Çin’de dev bir Japon internet şirketi
Tarihi Çin-Japonya rekabeti internete kaydı, pazar yeniden canlandı
Yakın tarihe dek uzun süredir iki ülkeyi olumsuz etkileyen politik ilişkilerden sonra ismi Asya dışında pek duyulmayan dev Japon şirketi Softbank şimdi dünyanın en büyük internet pazarlarından biri olan Çin’de yerleşmeyi başarmış bulunuyor.
Japonya’da Google’dan daha fazla kullanılan ve en popüler arama motoru ile e- ticaret sitesine sahip Softbank ayrıca ülkenin en hızlı büyüyen mobil telefon ve genişbant ağı ile iPhone’un bu ülkedeki tek operatörü olup iPad için de veri hizmeti sağlıyor. Bu şirketin şimdiye dek girişim ve yatırımları arasında Çin’deki internet şirketlerine yaptığı stratejik yatırımların son derece önemli olduğu görülüyor. Bu şirketler arasında Çin web sitesi Alibaba’ya yaptığı yatırımla bu şirketin yüzde 34’üne sahip olan Softbank ülkenin en büyük e-ticaret sitesi Taobao’yu Japonya’da Yahoo portalına bağlayacak bir servisi de yakında devreye sokacak.
1981’de kurulan Softbank aynı zamanda Silikon Vadisi’nden çıkan yeni teknolojileri büyüyen Asya pazarlarına sokarak bu kıtadaki ülkeler ile Silikon Vadisi arasında bir köprü görevini yürütüyor. Amerika’da BT alanında kurulan yeni şirketlerin geliştirdikleri ürünlerin ve hizmetlerin Asya’da tanıtımını da üstlenen Softbank bu faaliyet alanında büyük yatırımlar yapıyor.
Mart ayında sona eren mali yılında Softbank’ın sadece mobil işindeki performansı ile net karı 1.04 milyar dolara çıkarken işletme karı da yüzde 20 büyüyerek 5 milyar dolara ulaşıyor. Şirketin 2011 Mart ayının sonuna dek yapacağı yatırımların da yaklaşık 4.5 milyar dolara çıkması bekleniyor.
Çin yabancı web şirketlerinin girmesi ve iş yapması çok zor bir ülke olarak tanınıyor. Google, eBay ve Yahoo’dan başka Facebook, MySpace ve Twitter gibi sosyal siteler de yerli rakip şirketlerin rekabeti ve devlet sansürü karşısında zor bir dönemden geçiyorlar. Amerikan şirketleri de yerel kuruluşlar ile çalışmak zorunluluğu karşısında bir hayli bocalıyorlar. Softbank ise Çin’in yabancı şirketlere karşı izlediği sert tutumundan doğan ve özellikle bu ülke ile Japonya arasındaki tarihsel ilişkilerin olumsuzluklarını şimdiye dek arkada bırakmayı başarmış bulunuyor.
Softbank yöneticileri Asya’da başarının mobil teknolojilere endeksli olduğunu ve bu nedenle dünyanın en büyük mobil telefon pazarı olan ve 800 milyon kişinin mobil telefon ve 400 milyona yakın kişinin de internet kullandığı Çin’de mobil operatörü ve çevrimiçi iş alanlarında geleceğe yönelik yatırım ve çalışmalarının sürekli ivme kazandığını açıklıyorlar. Bu gelişmeler karşısında Softbank’ın bundan böyle sadece bir Japon mobil operatörü olarak kalmayacağı aynı zamanda küresel bir internet şirketi kimliğini de kazanacağı bekleniyor.
Softbank’ın Silikon Vadisi’nde yaptığı son yatırımlar ise video görüntünün internet üzerinden aktarım teknolojisini sağlayan Ustream ve sosyal ağlar için uygulamalar geliştiren RockYou adlarındaki iki şirketi satın alması olup bu şirketlerin Asya ülkelerindeki faaliyetlerini desteklemeyi planlıyor.
Teknolojinin çok hızlı değişmesi ve potansiyeli çok yüksek ama yabancı şirketlerin karşısına pek çok engelin çıktığı Çin’de Softbank’ın girişimlerinin karşılığını kısa bir sürede alması beklenmiyor. Ancak Softbank yönetimi de bu şirketin Japonya’da kazandığı deneyimle Çin’de başarılı olmaması için hiçbir neden olmadığını savunuyor.