Kararlılık ve planlama yetkinliği tercih sebebi oldu
Girişimcilik potansiyelini doğru biçimde değerlendirme ve destekleme hedefiyle önemli bir yeniliğe imza atan BTHABER Şirketler Grubu, bünyesindeki BThaber Gazetesi, Bilişim Zirvesi Etkinlik Şirketi ve M2S Araştırma Pazarlama Şirketi, seçilen 3 yaşından küçük 3 BT şirketine 33 hafta ücretsiz pazarlama desteği sunacak. Böylece girişimler ihtiyaç duydukları destekle buluşurken, Türkiye’de bilişim sektörünün gelişmesi adına önemli bir ‘ilk’ de hayata geçirilecek.
Titiz bir analizin sonucunda seçilen üç girişim Maxwell Innovations Havacılık Ar-Ge Mühendislik, Metrobi Ulaşım Teknolojileri ve Sistematik OTVT, faaliyet alanları ve girişim odakları farklı olsa da ortak bir hedefe sahip: Küresel pazarlara bilinçli ve programlı biçimde açılmak. Söz konusu üç girişim, BTHABER Şirketler Grubu şirketlerinden farklı başlıklarda desteklere ulaşmaya, rehberlik ve danışmanlık hizmeti almaya Haziran ayı itibariyle başladı bile.
Sürdürülebilirliğe inanmalılar
www.bthabersirketleri.com/PazarlamaDestek adresinden 31 Mart’a kadar alınan yüzlerce başvuru arasından seçimi, bilişim ve girişimcilik dünyasının üç önemli ismi yaptı: Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) bir önceki Genel Sekreteri Behçet Envarlı, Acmena kurucu ortağı ve CEO'su, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Yönetim Kurulu Üyesi Suat Baysan ve Etohum'un kurucusu ve yöneticisi Burak Büyükdemir.
Söz konusu girişimler arasında seçim kriterlerinin ne olduğunu sorduğumuzda, jüri üyelerinin ortak noktası, girişimcilerin kararlılığı ve sürdürülebilirliğe inancı olarak ortaya çıkıyor. Girişimleri değerlendirme kriterini sorduğumuzda, Burak Büyükdemir’in yanıtı net: “Girişimlerin başvurdukları projeleri yapıp yapamayacaklarına ve sürdürülebilir bir iş haline getirip getirmeyeceklerine baktım.”
IoT, eğitim ve küresel pazarlar önemli
Behçet Envarlı’ya aynı soruyu yönelttiğimizde, kriterlerde ilk sırada ‘uygulamaların IoT bazlı olması’ geliyor. “Paket” program yerine, firmalara kendi ihtiyaçlarını karşılayacak yazılımı geliştirmede “danışmanlık” hizmeti veren girişimlerin de tercihlerin de belirleyici olduğunu vurgulayan Behçet Envarlı, girişimlerde “eğitim” ağırlıklı yaklaşımı da tercih kriterlerinde ön sırada tuttu. Ürün geliştirirken “ihracat” hedefinin de gözetilmesi ve vatandaşa hizmet odaklı uygulamaların varlığı da Behçet Envarlı için girişimler arasında seçim adına önemli bir yol haritası sundu.
Bu sorulara yanıt verebilenler bir adım öne çıktı
Suat Baysan ise söz konusu girişimleri değerlendirme sürecinde üç temel başlıkta sorulara yanıt bulmaya öncelik verdiğine işaret etti ve şu sıralamayı yaptı:
1-Projenin uluslararası pazarda başarı sağlaması için yeterli çalışma yapılmış mı? Ayrıca pazar ve ürün stratejileri tanımlı olarak belirlenmiş ve uygulama süreci başlatılmış mı? Özetle pazar yaklaşım modeli tamamlanmış mı?
2-Projeyi gerçekleştirecek iç süreçlerde ne kadar ayrıntıya girilmiş, özellikle İK ve IT altyapıları yeterlilik sağlıyor mu?
3-Proje için yönetim ve liderlik kadroları başarı için en önemli unsuru oluşturuyor mu ve deneyim, sürekli öğrenme gibi konularda etkin rol üstleniyorlar mı? Pazarda başarılı olabilecek açılımları doğru tespit edip hedefe odaklı çalışma ortamını ve iklimini sağlıyorlar mı? Liderler teknoloji ve ticari alanda küresel pazarı yakından takip edip projeyi şekillendirebiliyorlar mı?