Sürekli teyakkuzda olmak gerek!
Uluslararası siber güvenlik etkinliği LOCARD Global Cyber Security Summit, 11 Mayıs 2017 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) merkez binasında düzenlendi. Türkiye’de ikincisi düzenlenen etkinlikte siber güvenlik uzmanları ve hacker’lar, kamuda bu alanda çalışan yetkililer, bankalar, şirketlerin üst düzey güvenlik çalışanları ve siber güvenliğe ilgi duyanlar bir araya geldi. Olası siber saldırılara karşı elektrik, doğalgaz, iletişim ve ulaşım altyapılarının nasıl korunması gerektiği ile ilgili alınabilecek önlemler ve günümüz dünyasını bu konuda bekleyen riskler LOCARD Global Cyber Security Summit’in öne çıkan başlıkları oldu. Zirvedeki atölye çalışmalarında, yurtdışından gelen uzmanlarla olası siber güvenlik riskleri değerlendirilip masaya yatırıldı ve bu konuda raporlar hazırlandı. Etkinlikte, siber güvenlik alanında Türkiye’den ve dünyadan önemli isimler konuşmacı olarak yer aldı. İspanya merkezli siber güvenlik şirketi Enigmasec CEO’su Igor Lukic ve Enigmasec Güvenlik Mühendisi Gonzalo Garcia da etkinlikte siber tehditlerle ilgili deneyimlerini aktarıp, kritik öneme sahip bir ulaştırma sistemine saldırı demosunu izleyicilerle paylaştı. Countercraft CEO’su David Barroso, kurumların siber saldırı altındayken istihbarat önlemlerinin güçlendirilmesi ve hayata geçirilmesine dair bir konuşma yaptı.
Siber saldırılara karşı hazırlık seviyesinin artırılması ve güvenlik seviyesinin yükseltilmesi için daima teyakkuzda olunması ve önleyici tedbirlerin sürekli olarak geliştirilmesi gerektiğini belirten BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, şöyle devam etti:
“Siber alemin kendisi başlı başına bir gölgeler dünyası. Fırsatları ve girdapları, eskimesi ve yenilenmesi, korunması ve kaçınılması gerekenler var. Bize düşen, süreç içerisinde teknolojik imkan ve kabiliyetleri artırarak, siber olayları gerçekleşmeden önce tespit etmek. Hızlı müdahale ve koordinasyon ile ortaya çıkabilecek zararları en aza indirme gayreti içindeyiz. Siber güvenlik seviyemizi artırmak için; teknoloji, insan kaynağı ve doğru şekilde tanımlanmış, geliştirmeye açık “Süreçler” şeklinde üç temel bileşenin olduğuna inanıyoruz.”