verinin önemi daha da ön plana çıktı. KOBİ’ler de verilerini hem güvenle saklamak hem de yedekli bir altyapı için bulut bilişimi tercih ediyor. Bu altyapıların sürekli güncel tutulması da yine küçük ve orta boy işletmeler için bulut bilişimi çok tercih edilen teknolojiler arasına yerleştiriyor.