Krizi fırsata çevirme kabiliyetleri sınandı
OT/VT, POS ve RFID konularındaki çalışmalarına işaret eden Sedna Satış ve Pazarlama Direktörü Daron Ermen, çok sayıda yeni ürün ve teknolojinin pazara sunulduğu OT/VT sektörünün kriz sonrası hızlı ilerlediğini vurguladı. Ermen’e göre şirketler teknolojik altyapılarını güçlendirmenin önemini göz önünde bulundurarak özellikle ileri teknoloji çözümlerine büyük önem veriyorlar.
Tematik Genel Müdürü A. Mutluhan Timurçin, özellikle üretim sektöründeki şirketlerin ihracata ağırlık veren çalışmalarının, mallarını yurtdışında kabul görecek temsil kabiliyetinde olmasını gerektirdiğini vurguladı ve ekledi:
“Bunun gereği olarak da mal ve ambalaj etiketlemeleri için ekipman ve sarf malzemesi istekleri oldu. Bunun yanı sıra krizle başa çıkma yollarında verimliliği artırmak isteyenler üretim alanlarında iş gücü takibine yönelik uygulamalar istemeye başladılar.”
Vektör Barkod ve Bilgi Teknolojileri Satış Müdürü Serdar İçağasıoğlu’na göre 2009 yılında ortaya çıkan küresel kriz, her ne kadar yatırımların azalmasına neden olsa da şirketlerin krizi fırsata çevirme konusundaki kabiliyetlerin de sınandığı bir dönem oldu. OT/VT ürünleri ile daha az iş gücü ile bilgiyi doğru olarak toplayarak hataları engelleyen şirketler müşteri memnuniyetini en üst seviyeye çıkararak satışlarının düşmesini engelledi. OT/VT teknolojileriyle işlemler doğru ve eksiksiz olarak yapıldığı için iş süreçlerindeki adımlar kısalarak kâr marjlarının çok düşük olduğu kriz ortamında şirketlerin maliyetlerinin düşmesini sağladı. Krizin etkilerinin azalması ile birlikte OT/VT pazarında yatırımlar artarken ürünlerin satışında katma değer sunan şirketler de daha ön plana çıkmaya başladı.
Zebra Technologies Europe Türkiye Ülke Müdürü Can Tolu ise şunları aktardı: “Yeni gelişmelerle OT/VT pazarının ilerlemeye devam ettiğini düşünüyoruz. Krizin etkilerinin 2010 yılının başından itibaren iyice silinmesiyle kullanıcılardan gelen talepler arttı. Bu gelişme; OT/VT pazarının yaralarını sarmasını sağlamış hatta pazarın büyümesine neden olmuştur.”
2011’in başında artış olacak
Trinoks Yazılım Ptoje Satış Uzmanı Gökay Çiçek, projelerin maliyet kısmına dikkat çekerek şunları aktardı:
“OT/VT projelerinin şirketler tarafından el yakan projeler olarak görülmesinin başlıca nedenlerinden bir tanesi proje kapsamında kullanılacak olan endüstriyel donanımların ve altyapı hazırlıklarının en önemli maliyeti oluşturmasıdır. Halihazırda var olan bu yaklaşım yaşanan ekonomik kriz ile birlikte kendini daha da hissettirmiş ve OT/VT projelerinin bir süre rafa kaldırılmasına neden olmuştur. Kriz içerisinde şirketlerin kendi yaşam savaşlarını verdiklerini düşünürsek OT/VT projelerine ayrılan bütçelerin tamamen durdurulduğunu da söylememiz mümkün olur. Bu durum krizin ardından piyasalarda sağlanan güven sayesinde ortadan kalkmış hatta birçok şirket kriz nedeniyle gerçekleştirme gayretinde bulunamadığı çok sayıda OT/VT projesini bir an önce hayata geçirebilmek için bu konudaki çalışmalarına öncelik vermiştir. Gerçekleştirmiş olduğumuz çok sayıda müşteri ziyareti ve hayata geçirdiğimiz projelerimizden yola çıkarak söyleyebiliriz ki krizden önceki dönemde şirketlerin OT/VT projelerine yönelik ilgi ve bu projeleri hayata geçirme isteği, bu yılın son aylarında ve 2011’in başlarında artışa geçecektir.”