Papa’dan teknoloji şirketlerine sitem
Papa Françesko, TED Konferansı’na katılan ilk papa oldu. Sahneye çıkmadı ama önceden kaydedilmiş konuşması Vancouver/Kanada’da yapılan TED2017 Konferansı’nda yayınlandı. 17 dakikalık konuşmasında Papa, lafı dolandırmadan, teknoloji şirketlerinin de dünya kamuoyuna sorumlulukları olduğunu hatırlattı:
“Keşke bilimsel ve teknolojik inovasyon, daha çok eşitlik ve sosyal katılımcılıkla birlikte büyüse ne kadar mükemmel olurdu. Keşke uzak gezegenleri keşfederken, yörüngemizde dönmekte olan insanlığı da keşfetseydik ne kadar mükemmel olurdu. Keşke, dayanışma denilen şey, sadece işe ve çalışmaya indirgenmese; siyasal, ekonomik ve bilimsel seçenekleri, halkları, ülkeleri ve insanlararası ilişkileri de kapsayan doğal bir tavır olsaydı. Kültürün çöpe dönüşmesinin önüne, insanlara ancak gerçek dayanışmayı öğreterek geçebiliriz. Çöp derken sadece atıkları kastetmiyorum, tekno-ekonomik sistemin dışladığı, kenarda bıraktığı insanları kastediyorum. Bu sistem, farkında bile olmadan, insanları değil, ürünlerini yaptığı işin merkezine yerleştiriyor.”
Şimdiye kadarki en medyatik papa olan Françesko, Twitter ve Instagram kullanıyor. @Pontifex adresinde 10.6 milyon izleyicisi var. Papa’yı 2013’te bir grup gençle gösteren selfie’yi bir İtalyan gazeteci sosyal medyada yayınlanmıştı.
Papa, TED Konferansı’nı bilmiyormuş. Bunun “ne” olduğunu anlatmak için TED’ciler Papa’nın Vatikan’daki ikametgahına gitmişler. Papa ikna olunca, konuşması orada videoya alınmış. Konuşmayı Türkçe dahil 20 dile çevirmek için 40 tercüman çalışmış.
İnternet Devrimi’ne “yetişen” ilk papa ise Jean Paul II olmuştu. Onun direktifiyle, 2002’de hazırlanan “Kilise ve İnternet” başlıklı raporda, bu yeni iletişim biçiminin yararları ve tehditleri üzerinde durulmuştu.