Yapay değil, aptal zeka?
İnternetin “babası” Vint Cerf’e göre yapay zeka (AI), aslında aptal zeka (artificial idiot) imiş. Neden? Çünkü yapay zekayı, yazılımı yazan ve ortaya çıkan yapay zekayı kullananlar insanlar “kadar” zeki görüyormuş. Şimdiye kadar yere göğe konulamayan yapay zeka konusunda her halde bu kadar aykırı, bu kadar uç sözleri ancak Vint Cerf söyleyebilirdi.
Vint, Amerikan Silahlı Kuvvetleri İletişim ve Elektronik Birliği (AFCEA) Washington DC Zirvesi’ndeki konuşmasında yapay zekaya dair bu olumsuz değerlendirmeyi yaptı.
Diyor ki: “Yapay zeka, onunla iş yapacak kişiler kadar zeki olabilir, daha fazla değil. Twitter trolleri örneğin, yapay zeka ile anlaşamaz. Bu ancak, yapay zekanın bir şeyleri yanlış öğrenmesiyle sonuçlanır. Şimdiki haliyle şeylerin interneti topluma ve daha da önemlisi silahlı kuvvetlere tehlike arzediyor. Çünkü burada kritik şey, yazılımdır. IoT konusunda bunca kaygılanıyoruz, çünkü yazılımlarda boşluklar var, hatalar var. Gerçek soru şu olmalı: Bu eksikleri kim giderecek? Ve bu kişiler, bu eksikleri ne kadar süreyle gidermeyi yüklenecek?”
Vint’e göre, 2020’ye kadar eğer 20 milyar cihaz birbirine bağlanacaksa, bunların çok büyük bir kısmı askeri amaçlı kullanılacaktır. Güvenlik zaten büyük bir sorun. Daha çok cihazlı bir ortamdaki sorunları kim çözecek? Hele savaş ortamlarında bu sorunlar otomatik olarak kendiliğinden mi çözülecek?
Diyor ki: “Sürekli ve kesintisiz güvenlik olmadan, hakerler ve kötü niyetliler, bütün sensörlerden gelecek verileri çekip alabilir. Örneğin, evinizin sıcaklığıyla ilgili bir veri büyük bir dert olmayabilir, ama bu verinin orduda nasıl ve nerede kullanıldığını düşündüğünüzde bir dert olacaktır. Telefonlar zaten başlı başına bir sorunken, uyduları düşünün, uçakları, gemileri. Her birinde yüzbinlerce sensör olacak. Bazıları on yıllarca kullanılabilir belki ama bunların bakımını 30-40 yıl sonra kim yapacak? Eğer o yazılımı yazan şirket ortadan kalktıysa, kaynak kodlara nasıl erişeceğiz?”
Vint Cerf, her zaman, tartışma yaratmaktan çekinmeyen bir “evangelist” gerçekten. Yıllar önce de “İnternet, insan hakkı değildir” demişti. Bütün BM, AB ve başka kurumların aksine:
“İnternete erişim ancak bir medeni hak (civil right) olabilir. Medeni haklar yasa ile sağlanır ve insanlık için doğal hak değildir. Teknoloji yaratanlar insan haklarını ve medeni hakları desteklemek zorundadır. İnternet; yaratıcılık, paylaşma ve küresel boyutta bilgi edinmede çok kolay erişilen eşitlikçi bir platform sağladı. Bunun sonucunda elimizde, insan hakları ve medeni haklardan yararlanma yönünde yeni yöntemlerimiz var.” (New York Times’a yazdığı makale,05.01.2012)