Pazar ve riskler git gide büyüyor
1 Nisan 2016 tarihinden itibaren devreye giren 4.5G’yi kullanan abone sayısı 51.7 milyona, yüksek hızlı interneti aktif olarak kullanan abone sayısı ise 19.2 milyon kişiye ulaştı. Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) 2016 Yılı 4’üncü çeyrek Türkiye Telekomünikasyon Pazarı verilerini değerlendiren KPMG Türkiye de sektöre özel rapor hazırladı. KPMG Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Sektör Lideri ve Şirket Ortağı Serkan Ercin, dünyanın mobil 4.0 döneminin eşiğinde olduğunu, 2020’de 25 milyar nesnenin birbiriyle konuşmaya başlayacağını vurguladı.
KPMG Telekomünikasyon Sektör Raporu’nda, yeni mobil altyapı yatırımları ile kapasite ve hız artışının devam edeceği, aktif kullanıcı sayısının artacağı üzerinde durulurken, Serkan Ercin de, “Geniş bantta yaklaşık 10.5 milyonu sabit, 51.7 milyonu mobil geniş bant abone sayısına ulaşıldı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre mobilde yüzde 28 artış gözlenirken, Eve Kadar Fiberde (FTTH) ise yüzde 18 artış var. Bunun nedeni artan fiber altyapı yatırımları. 2016 yılında fiber altyapı uzunluğu 290.974 km’ye ulaştı ve bir yıl öncesine göre yüzde 9 artış gerçekleşti. 2008 yılında uygulanmaya başlanan numara taşınabilirliği uygulamasıyla da taşınan numara sayısı Ocak 2017’de 100 milyonu geçti” bilgilerini verdi.
Ercin, “Tablet, akıllı telefonlar ve giyilebilir mobil cihazlar sayesinde akıllı bağlantıların üretilmesi devam ediyor. Akıllı binalar, akıllı şehirler gibi alanlarda da daha fazla nesne birbirine bağlı olacak” dedi ve şöyle devam etti:
“Büyük veri, doğru analiz metotları ile yorumlandığında şirketlerin stratejik kararlarını doğru bir biçimde almalarına, risklerini daha iyi yönetmelerine ve inovasyon yapmalarına imkan sağlayabiliyor. Farklı ürünler dünyasında büyük veri analiziyle müşterisine katma değerli hizmetler sunabilmelerine ve büyük verinin müşteri gözünde en önemli konularından biri olan veri güvenliğinin sağlanmasına bağlı. Omni-channel yaklaşımının benimsenmesi ve müşteriye ulaşılan kanalların sayısının artmasıyla yeni nesil müşteri deneyimi ve sadakati artırmak için büyük verinin işlenmesinde kullanılacak iş zekası çözümleri büyük önem taşıyor. Dijital dönüşüm telekom şirketlerini birer emtia üreticisi durumuna düşürmek tehlikesini içinde barındırıyor. Bu nedenle telekom şirketleri dijital dönüşümde zaman kaybetmeden altyapılarını, BT sistemlerini ve kullanıcı arayüzlerini iyileştirmeli. Entegre, gelişmiş ve tüm yönleriyle gerçek bir müşteri deneyimi için operatörlerin dijital dönüşümü hızlı bir şekilde uyarlamaları şart. Siber güvenlik ile mücadele ve veri güvenliği ihlallerinden kaynaklı gelir açığını korumak maliyet yaratıyor. Sosyal paylaşım siteleri ile lokasyon bazlı ve reklam amaçlı kullanıcı verilerini toplayan uygulamaların yaygınlaşması nedeniyle telekom operatörlerinin siber tehditler konusunda bilinçli olmaları gerek. Bu da çoklu kanallara yönelen operatörler için siber saldırılar gibi güvenlik risklerine maruz bırakarak yeni riskler oluşturuyor. Telekom şirketleri güvenli veri merkezleri kurarak veri güvenliği konusunda yatırımlar veya bilgi güvenliği konusunda uzman şirketler ile ortaklık yapıyor.”