“Verinin fazla olduğu yerde farkımız ortaya çıkıyor”
Müşterinin ihtiyacına göre şekillenen sistemde her veri tek bir platformdan takip edilebiliyor. Teradata Türkiye Genel Müdürü Murat Yılmaz ile şirketin çözümleri ve gerçekleşecek TeradataDay hakkında sohbet ettik.
Veri ambarı konusunda uzmanlaşıp konu üzerine uygulamalar geliştiren Teradata, bütünleşik çözümler sunuyor. Teradata Türkiye Genel Müdürü Murat Yılmaz’la Teradata ve bu hafta gerçekleştirilecek TeradataDay hakkında sohbet ettik.
Murat Yılmaz, Teradata’yı tanımlarken rakiplerinden ayrıldıkları en önemli noktanın donanım, yazılım ve işletim sistemiyle bütün bir hizmeti müşteriye göre özelleştirilerek sunmaları olduğunu ifade etti. Müşterilerin ihtiyaçlarına göre şekillenen sistemde her verinin tek bir platformdan takip edilebildiğini belirten Yılmaz, özellikle fazla kademeye sahip şirketlerin verileri tek bir ortamda görerek birbiriyle bağlantılı analizler ve raporlamaya ihtiyaç duyduğunu aktardı.
Tek bir ortamda anında görüntülenmesinin güncel verilerin kullanılmasını da sağladığını vurgulayan Yılmaz, sistemin şirketlere zaman ve finansal olarak maliyet avantajı kazandırdığını söyledi. Ayrıca Yılmaz, verinin çok olduğu, hızla arttığı ve bunların karar alma amaçlı kullanılması gerektiği yerlerde Teradata’ya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
“Veri hacmi ve çeşitliliği hızla artıyor”
Veri hacmi ve çeşitliliğinin hızla arttığını da ifade eden Yılmaz, “Artık sosyal ağlardaki veriler, coğrafi bilgiler gibi detaylar şirketler için önemli hale geldi. Bu bilgilerin doğru şekilde depolanıp, doğru zamanda, rahatça ulaşılabilmesi gerekiyor” dedi. Ancak bu şekilde doğru sonuçların alınabileceğini vurgulayan Yılmaz, “Sadece geçmişi raporlamak yerine geleceğe dönük çözümler için tüm verilerin sağlıklı şekilde, tek bir platformda sunulması gerekiyor” diye ekledi.
Teradata’nın dünya çapında sırasıyla finans, telekom ve perakende sektörlerinde yoğun olduklarını aktaran Yılmaz, “Türkiye’ye bakıldığında yine finans sektörünün öne çıktığı görülüyor. Finans sektörünün yanında perakende, kamu ve son dönemde özelleştirilmelerin artmasıyla enerji sektörü Teradata’nın çalışma bulduğu alanlar olarak dikkat çekiyor” dedi. Ayrıca Yılmaz, dünyadaki tecrübelerini de Türkiye’ye aktarabildiklerini bunun yanında endüstri danışmanları da o sektöre uygun çözümler yarattığını belirtti. Bakıldığında Teradata, verinin çekileceği yerden en üstteki yöneticilere kadar uzanan yolda bütünüyle çözüm sunmayı hedefliyor. Yeni sürümler ve uyarlamalarla sistem güncel kalıyor.
TeradataDay’in dördüncüsü düzenleniyor
Teradata geleneksel hale gelen TeradataDay’i 23 Kasım’da İstanbul’da düzenliyor. Veri ambarındaki tüm veri katmanlarının birbiriyle bütünleştirilmesinin konuşulacağı güne Teradata CTO’su Stephen Brobst ve Prof. Dr. Üstün Dökmen katılacak.
Murat Yılmaz, veri katmanlarının birbiriyle bütünleştirilmesiyle şirketlere sağladığı faydaları yurtdışı örnekleriyle aktarmaya çalışacaklarını ifade etti. Çözümlerinin sadece teknik anlamla kalmayıp, kullanıcıya nasıl faydalar getirdiğinin de anlatılacağını belirten Yılmaz, iş ortaklarımızın da katılımıyla verimli bir gün geçirmeyi umduklarını aktardı.