Bulutun önemi IoT ile daha da artacak
IoT yapısı, iş yaşamını ve teknoloji altyapısını değiştiriyor. 2015’te yapılan bir çalışmaya göre, dünya çapındaki IP trafiği zetabaytın üzerine çıkarak 2018 yılında 1,6 zetabayta ulaşacak. Bu trafiğin yarıdan fazlasını ise ‘bilgisayar olarak tanımlanmayan’ cihazlar oluşturacak. IoT ile ortaya çıkan tüm bu verilerin, veri merkezlerindeki yükü artıracağını vurgulayan Radore Veri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kubilay Akyol, “İşletmelerin, günümüz rekabet koşullarında ayakta kalabilmeleri için güvenlik kameraları, üretim tesislerindeki ekipmanlar, sensörler ve diğer tüm cihazlardan gelecek veri yığınlarını depolayıp, anlık olarak işleyerek, işe yarayacak anlamlı bilgiye dönüştürmesi gerek” yorumunu yaptı. Akyol’a göre, yüksek ilk yatırım maliyetleri ve sürekli genişleme ihtiyacı duyulan veri merkezi inşası yerine, bulut bilişimin fırsatlarını değerlendirmek gerek. İşletmeler, toplam satın alma maliyetini üstenmeden, günlük olarak veri merkezi izleme ve bakımıyla ilgilenmek yerine, işlerin daha iyi nasıl yapılabileceğine ve inovasyona odaklanabilir. Akyol, sürekli artan veri paralelinde, operasyonu sürdürülebilir kılmak için dikkat edilmesi gereken üç başlığı şöyle sıraladı:
- Güvenlik: BYOD ve kendi ağına bağlı olmadığında cihazların güvenliği gibi konuların yanı sıra IoT ile birlikte uç noktalarda kullanılan cihazlar ve çeşitliliğin artması, güvenliği de zorlaştırıyor.
- Kapasite planlama: Geleneksel veri merkezinde gelecek taleplere göre kapasite planlaması yapılabilirken, IoT ile yaşanacak ani artışta yapılacak yatırım ve veri merkezinin büyütülebilmesi gibi konuların da planlanması gerek.
- Yeterli bant genişliği: Hızlı ve güvenli veri akışını sağlayacak bant genişliğine sahip olunması gittikçe önem kazanıyor.