Krizle birlikte iş zekâsına yönelim oldu
HP İş Zekâsı Çözümleri Proje Yöneticisi Murat Özgül, “Özellikle müşteri kârlılığının takibi, dashboard raporlamaları gibi çözümler ya da kurumların iş zekâsı sistemlerine ilişkin kaynakların verimli kullanılmasını sağlayacak yol haritalarının çıkarılması gibi hizmetler ön plana çıkıyor. Ülkemizde bankacılık ve pazarlama faaliyetleri geliştikçe ve perakende zincirinin önemi arttıkça, iş zekâsı da veri merkezlerinin sayısının artması ve modernizasyona bağlı olarak yaygınlaşıyor. Çünkü gerçek rekabetin yolu iş zekâsından, yani bir şirketin yaptığı işi, idari sistemini ve müşteri ilişkilerini analiz ederek raporlamasından geçiyor. İster yatırım yapmak, ister BT sistemini yenilemek, ister iş süreçlerini yeniden belirlemek ister müşteri tercihlerini tespit etmek olsun akılcı iş kararları ancak somut verilerle alınabiliyor” şeklinde konuştu. Elsys Genel Müdürü Savaş Komban, son teknoloji ile geliştirilen ekranlarda yer alan performans ölçerler ile üretim, satış gibi farklı süreçlerdeki performansı çok sayıda parametreyi anlık olarak izlemenin mümkün olduğunu anlattı. “İş zekâsı, Türkiye’de de özellikle son beş yılda önemli farkındalık seviyesine erişti ve talep artışı yaşandı. Tabii bu gelişmede yaşadığımız ekonomik krizin de önemli etkisi oldu. Çünkü kriz döneminde şirketler daha fazla tasarrufa ve daha agresif satış stratejilerine yöneldiler” diyen Netle Yazılım Genel Müdürü Benal Altınok, ihtiyaçlara yanıt verecek iş zekası uygulamalarına pazarda talebin arttığını söyledi.
İş zekâsı 2008’de dünya pazarında en üst sıralardayken, bu sene 2010 ilk çeyreğinde bu ilgi azaldı. Gartner’in yayınladığı 2010 ilk çeyrek BI raporunda ilgi alanı olarak, dünya uygulama pazarında, 5. sıraya gerilemiş durumda. KoçSistem İş Çözümleri Uygulama ve Entegrasyon Grubu Yöneticisi Müjde Işım, Türkiye’de ise iş zekâsı uygulamalarına ilginin 2010’da da artarak devam ettiği görüşünde. Işım’a göre bunun temel sebebi, operasyonel sistemler ve onu destekleyici uygulamalarla altyapı yatırımlarının Türkiye pazarında henüz doygunluğa ulaşmaması. 2010 ve 2011 yılları iş zekâsı anlamında yükselen değer olarak devam edecek. Türkiye iş zekâsı pazarının hacmi ve yapılabilecekler oldukça yüksek iş fırsatlarını taşımakta. Bunun sebebi, peşpeşe gelen küresel krizler ve rekabetin yükselmesi ve yöneticilerin raporlama araçlarına ihtiyaç duyması.
IBM Yazılım Satış Müdürü Arzu Gelgeç, IBM’in “IBM: Break Away with Business Analytics and Optimization Study” başlıklı araştırmasından bahsetti. Araştırmaya göre bugün yöneticilerin üçte biri güvenmedikleri ya da sahip olmadıkları bilgilere dayanarak karar veriyor, yarısı ise işlerini yapmak için ihtiyaç duydukları bilgiye erişimleri olmadığını belirtiyor. Her 5 yöneticiden 4’ü ise bilginin rekabete dayalı avantaj sağlamada önemli bir kaynak olduğunu düşünüyor. Şirketler de başarılarını artırmak üzere iş zekâsı ve performans yönetimi çözümlerine ihtiyaç duyuyorlar. Bu açıdan Gartner tarafından 2010 yılı başında yayınlanan Magic Quadrant for Business Intelligence Platforms araştırmasına göre de iş zekâsı platformları pazarı ekonomik durgunluğa rağmen en hızlı büyüyen pazarlardan biri olmaya devam edecek.