TÜSİAD BAŞKANI EROL BİLECİK’İN YAPISAL REFORM TALEBİ, ENDÜSTRİ 4.0 İÇİN UMUT VERİCİ
Geçtiğimiz ay, Dünya Bankası’nın “Global Economic Prospects 2017 – A Fragile Recovery” (“Küresel Ekonomik Beklentiler 2017 – Kırılgan bir İyileşme”) başlıklı raporu yayınlandı (http://bit.ly/2sNVACL). TÜSİAD 12 Haziran günü raporu tanıtım konferansı düzenledi. Konferansın açış konuşmasında, Erol Bilecik özellikle üç eksen etrafında yapısal reformlar talebinde bulunuyor (http://bit.ly/2sh9pJ3): (1) Demokrasi, özgürlükler ve hukuk devleti; (2) AB süreci ve Gümrük Birliği revizyonu; (3) Dijital dönüşüm ve ileri teknoloji.
Bunlar iyi bilinen ve sürekli tekrarlanan taleplerdir. Dünyada artık hemen hemen bilmeyen kalmadı ki, bir ekonominin iyi işlemesi sadece mali ve finansal makro-parametrelerle ilgili politikalarla sağlanamaz. Örneğin, “Tarihin Sonu” başlıklı kitabıyla tüm dünyada dikkat çeken, “tarih sona erdi, kapitalizm kazandı” iddiasının sahibi Francis Fukuyama’nın ikinci kitabının başlığı “Güven”dir. Ekonominin iyi işlemesi için demokrasinin, özgürlüklerin ve hukuk devletinin yarattığı güven ortamının şart olduğunu yazar bu kitapta. Tüm saygın ekonomist ve toplumbilimciler de ayni görüştedir. İyi biliniyor olsa da, bu gerçeğin ülkemizde sürekli vurgulanması gerekiyor.
Fakat, benim özellikle dikkatimi çeken ve umut verici bulduğum, Bilecik’in “Dijital dönüşüm ve ileri teknoloji” ana ekseninde gerekli yapısal reformlar ile ilgili sözleridir (http://bit.ly/2sh9pJ3):
“Son olarak tüm dünyanın siyasi ve ekonomik krizlere rağmen, yeni ve her geçen gün daha da ivmelenen bir teknolojik devrimle iç içe olduğunu ifade etmek isterim. Baş döndürücü bir hızla gelişen teknoloji ve dijital dönüşümü yakalamak, ülkemiz için elzemdir. Eğitim, işgücü ve tüm sektörel dönüşüm planlarının dijital devrim boyutuyla ele alınması ve hayata geçirilmesi gerekiyor.”
İlk iki genel ve beylik cümleden sonra gelen üçüncü cümle önemli. TÜSİAD’ın, Bilecik öncesi yayınlanan Sanayi 4.0 raporunda ihmal edilmiş olan eğitim ve işgücü konularının vurgulanmış olması umut verici. Ülkemizde, otomasyon teknolojileri satan dev uluslararası firmaların lobi gücüyle, dijital dönüşüme sadece teknoloji perspektifinden, insansız fabrika ve akıllı robot hayalleriyle bakmak yaygındı. Umarım Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TÜSİAD Başkanı Bilecik’in eğitim ve işgücü planlaması vurgusunu dikkate alır. Ayrıca, Ar-Ge öncelikleri ve inovasyon kavramları da vurgulanmalı. Kurulacak olan Endüstri 4.0 platformu da bu vurguları ve öncelikleri yansıtmalı.