RFID alternatif değil tamamlayıcı
Veri toplamada barkod teknolojisinin yerini yakında RFID teknolojisinin alacağı ve saniyeler içinde tüm ürünlerin sayılabileceği gibi yanlış beklentilerin söz konusu olduğuna dikkat çeken Intermec Technologies Kanal İş Yöneticisi Hakan İkiz, “Bunun doğru olmadığını, barkod çözümlerinin devam edeceğini, RFID’nin ise tamamlayıcı bir teknoloji olacağını hep vurguladık. Bu teknoloji gelişiyor, geliştikçe maliyetler düşüyor ve yaygınlığı artıyor. Şu anda üretim, perakende ve lojistik sektörlerinde benimsenmiş durumda ve kritik uygulamalarda RFID teknolojileri kullanılıyor. Bilinçli projelerde alınan verimlerin ve faydaların görülmesi ile yaygınlaşmasının paralel olarak zamanla artacağı kanaatindeyiz” dedi.
Pazar büyüyecek
Mobisis İş Geliştirme Yöneticisi Mahmut Cenk Ünlü konuyla ilgili verdiği uygulama örneğinde pazarın büyüyeceği vurgusunu yaptı: “ABD’de Wal-Mart’ın büyük mağazalarında, bazı ürünlerde ‘item-level’ RFID etiketleme başladı. Sonuçlar çok olumlu. Satışlar yüzde 14, verimlilik yüzde 700, stok devri yüzde 200 arttı. Bu konuda yatırımların geri dönüş süresi azaldıkça pazarın katlanarak artacağı bir döneme geldik.”
Teknoloji doğru tanınmıyor
OT/VT alanında iki anahtar kelimenin mobilite ve RFID olduğu vurgusunu yapan Mobit Bilişim Pazarlama Müdürü Ahmet Sinan Ekinci, konuyla ilgili şunları aktardı:
“Mobilite uygulamaları zaten oturmuş durumda, RFID’de ise beklentiler çok yüksek. Çünkü daha hayata geçmedi ve uygulamalar hala kullanılır hale gelmedi. Bu pazarda kullanıcıların beklenti düzeyini iyi analiz etmek gerekiyor. Elbette yeni teknolojik gelişmeler bir süreç gerektiriyor. Ancak RFID’den beklentilere baktığımızda gerçekten ütopik durumlar olduğunu görüyoruz. Bu da teknolojinin iyi bilinmemesinden, ya da yanlış yönlendirilmesinden kaynaklanıyor. Yanlış yönlendirilmede, kullanıcılar, RFID sistemine geçerek oturdukları yerden her şeyin kendiliğinden gerçekleşeceğini düşünüyorlar. Operatör müdahalesine gerek duyulmadan otomatik ve hızlı veri girişi, sahte ürünlerin piyasaya girmesinin engellenmesi, stoklarda kayıpların ve elle kontrollerin
azaltılması gibi daha birçok konuda avantaj sağlıyor. Şu an tek dezavantaj RFID ürünlerin maliyeti, bunun aşağıya inmesi gerekiyor. Ama hepimizin iyi bildiği gibi tüm teknolojilerde, ürünü ne kadar çok kullanırsak o kadar üretim artıyor ve fiyatlar aşağıya iniyor. Özellikle perakendecilik, lojistik, depo çözümleri, demirbaş takibi, hazır giyim, otopark, üretim takibi, otomasyon çözümleri ve ilaç sanayisine yönelik geliştirilecek projelerin RFID sektörüne önderlik yapacağına inanıyoruz.”
Geçtiğimiz yılllarda RFID teknolojileri konusunda kullanıcıların doğru şekilde bilgilendirilemediğini kaydeden Motorola Kurumsal Mobilite Satış Müdürü Tarık Ertuğrul, kullanıcıların RFID teknolojisiyle uygulamada herhangi bir değişikliğe gerek kalmadan her şeyi yapabileceklerini düşündüğünü belirtti. Bu teknolojilerin nerede ve nasıl kullanılması gerektiği konusunda doğru bilgilendirme yapılmadığı için RFID hayal kırıklığı yarattı. RFID teknolojisinin barkod etiketlerine bir alternatif olmaktan daha çok barkod etiketleri ile yapılamayacak uygulamalar için tamamlayıcı bir unsur olduğunun altını çizen Ertuğrul, “Eğer RFID teknolojisi doğru anlatılır ve konumlandırılısa bu teknolojinin ilk zamanlarda beklendiği kadar hızlı olmasa da sağlam adımlarla ilerleyeceğini düşünüyorum” dedi.
Çok zeki ama engelli
Perkon Genel Müdürü Mehmet Köseoğlu, RFID’yi ‘çok zeki ama engelli bir çocuk’ olarak tanımladı. Köseoğlu konuya şöyle açıklık getirdi: “Çok zeki, çok yetenekli yapabileceklerinin sınırı hayal gücümüzle sınırlı. Fakat bazı engelleri var. İlk başta maliyet. RFID, ilk yatırım maliyetinin yanı sıra toplam satın alma maliyetleri açısından değerlendirildiğinde halen birçok sektör için uzak bir süreç. Etiket maliyetlerinin halen istenilen seviyelerde olmayışı bunun temel nedeni. Bunun yanı sıra tüm süreçlere uyarlanması bazen mümkün olmayabiliyor. Ama yinede pazarda güzel uygulamalar görmek mümkün. Sadakat uygulamaları, havalimanı bagaj takip projeleri güzel ve başarılı uygulamalar olarak göze çarpıyor. RFID’nin geleceği ile ilgili yapılan öngörüleri başarılı projeler açısından değerlendirip, yatırım sırasında ön sıralara koymakta fayda var. Yakında çok daha sık karşılaşacağımız bir teknolojiye yatırım yapmak kesinlikle doğru seçim olacaktır.”
RFID’nin öneminin arttığına dikkat çeken Sedna Satış ve Pazarlama Direktörü Daron Ermen’e göre sektörde önemli yeri olan şirketler RFID çözümlerine yöneliyor. HF ve UHF tabanlı RFID mobil terminaller birçok dikey pazarda yoğun ilgi görüyor. Mobil uygulamalarda artık RFID, GSM/GPRS, Wi-Fi özellikleri olan mobil ürünler tercih ediliyor. RFID teknolojisinin mobil cihazlarla kullanılması üretim, depolama, mağazacılık ve perakende gibi sektörlerde verimli çalışma ortamları oluşturuyor.
Parlayamayan yıldız
“RFID teknolojisi, OT/VT sektörünün hep parlamasını beklediğimiz ama bir türlü bu fırsatı yakalayamamış olan yıldızı gibi” şeklinde değerlendime yapan Trinoks Yazılım Ptoje Satış Uzmanı Gökay Çiçek, konuyla ilgili şunları söyledi: “Birim malzemenin ucuzluğu ve başlangıç yatırımının düşüklüğü nedeniyle barkod, OT/VT uygulamalarında belli bir yeri koruyor. Fakat kimsenin RFID projelerine ayrılacak olan kaynağın barkod teknolojisi ile aynı seviyede olmasını beklemediğini de biliyoruz. Kaldı ki RFID sürekli gelişen ve ilerleyen bir teknoloji, her geçen yıl başka kullanım alanları ve ekipmanları ile karşımıza çıkabiliyor. Geleneksel barkod uygulamalarının ufkuna sığmayan projeleri olanaklı kılıyor. Yakın zamanda tüm sektörlerde, kullanım kolaylığı, insan hatalarına bağlı okuma, unutma gibi hataların asgari düzeye indirilmesi gibi nedenlerle, RFID alternatif projeler ile tercih edilmeye başlandı. RFID teknolojisinin yaygınlaşması ve birçok sektörde kabul görebilmesindeki en büyük engel proje maliyetleri. Bu konuda ileri adımlar atabilen çok büyük ve sektöründe lider şirketler mevcut lakin, OT/VT projelerini işletmelerine daha düşük bütçeler ile katarak değer kazanmayı hedefleyen şirketler için barkod teknolojisi her zaman RFID’nin bir adım önünde olacaktır.”
Univera Ürün Yöneticisi Emre Çelik, RFID’nin şirketlere iş süreçlerinde büyük zaman ve iş gücü kazandıran etkin bir teknoloji olduğunu vurguladı. Ancak uygulamaların sayısının ve başarısının bundan 5-6 yıl önceki öngörülerin gerisinde kaldığını belirten Çelik, “Bunun en büyük nedeninin teknolojinin müşterilere doğru aktarılamaması olduğunu düşünüyorum. Müşterilerde yaratılan büyük beklentiler, uygulamaların zorluğu ve karmaşıklığı ile birleşince hayata geçen uygulama sayısı çok az oldu. Ancak Univera olarak bizim önümüzdeki dönemde uygulamaların artacağına olan güvenimiz devam ediyor. Öncelikle basit ve uygulaması kolay projeler ile başlanıp sonrasında büyük projelerin hayata geçeceğini düşünüyoruz” derken Zebra Technologies Türkiye Ülke Müdürü Can Tolu da bu teknolojiyle ilgili şunları kaydetti:
“RFID teknolojisinin geleceğinin oldukça parlak olacağını düşünüyoruz. Ancak geliştirilmesi oldukça zahmetli ve maliyetleri diğer uygulamalara oranla yüksek olduğundan istenilen hızda ilerleyemediğini düşünüyoruz. Şu an ise sağladığı katkılar daha fazla anlaşılır olmuş ve RFID’ye olan talepler artmaya başlamıştır. Çoğu kullanıcı yüksek hacimli uygulamalar için RFID çözümleri kullanmak istemektedir.”
RFID teknolojisinin hızlı ilerleyememesinin en önemli nedenini bu konudaki beklentilerin çok yüksek olması olarak açıklayan Vektör Barkod ve Bilgi Teknolojileri Satış Müdürü Serdar İçağasıoğlu, “Maalesef RFID teknolojisi ile ilgili çıkan haberler sektörde o kadar büyük bir beklenti yarattı ki bunun gerçekleşememesi insanları hayal kırıklığına uğrattı. Ancak ben hala RFID teknolojisinin çok fazla uygulama alanı olduğunu düşünüyorum. Bu, gelecekte OT/VT sektörüne yön verecek teknolojilerden birisi olacak. Tek yapmamız gereken şey RFID teknolojisi ile ayakları yere basan projeler oluşturabilmek” dedi.