Popa hız dopingi
Lady Gaga videoları geçen hafta, YouTube’da bir milyarıncı kez tıklandı. Bu bir rekor. Ama, pop müzikte başarıda başka göstergeler de var: iTunes ve Amazon’dan müzik indirmek. Facebook’taki müzik meraklıları. Twitter’da niteliksiz, ama “haber” veren cümlecikler. Müziği internet radyosu Pandora ve MySpace’de izleyenler. Vevo video sitesi. YouTube ve MTV de önemli. FM radyoyu küçümsemeyelim. Konser reytingi için de internetten bilet satışlarına bakıyorlar.
Sanatçıların durumunu hem CD hem internetteki bütün sitelerden izleyen Nihai Liste (Ultimate Chart) adlı yenilikçi bir site açıldı.
Geleneksel ve sayısal medya satışları, çevrimiçi veya videodan yayın, abonelik, istediğin zaman istediğini izle (VOD) ve diğer bütün dağıtım biçimleri şimdiye kadar tek bir çatı altında toplanmamıştı.
Bunun, sanatçı açısından olumsuz yanı var: Geleneksel reytingler yavaş oluşurdu. Oysa internette her şey anlık. Bir Twitter rüzgarı eser, bir parçayı göklere çıkartır. Bir başkası eser, yerlere savurur. Lady Gaga bile bu “anlık” savrulmadan kurtulamaz. Nitekim, hanımın YouTube’da bir milyarıncı tıklanması ardından Ultimate Chart’taki yeri (1 Kasım Pazartesi sabahı) 40. sıradaydı!
Bunun anlamı açık: Ekonomisi reytinge bağlı sanatçılar daha hızlı ve yenilikçi olmak zorunda kalacak. Eh, pop müzik zaten alınıp satılan bir mal olarak görülür. Bugün var, yarın yok. Bilgi toplumlarında Darwin kuralları geçerli pop müzik dünyasında.
Nihai listeyi hazırlayanların metodolojisine bakarsak, yine de “eski” düzenin izlerini görüyoruz onca yenilik arasında: Sanatçının o satışla sağladığı kazanç ve geleceğe yönelik kazanç güvenirliği (Lady Gaga, bundan sonra da ne yapsa kazanacak algısı) o sanatçının, listedeki iniş-çıkış trafiğinde matematik ağırlık kazanıyor.