Kadınlar, engelleri bilişimle aşacak
Türkiye Bilişim Derneği (TBD), işinden uzak kalmış kadınları yeniden ekonomiye kazandırmak için harekete geçti. “Engelleri aşıyorum, bilişimle kendi işimde evimden çalışıyorum” sloganıyla Ankara Şubesi tarafından başlatılan “Bilişimle Girişimci Kadınlar Projesi” (BGK) ile ilk etapta 500 kadına ulaşılması hedefleniyor. BGK projesi; üniversiteyi bitirmiş, çalışmayan, ev kadını veya emekli kadınlara proje çizimi, danışmanlık, eğitim, yazılım geliştirme gibi konularda bilgiye yönelik beşeri sermayelerini pazarlayabilecekleri ve evlerinden çalışabilecekleri bir ortam hazırlamayı hedefliyor. Kadınlar, www.bgk.org.tr adresinden hizmet veren proje kapsamında ihtiyaç duyacağı gerekli eğitimleri e-öğrenme sistemi üzerinden alacak, sonrasında da pazar yeri ve e-ticaret sistemleri aracılığıyla ticari girişimlerini gerçekleştirecekler.
Proje ile Türkiye genelinde internet tabanlı e-öğrenme sistemiyle 29 milyon kadının yeniden ekonomiye katkı vermesi hedefleniyor. Proje kapsamında kadınlar, internet erişiminin olduğu her noktadan e-ticaret, girişimcilik, satış ve pazarlama teknikleri, sayısal pazarlama, hukuki mevzuat, siber güvenlik, iletişim teknolojileri eğitimleri alarak sertifika sahibi olacak. TBD’nin, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği’ni işbirliği ve Ankara Kalkınma Ajansı’nın “Sosyal Sorunların Çözümünde Yenilikçi Yöntemler Mali Destek Programı” çerçevesinde desteklenmeye değer görülen Bilişimle Girişimci Kadın Projesi’ne Altındağ Belediyesi, Yenimahalle Belediyesi ile TOSYÖV de destek verecek. Projenin tanıtım toplantısına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı temsilen Kadın Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, Yönetim Kurulu Üyeleri, TBD Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Nurcan Özyazıcı Sunay, TUSİAV Kadın Platformu Başkanı Işıl Saraçoğlu, ODTÜ Enformatik Müdürü Prof. Dr. Deniz Zeyrek Bozşahin, BİLTEN Genel Müdürü Sevilay İmre, Girişimcilik ve Bilişim üzerine AB Uzmanı Shirley Martin, Atılım Üniversitesi İşletme Bölümü’nden Yrd. Doç. Neslihan Topbaş, İsrail Büyükelçiliği’nden Sefire Cheryl Na’eh, Girişimci Lütfiye Yurdum Hasgül Çağatay katıldı.
Kadınların istihdamının artması şart
Toplantıda konuşan TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, “Kadınlar, erkekle aynı şartlara sahip olursa Türkiye’nin geleceği çok daha güçlü olur. Mesleklerin cinsiyeti yoktur. 2023 hedeflerinin tutturulabilmesi için kadın istihdamının artması şart. Biz de TBD olarak neler yapabileceğimiz üzerinde çalışıyor ve çözümler arıyoruz” dedi ve şöyle devam etti:
“Kadınları iyi eğitim almış ve girişimci rolünde olan ülkeler daha hızlı gelişiyor. Ülkemizde istihdam edilen kadınların yüzde 56’sı ücretli veya yevmiyeli çalışıyor. OECD’nin raporuna göre Türkiye’deki 15-29 yaş arası kadınların yüzde 52’si ne okuyor ne de çalışıyor. TÜİK verilerine göre ise 15 yaş üstü iş gücüne dahil olmayan kadınların yüzde 58.7’si ev kadını, yüzde 11.4’ü de öğrencilerden oluşuyor. Bu alanda OECD ülkeleri içinde Türkiye birinci sırada. Dünya kadın istihdam oranı yüzde 49.1, OECD ülkeleri yüzde 62.3 iken Türkiye’de ise yüzde 29.5. Türkiye’de her 100 girişimciden yalnızca yüzde 7.5’i kadın. Kadınımızın hak ettiği yeri almasının önündeki en önemli engeli eğitimsizlik olarak görüyorum. Kadınların istihdam katılımını engelleyen ve sosyal dışlanmaya sebep olan genel eğitim ile mesleki eğitimin yetersizliği.”