BTK 2017 yılı 1. çeyrek raporunu yayınladı
BTK 2017'ye ilişkin birinci çeyrek raporunu paylaştı. Raporun Dr. Ömer Fatih Sayan imzalı önsözü ise pazar hakkında dikkat çekici ayrıntılar taşıyor…
Elektronik haberleşme sektöründe 2017 yılına yoğun bir gündemle başladık. Özellikle 1 Nisan 2016’da hayatımıza giren ve geçtiğimiz günlerde birinci yılını dolduran 4.5G hizmetinin hız kazandırdığı mobil genişbant tarafında artık 5G hazırlıkları da sektörün birçok kesimi tarafından yapılmaya başlandı. Kurum olarak yeni hizmet binamızda sektörümüzle birlikte fuar ve toplantı düzenleme imkânına kavuştuk. Bu çerçevede, bu yıl “5G Ve Ötesi” teması ile düzenlenen 11. Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleyiciler Konferansına Mayıs ayı içerisinde ev sahipliği yaptık. Konferansta hem düzenleyici perspektiften hem de üretici ve işletmecilerin gözünden 5G konusundaki ulusal ve uluslararası gelişmeler ve beklentiler konusunda uzmanların katkıları çeşitli oturumlarla katılımcılara sunuldu. Bu raporumuza konu olan 2017 yılının Ocak-Şubat-Mart aylarında ülkemiz elektronik haberleşme sektöründe gelişmenin sürdüğünü görmekten memnuniyet duyuyoruz. Yılın ilk çeyreğine ilişkin sektörel verilerin özeti aşağıda yer almaktadır:
-Sektörde faaliyet gösteren işletmecilerimizin 2016 yılındaki net satış gelirleri toplamı 45,4 milyar ₺ olarak gerçekleşmişken, 2017 yılının ilk çeyreğinde net satış gelirleri toplamı yaklaşık 12 milyar ₺ olmuştur.
-Abone sayısı itibarı ile bu dönemde yaklaşık 11 milyon sabit abonenin yanında, mobil hizmetlerde abone sayısı 75,7 milyon olmuş ve penetrasyon oranı %94,9 düzeyinde gerçekleşmiştir. Makineler arası iletişim (M2M) abone sayısı ve 0-9 yaş aralığındaki nüfusu çıkardığımızda, mobil penetrasyon oranı %107’dir. 2017 yılı birinci çeyrekte, 413 dakikalık ortalama aylık mobil kullanım süresi ile Türkiye, önceki dönemde olduğu gibi incelenebilen Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer vii almıştır. Bu dönemde 2,78 milyon abone numarasını taşımış olup toplamda bugüne kadar toplam 103,9 milyonun üzerinde mobil numara taşıma işlemi gerçekleşmiştir.
-Genişbant verilerine bakıldığında, 10,8 milyonu sabit abone, 53,5 milyonu mobil abone olmak üzere toplam 64,3 milyon genişbant internet abone sayısına ulaşılmış, internet abone sayısı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %24,3 artmıştır. En yüksek artış yaklaşık %29,2’lik bir oranla Mobil Cepten İnternette, müteakiben yaklaşık %18,2’lik bir oranla da Kablo İnternette gerçekleşmiştir.
-1 Nisan 2016 tarihinde ülkemizde kullanılmaya başlanan 4.5G hizmeti aboneliğine, birinci yılın sonunda yaklaşık 56,4 milyon vatandaşımız geçmiştir. Ancak bazı vatandaşlarımızın cihazı veya SIM kartının 4.5G hizmetine uyumlu olmaması nedeni ile aktif olarak bu hizmeti kullanabilenlerin sayısı Mart ayı sonu itibarı ile yaklaşık 22 milyon olarak gerçekleşmiştir. Mobil genişbant internet abonelerinin aylık ortalama kullanımı 2,5 GByte seviyesinde iken, cihazı ve SIM kartı 4.5G hizmetine uygun olan 4.5G abonelerinin data kullanımı ise aylık 5,5 GByte olarak gerçekleşmiştir.
-Fiber altyapı açısından ise, bir önceki yılın aynı döneminde 272.550 km olan fiber uzunluğu, 2017 yılı birinci çeyreğinde 297.620 km’ye ulaşmış ve %9,2’ye yakın bir artış gerçekleşmiştir.
2017 yılının birinci çeyrek döneminde ülkemiz elektronik haberleşme sektöründe yaşanan gelişmeleri içeren bu Raporu kamuoyunun bilgilerine sunuyor, yılın geri kalan dönemlerinin sektörümüz ve ülkemiz için verimli geçmesini diliyorum.
-BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan