Zenginleştirilmiş içerik ihracat fırsatı da sunuyor
Eğitimde dijital reform kapsamında tahtalar akıllandı, öğrenciler akıllı tabletleri derslerinde kullanmaya başladı. Akıllı tahtalar ve tabletler için içerik geliştiren Fernus Z-Kitap (zenginleştirilmiş kitap) ise bu sistemle Türkiye’yi eğitim ihraç eder bir ülke konumuna taşımayı hedefliyor. Fernus Bilişim Teknolojileri Genel Müdürü Sıtkı Can Şahin, 8 yıldır sürekli geliştirilen ve 6 yıldır kullanımda olan Fernus Z-Kitap yapısının, bugün özel okullarda eğitmenlik görevi üstlenen öğretmenlerin yüzde 70’ine ulaştığı bilgisini verdi.
Zenginleştirilmiş kitaplar; Milli Eğitim Bakanlığı onayıyla basılmış kitapların, akıllı tahtalarda, bilgisayarlarda, mobil cihazlarda ve tabletlerde kullanılmasını sağlayan ve bu ortamlar için üretilmiş, içinde video, ses, eğitici oyun, animasyon ve uygulamalar barındırabilen yazılımlar. Z-Kitap kavramına ‘Z’ harfini veren ‘zenginleştirilmiş’ kelimesi; kitaptaki ses, video, animasyon, konu anlatımları, interaktif uygulamaları simgeliyor. Bugün Fernus Z-Kitap ile Sınav Yayınları, Kültür Yayıncılık, Okyanus Yayıncılık, ODTÜ Yayıncılık, Fen Bilimleri, Esen Yayınları, Bilfen Yayıncılık gibi Türkiye’nin en önemli ders kaynak yayıncılarının aralarında bulunduğu 100’e yakın yayıncı ile çalışılıyor ve MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) ülkelerine, bu teknolojiyi ihraç etmek hedefleniyor.
Kitapların dijital hali Fernus Z-Kitap’ın tüm öğretmenlerin kolayca kullanabileceği bir yapıda tasarlandığını vurgulayan Sıtkı Can Şahin, öğrenciler ve öğretmenlerin Fernus Z-Kitap sayesinde istedikleri her yerde ve her an, Android ve iOS işletim sistemli tablet ve akıllı telefonlar üzerinden, ders içeriklerine ulaşabildiklerini belirtti. Şahin, şu bilgileri paylaştı:
“Fernus Z-Kitap ile sayfalar arasında hızlı geçiş yapmak, istenilen alanları büyütüp küçültmek, kitap üzerinde çizim ve işaretleme çalışmaları yapmak mümkün. Kitabın herhangi bir yerine içeriği zenginleştirmek amacıyla, ilgili konuya ve soruya uygun ses, video, animasyon ve etkileşimli uygulama eklenebiliyor. Öğretmenler test sorularını akıllı tahtaya yansıtarak çözebiliyor, öğrenciler de tabletleri üzerinden, akıllı tahtaya bağlanabiliyorlar. Öğretmenler istedikleri an öğrenci tabletlerinin ekranını kilitleyebiliyor ve akıllı tahtadaki görüntüyü, öğrenci tabletine yansıtabiliyorlar. Böylece öğrenci, akıllı tahtadaki dersi takip ederken, ilgi alanı dağılmıyor.”