Herşey dijitalde, öyle mi?
“Herşey dijitalde” denildiğinde, konu da pazarlama olunca bir durmak lazım.
Müşteri görüşmelerinde klasik bir cevap ile karşılaşmayınca sevinir oldum. Herkes bir şekilde öğrenmiş, ağızlarda pelesenk olmaya yüz tutmuş bir ifade: “Herşey dijitalde.”
Gerçekten öyle mi?
Bakıldığı zaman internetin yaygın kullanımı, mobil uygulamalar, mobil ödeme sistemleri ve benzeri her bilgi bize eskiden kağıt üzerinde yapılan pek çok işin artık sanal ortamda yapıldığını gösteriyor. Şubelerini azaltan bankalar, satışlarını online sitelere kaydıran zincir mağazalar, navigasyon sistemleri, e-devlet…
Reklam konusunda dijital ortamlara gelen ziyaretçi sayıları konunun bir başka boyutu. Telafuz edilen onbinler reklam verenler için çok cazip gözüküyor. Öyle ya reklamınızı onbinler görecek.
Buraya kadar hiçbir itiraz yok, olamaz da. Sadece konuyu başka bakış açısıyla değerlendirmeye çalışacağım.
- Online sitelere gelen kişilerin niteliği yani sizin vereceğiniz reklam veya içerikle ne kadar ilintisi var? Örneğin geneli 18 ve alt yaş grubunun ziyaret ettiği bir sitede Bulut Mimari içeriği ne kadar anlamlı?
- Diyelim ki sizin konunuza uygun sitede çalışma yapacaksınız. Bu ziyaretçi sayısı ne kadar gerçek? Trafik satın almayla kazanılmış sanal kişiler olabilir mi? Öyle ya, 20 TL verince kendinize 1000 twitter takipçisi alabiliyorsunuz
- Hepsinin doğru ve sizin istediğiniz özellikte olduğunu var sayalım. Hedef kişilerin yani BT satın alma kararı verecek kişilerin o sitede olduğundan emin misiniz? Ben birçok CIO’ya bu soruyu ilettiğimde aldığım cevap: “O kadar çok dijital bilgi akışı var ki, hiçbirini okumaya vaktimiz yok, bakamıyoruz”
Bir bakıyorsunuz sitenin aylık görüntülenme sayısı 200.000, hiçbir içerikte yorum yok, twitter hesabında takipçi sayısı 1 milyon, ne ReTweet var, ne beğenen.
Siz onbinlerce hatta yüzbinlerce takipçisi olan siteye yatırım yaptınız, reklam verdiniz, içerik verdiniz ama hedef kişi o siteye bakmıyor, bakamıyor. Bir anda “Biz pazarlama çalışmalarını dijitale kaydırdık” cümlesi anlamsızlaşıyor, paralar boşa gidiyor.
Ben bunu yeni nesil pazarlama ve kurumsal iletişim ilgililerine anlatmakta zorlanıyorum, beceremiyorum. Fakat burada altına imza atacağım bir öngörüm var. Web sitesinin ziyaretçi sayısı 250.000 olsun, aynı anda hem o sitede hem BThaber’de bir içerik çıkalım, içerikte “Bunu okuyan ve iş yerlerinde karar alma yetkisi olanlar bize eposta atsın” diyelim, bakalım hangimiz daha çok mesaj alacak? BThaber uzak ara fazla mesaj alır.
Güvenli mutlu günler dilerim