BT dünyasında değişim rüzgarları
Küresel şirketler arasındaki rekabet değişimi de beraberinde getirdi.
Bugün dünyada kullanılan PC’lerin yüzde 80’den fazlası Microsoft’un işletim sistemi Windows ve Intel’in yongası ile Wintel olarak adlandıran bilgiişlem dünyasının en önemli standartlarına dayalı çalışıyor. Bu iki dev şirket son ekonomik krizin olumsuz etkilerinden hızla sıyrılmayı başarmış bulunuyorlar. Microsoft’un son üç aylık kârı 4,5 milyar doları geçerken aynı dönem içinde Intel’in karı da 2,9 milyara ulaştı.
Microsoft ve Intel’in yıllardır devam eden işbirliğinde bir süredir BT dünyasında iz bırakması beklenen bazı gelişmeler olduğu görülüyor. Microsoft’un kurucusu Bill Gates ile Intel’in başkanı Andy Grove arasında kurulan ve 1990’lı yıllardan beri PC pazarının en etkili gücü olan Wintel beraberliği şimdi teknolojinin gelişmesi ile yeni döneme girmiş bulunuyor.
Microsoft’un Intel’in rakibi İngiliz şirketi ARM ile ilişkilerini güçlendirmesi, bilgiişlemin veri merkezlerine yönelmesi ve mobil teknolojisinin öngörülen boyutların çok daha ötesinde gelişmesi, yonga endüstrisinde geliştirdikleri teknolojiler ile Intel’e rakip üretim yapan şirketlerin çoğalması Wintel hegomanyasının yakın bir gelecekte sona ereceği izlenimi veriyor. Çok yüksek kapasiteli sunuculardan oluşan veri merkezlerinin yaygınlaşması, mobil iletişimin sürekli ivme kazanması karşısında bu alanlarda Wintel’in bilgiişlem alanındaki gibi egemen bir konumda olmadığı görülüyor.
iPod, iPhone ve iPad gibi ürünler çıkararak piyasa değeri Microsoft’u geçen Apple ve kurduğu küresel veri merkezleri ile ücretsiz olarak Microsoft’un programları ile rekabet eden Google şimdi BT dünyasının en etkin kuruluşları konumuna gelmiş bulunuyorlar. Ürünleri çok daha bütünleşik olan Apple Kuzey Carolina eyaletinde dev bir veri merkezi kuruyor ve web tabanlı hizmetleri veriyor. Akıllı telefonların büyük bir bölümü ise Google’ın geliştirdiği Android işletim sistemi ile çalışıyor.
Kurumsal BT dünyasında artık büyük şirketler birbirlerinin faaliyet alanlarına girerek rekabete yeni boyutlar kazandırıyorlar. Dünyanın en büyük veri ağları ekipmanı satan Cisco sunucu satmaya başlarken, bu ürünü üreten HP ağ ekipman işine ve iş yazılımı satan Oracle da geçen yıl Sun Microsystems’ı satın alarak bilgisayar donanım işine girmiş bulunuyor. 42 yıllık tarihinde başlıca rakibi Advanced Micro Devices (AMD) olan Intel şimdi yonga işine girmiş olan, daha az enerji tüketen ve daha ucuz ürünü olan ARM’nin sıkı rekabeti karşısında kalmış durumda.
Mobil işinde geç kalmış olan Microsoft bu alanda yaz aylarının başında ABD’de attığı ilk adımda hayal kırıklığına uğradı. Kin adlı akıllı telefonun satışları beklenen düzeye ulaşmadığı gerekçesi ile piyasaya sunulduktan 48 gün sonra durduruldu. Ancak 11 Ekim tarihinde düzenlenen basın toplantısında CEO Steve Ballmer tarafından tanıtılan Windows Phone 7 ile dünyanın bu en büyük yazılım şirketi şimdi Nokia, Apple, Samsung, LG ve BlackBerry üreticisi RIM gibi akıllı telefon üreten şirketlerin karşısına çıktı. İngiltere’de 21 Ekim’de satışa çıkan Windows Phone 7’nin ABD’de satışları 8 Kasım’da başlayacak. Şimdi Microsoft’un Windows Phone 7’den sonra tablet alanına ne zaman adım atacağı merakla bekleniyor.
Intel ise akıllı telefonlarda Windows Phone 7’yi çıkaran Microsoft’un rakibi olan Nokia ile işbirliği içinde olup bu şirketle beraber Meego adlı mobil telefonlar için açık kaynak işletim sistemlerini geliştiriyor. Microsoft’un da buna karşılık mobil telefon yongaları alanında Intel’in rakibi ARM ile işbirliğine gidiyor. Böylece BT dünyasındaki sürekli gelişmeler sonucu Wintel beraberliğinin sona ermesi hiç de beklenmedik bir olay olmayacak.