UYGULAMA ALANLARI GİT GİDE BÜYÜYOR
Bilgi algıya ulaşabildiğinde, kolayca ulaştırılabildiğinde veya saklanabildiğinde işlevini görüyor ve değer buluyor. Ses ve görüntü teknolojileri ise bunu en basit ve dikkat çekici şekilde mümkün kılıyor. Bu algıya ulaşabilme çabası, uygun teknolojileri kullanma ihtiyacı oluşturuyor. Dijital dönüşüm ve hızlı ilerleyen teknoloji, ses ve görüntü teknolojilerinin yaygınca kullanılabilmesini ve herkes tarafından ulaşabilir olmasını sağladı. Artık insanlar ve kurumlar mesajlarını veya bilgilerini daha kolay yönlendirebiliyor ve yönetebiliyor. Günlük hayatımızda her gün daha fazla ses ve görüntünün bize ulaştırılması için tüm organizasyon ve kurumların ciddi bir çabası var. ATEN Türkiye Teknik Müdürü Davut Onur Dağlıoğlu, “Güvenlik, eğlence, eğitim, reklam, kurumsal gereksinimler gibi hangi ihtiyaca ve sektöre yönelik olursa olsun her alanda ciddi bir atılım var” yorumunu yapıyor ve şu örnekleri paylaşıyor:
“Bu teknolojilerle artık toplantı ve konferans salonları daha donanımlı kuruluyor. Salonların yönetimi ve toplantılar çok daha efektif, başarılı ve zamandan tasarruflu kılınıyor. Mağazalar sadece ürünlerinin ilgi çekici olmasını sağlamıyor, ayrıca müşterilerinin davranışlarıyla ilgili analizler çıkarıyorlar ve çalışanlarını uzaktan eğitiyorlar. Binalar ve şehirler daha akıllı, yönetilebilir ve güvenli kuruluyor. Askeriye ve polis daha donanımlı, savunma ve savaş taktikleri değişti, insansız araçlarla ve uzaktan yönetim ile birçok ihtiyaç gideriliyor. Günümüzün bu örnekleri saymakla bitmez. Atılım hız kazanarak ilerliyor ve teknolojilerin uygulama alanları çok rahat yaygınlaşıyor.”
Yatırımın geri dönüşü hızlı oluyor
Şu aşamada ses ve görüntü teknolojileri şirketlerde ağırlıklı olarak toplantı/eğitim salonlarında veya güvenlik amaçlı olarak kullanılıyor. İlerleyen ve gelişen teknolojiler sayesinde ses ve görüntü cihazlarının birçok farklı alanda kullanılmasının önü açılıyor ve herkes tarafından daha ulaşılabilir olmasını sağlıyor. Davut Onur Dağlıoğlu, bu gelişimi şöyle örnekliyor:
“Artık şehirler arası veya uluslararası toplantılar için bir noktadan başka bir noktaya seyahat zorunluluğu veya sahada oluşan bir sorunu çözmek için sahaya gitme zorunluluğu yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Bu sayede hem zamandan hem paradan tasarruf edilebiliyor. Müşterinin sorununu hızlı bir biçimde çözerek, müşteri memnuniyetini en üst noktalara taşımak veya sahada oluşabilecek bir hatayı en kısa sürede çözerek olası operasyonel sürekliliği devam ettirmek mümkün olabiliyor. Bu teknolojileri henüz kullanmayan şirketlerin ise tam da bu sebeplerden ötürü bu tarz teknolojilere yatırım yapmaları gerekiyor. Yapılan yatırımın hem ticari hem de verimlilik olarak geri dönüşünün kısa bir sürede olacağını öngörebiliyoruz.”
Güvenilir ve dayanıklı olmalı
Ses ve görüntü sistemlerinin seçim kriterleri başında var olan ihtiyaca önerilen çözüm geliyor. Kullanıcı, ihtiyaçlarını ve şu ana kadar yaşadığı sorunları veya gelecekte karşısına çıkacak sorunları tam anlamıyla çözen sistemlere yöneliyor. Bu tercihin yanı sıra kriterlerin başında bütçe de geliyor. “Her kullanıcı bu çözümleri oluşturan en iyi teknolojiye en uygun bütçelerle sahip olmak istiyor” beklentisini dile getiren Davut Onur Dağlıoğlu, şöyle devam ediyor:
“Kullanıcının tercihlerini oluştururken aynı zamanda kolay kullanılabilir ve güvenilir teknolojilere yatırım yapmak istiyor. İhtiyaçları karşılayan ve bütçeye uygun çözümlerin aynı zamanda her çalışan tarafından kolay kullanılabilir ve gerektiğinde uzaktan yönetilebilir olmasına önem veriyor. Ayrıca kullanıcılar satın alınan bu teknolojilerin güvenilir ve dayanıklı olmasını bekliyorlar. Yapılan yatırımın kendilerini yarı yolda bırakmaması ve kısa süreli aralıklarla yeni bir yatırıma ihtiyaç duyulmaması beklentileri karşılamaya yeterli oluyor.”
4K VE IP TABANLI ÜRÜNLER ÖNE ÇIKIYOR
“ATEN’in bu yıl içerisinde çıkarttığı veya duyurduğu ürünlere bakarak, 2017 yılı içerisindeki eğilimleri anlayabiliriz” yorumunu yapan ATEN Türkiye Teknik Müdürü Davut Onur Dağlıoğlu, şu beklentileri dile getiriyor:
“2017 yılında 4K ve IP tabanlı teknolojileri kullanan ürünlere ağırlık veriliyor. Görüntü teknolojilerinin ilerlemesi sayesinde 4K çözünürlüğü bir standart olarak karşımıza çıkmaya başladı. 4K görüntülerin yaygınlaşmasıyla birlikte, bu çözünürlüğün iletilmesi, paylaşılması veya dağıtılması konusunda piyasadan gittikçe artan bir biçimde talep geleceğini öngörebiliriz. Ses ve görüntü teknolojileri her geçen gün IP tabanlı altyapıyı daha çok kullanmaya başlıyor ve teknolojilerin bu yönde gelişeceğini düşünüyoruz. Bu sayede artık her yerde var olan IP altyapısını kullanarak daha az altyapı maliyetiyle daha uzun mesafelere ses ve görüntü sinyallerini iletmek mümkün olabiliyor. Aynı gelişmeden ötürü ses ve görüntü teknolojilerinin profesyonel ve ticari taraftan tüketici tarafına doğru yayılacağını düşünüyoruz. Kullanımı her geçen gün artan mobil cihazlar sayesinde ses ve görüntü teknolojileri her tüketicinin bir şekilde evine veya arabasına girecektir.”