E-ticarette bekleme ve bekletme şansı yok!
Türkiye’de e-ticaret sektörünün 30 milyar TL’lik hacmi aştığına değinen Radore Veri Merkezi Genel Müdürü Sadi Abalı, “Yüzde 20’lerin üzerinde büyüme kaydetse de e-ticaret sektöründe gidilecek çok alan olduğunu düşünüyoruz. Ülkemizde hızla yaygınlaşan geniş bant kullanımının yanı sıra mobil cihazlar ve verinin daha iyi kullanılmasıyla birlikte kısa sürede e-ticaret hacminin iki katına ulaşabileceğini biliyoruz. Bunu yapabilmenin yolu ise veriyi iyi yönetmekten ve modern altyapılar kullanmaktan geçiyor” yorumunu yaptı. Radore Veri Merkezi Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kubilay Akyol ise şu bilgileri paylaştı:
“Yapılan ölçümlere göre; bir e-ticaret sitesinde yalnızca bir saniyelik gecikme, satın alma oranını yüzde 7, sayfa gösterimini ise yüzde 11 etkiliyor. Bu da günde 50 bin TL gelir elde eden bir e-ticaret sitesi için bir saniye ile yılda 1 milyon TL demek. Bu kadar büyük bir yükü e-ticaret sitelerinin karşılamaları beklenemez.”
Dünya çapında verinin hızla arttığına dikkat çeken Radore Veri Merkezi Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kubilay Akyol da “Yalnızca Radore’de barındırılan e-ticaret siteleri için gigabitlerce veri geçişi yaşanıyor. Modern veri merkezlerinin kullanımının önemi, verinin yoğun kullanıldığı e-ticaret gibi sektörlerde ortaya çıkıyor” dedi. Akyol, bir e-ticaret sitesinin yüklenme hızının doğrudan gelire etkisini şu şekilde yorumladı: “Yapılan ölçümlere göre; bir e-ticaret sitesinde yalnızca bir saniyelik bir gecikme, satın alma oranını yüzde 7, sayfa gösterimini de yüzde 11 etkiliyor. Bu da günde 50 bin TL gelir elde eden bir e-ticaret sitesi için, sadece bir saniye yılda 1 milyon lira anlamına geliyor. Bu kadar büyük bir yükü e-ticaret sitelerinin karşılamaları beklenemez. Dünya çapında örneklere bakıldığında rakamlar çok daha fazla artabiliyor. Örneğin Amazon, 2012 yılında bir saniyelik gecikmenin kendisi için 1,6 milyar dolarlık bir zarara işaret ettiğini açıklamıştı.”
Radore, veri merkezi tercihini doğru yapan e-ticaret oyuncularının kazanımlarını şu şekilde sıralıyor:
Gelir kaybı yaşamamak.
Arama motorlarında öne çıkmak.
Site yüklenme hızının yüksekliği.
Güvenlik.
Site yedeklerinin alınması ve eşzamanlı çalışma.