Lojistik sektörü Endüstri 4.0’a hazırlanıyor
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Nisan ayında lojistik sektörünün değerlendirmesine sunulan yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği; karayolu taşımacılığında dijital dönüşümü zorunlu kılacak yeni hükümler içeriyor. Buna göre, karayolundan taşınacak olan yüklerin, tüm evraklarının en geç 6 saat içinde dijital olarak kayıt altına alınması zorunlu olacak. Yönetmelikteki bir yenilik de taşımayla ilgili sorumluluğun, sadece yükü taşıyan firmayı değil, aynı derecede “yük vereni” de kapsaması. Yük verenler, taşıma operasyonlarını dijital altyapıyla takip edecek lojistik firmaları ile çalışacak.
TIRPORT Pazarlama Direktörü Burcu Kale, lojistik sektöründe başlayacak olan online izleme dönemiyle, sektörde kayıtdışı yaklaşık 150 milyar TL’nin kayıtlı ekonomiye kazandırılabileceği bilgisini verdi ve şöyle devam etti:
“Ücretsiz TIRPORT üyeliği ile kendilerine özel dijital yönetim paneline kavuşan firmalar, operasyondaki tüm yüklerini konum tabanlı ve gerçek zamanlı olarak takip ederken, taşımaları ile ilgili tüm evraklarını yeni yönetmeliğin gereğinde olduğu gibi anında dijital olarak arşivlemekte. Yük veren firmalarının, anlaşmalı kamyoncuları ile taşımasını gerçekleştirdikleri yüklerin; irsaliye, fatura, teslim irsaliyesi gibi tüm evraklarının TIRPORT Mobil Uygulaması sayesinde anında sisteme yüklenmesi gerçekleşmekte. Böylece, hem lojistik firmaları hem yük verenler, kanuni zorunlulukları yerine getirebilecekleri gibi, aynı zamanda yüklerinin takibini de yüksek bir verimlilik ile sağlamakta. Lojistik sektörünün dijital dönüşüm ihtiyaçlarına uygun olarak hayata geçirdiğimiz TIRPORT ERP ve mobil uygulamamız, sektöre hizmet vermeyi sürdürüyor.”