Türkiye çok iyi bir iş çıkartıyor
Fintech girişimciliği alanındaki hızlı büyüme ve Fintech girişimlerinin “nakitsiz toplum” hedefine giden yoldaki rolü, “FinTech Istanbul” buluşmasında ele alındı. Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) desteğiyle düzenlenen etkinlikte BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkan Yardımcısı Muhammet Cerit ve Fintech alanında dünyanın önde gelen stratejistlerinden ve Fintech araştırma şirketi Burnmark’ın CEO’su Devie Mohan, yaptıkları konuşmalarla Fintech girişimlerine önemli mesajlar verdiler. Etkinlikte BKM ile Burnmark işbirliğinde hazırlanan “Nakitsiz Türkiye 2023” raporuna dair bilgiler paylaşıldı ve Türkiye’nin nakitsiz toplum hedefine odaklanan ülkeler arasında en iyi performansı gösterdiği görüldü.
Kamu, gerekli adımları atmaya hazır
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, “Fintech konusunu çok önemsiyoruz. Bir yandan BKM Express ve ‘Türkiye’nin Ödeme Yöntemi TROY’ ile işin girişimcilik tarafını icra ederken, Fintech projelerine desteğimizi de sürdürüyoruz. Fintech alanında yeni girişimler için büyük bir potansiyel ve destek var. Bu alanda yenilikçi fikirler ve girişimler, Türkiye’ye yabancı yatırım çekecek” yorumunu yaptı.
BDDK Başkan Yardımcısı Muhammet Cerit, “Düzenleyici Gözüyle Fintech Ekosistemi” başlıklı konuşmasını yaptı. Türk bankalarının teknolojiyi çok iyi kullanan kurumlar olmalarıyla diğer ülkelerde örnek gösterildiğinin altını çizen Cerit, “Türkiye’de Fintech ekosistemi güçleniyor, fakat önümüzde gidecek daha uzun bir yolumuz var. Mevzuat tarafında, Fintech sektörünü ve Türkiye’yi bir adım öteye taşıyacak öneriler geldiği takdirde, biz bu önerilerin tamamını değerlendirip Türkiye ve sektör menfaatine olacak adımları atmak için hevesliyiz” bilgisini verdi.
Burnmark CEO’su Devie Mohan ise “Fintech Stratejisti Gözüyle Türkiye Pazarının Değerlendirilmesi” başlıklı konuşmasında Türkiye’nin dünyada dijital bankacılığın başkenti olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Türkiye, kart sayısı açısından Avrupa’da birinci, dünyada ise sekizinci sırada. Türkiye ayrıca kredi kartı ve banka kartıyla online ödemeler alanında da çok önemli bir sıçrama yaptı. Türkiye’de nüfusun yüzde 56’sı mobil ödeme uygulamalarını kullanıyor ve bu oran, Türkiye’nin mobil ödemelerde dünyada önde gelen ülkelerden biri olduğunu gösteriyor. Nakitsiz topluma giden yolda Türkiye çok iyi bir iş çıkardı ve çıkarmaya da devam ediyor.”